(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YUTMA GÜÇLÜĞÜ VE GÖĞÜSTE AĞRI...

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Yutma güçlüğü, göğüste ağrı hissi, öksürük ve geğirme, sık akciğer sorunları: Akalazya hastalığı

Akalazya, yemek borusu ile mide arasında bulunan bir kas grubunun (alt ösofagealsinkterin) olması gerektiği gibi açılmamasına bağlı olarak, yutulan lokmaların yemek borusunda birikmesine neden olan bir hastalıktır.  Normalde yutkunma ile birlikte açılan alt özofagussfinkteri, akalazya hastalığı bulunan bireylerde henüz bilmediğimiz nedenlerle açılamaz. Bu durum hastalarda yutma güçlüğü ve yemek borusuna yemek sıkışması hissine neden olarak göğüste rahatsızlığa yol açar. Bu durumda hastalarda gıda alımı sonrası besinlerin nefes borusuna kaçması ve buna bağlı olarak akciğerde zatürre riski vardır.

Bu hastalık genellikle orta ve ileri yaş grubundaki yetişkin bireyleri etkiler, ancak akalazya hastalığı nadir de olsa çocukluk çağında görülebilir. Bazı bireyler akalazya hastalığını reflü hastalığı ile karıştırabilirler. Bunun nedeni her iki hastalıkta da yutulan besinlerin ağza geri gelmesidir.

Akalazya hastalarında görülen en yaygın belirti yutma güçlüğüdür. Hastaların büyük bir kısmı boğazlarına veya yemek borularına bir şeyin takıldığı hissinden yakınır. Disfaji olarak da adlandırılan bu durum öksürük ve boğazda tahriş gibi sorunları da beraberinde getirir. Hastalık yavaş ilerler ve zamanla hastalar katı besinleri yutmakta ciddi bir zorluk çekmeye başlayabilir. Ayrıca; göğüste ağrı ve rahatsızlık hissi (yanma, sıkışma, ağrı), yemek sornası ağrı ve rahatsızlık hissetmek, öğürme veya kusma, geğirme, kilo kaybı.

Akalazya hastalığının nedeni bilinmemektedir.

Akalazya  teşhisi için endoskopi, yemek borusu kontrastlı filmi ve asıl olarakdamotilite çalışmaları (ösofagusmanometri) ile teşhis edilmektedir.

Tedavi yöntemlerinden biri, endoskopik pnömonikdilatasyon veya balon ile alt ösofagussifnkterinin yırtılmasıdır.Bu tedavinin etkinliği %40-60’dır. Ayrıca bu yöntem gençlerde başarı düşüklüğü nedeniyle tercih edilmez. Bazı hastalarda bu tedavinin etkinliğinin kaybolması ve mükerrer balon tedavisi uygulanma durumu olabilir.

Diğer tedavi yöntemi ise cerrahi özofagomiyotomioperasyonudur. Özofagomiyotomidesfinktere ulaşabilmek için küçük bir kesi açılır ve özofagussfinkterinin alt ucunda bulunan kas kesilerek bu alan genişletilir. Bu işlem tip 3 akalazyası olan olgularda işe yaramaz. Ayrıca cerrahinin getirdiği riskler ve cerrahi sonrası hastalarda yüksek oradan reflü gelişimi söz konusudur.

Alt ösofagussifnkterine müdahalenin bir yoluda POEM adını verdiğimiz, endoskopi yolu ile yapılan myotomidir. Burada yemek borusunun 30. cm sinden sonra duvarında bir tünel açılır ve tünelden ilerleyerek yemek borusu ve alt ösofagussfinkter kas grubuna 8-10 cm lik bir myotomi uygulanır. Daha sonra tünel girişi kapatılır. İşlem süresi yaklaşık 50 dakika veya bir saat civarındadır. POEM en az cerrahi olarak yapılan Hellermyotomisi kadar etkin bir yöntemdir (1 yıllık başarı %90 üzerindedir). Hastaların az bir kısmında reflü sorunu olabilmekte ve buda ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir.

Bu tür tedaviler istemeyen olgularda kas gevşetici ilaç tedavileri veya alt özofagussfinkterine gevşemeye yardımcı botoksenjeksiyonları yapılabilir. Fakat, bu prosedürler yalnızca hastalık veya ileri yaş gibi nedenlere bağlı olarak, endoskopik veya cerrahi tedavilerin uygun görülmediği hastalarda tercih edilebilecek tedavi seçenekleridir ve kalıcı fayda sağlamazlar.

Siz de akalazya hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız veya yukarıda belirtilen akalazya belirtilerinden bazılarını yaşıyorsanız, gastroenteroloji doktorlarına başvurarak muayene olabilirsiniz.

https://www.instagram.com/prof.dr.yucelustundag_gastro

https://www.facebook.com/ProfDrYucelUstundag

yucelustundag@yahoo.com.tr

http://profdryucelustundag.hekim.net



9.09.2021 12:26:26

Bu yazı 1266 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 76.123.660

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
245 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri