(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BELEDİYE BU HALE DÜŞECEKMİYDİ!!!

Fikri KAPAN

Karadeniz Ereğli Belediyesi, her zaman “ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel” yapısıyla sadece İli Zonguldak’la değil, ülke genelinde birçok İl ve eşdeğer ilçe ile yarışan, önde bir ilçeydi.

1880’da kurulduğu kayıtlarda yer alan Karadeniz Ereğli’nin, yukarıda sıralı özelliklerinin birçoğunu ilk kuruluşu itibarıyla yaşıyor olsa da özellikle ilçede Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (ERDEMİR) (1960) kurulma çalışmalarının başlamasıyla birlikte, çıta birkaç ölçek daha yükselmiştir.

Zaman zaman böylesi imkanları bol kentte (susuzluk gibi) bazı olumsuzluklar yaşanmış olduysa da bunların yerel yönetimlerin beceriksizliğinden olduğu, yeni göreve gelenlerin çalışması ile ortaya çıkmıştı!

Yani; Kentin 1980’li yılların sonları ile 1990’lı yılların başlarında mahallelere tankerlerle içme suyu taşındığı günler sonrası; 1994’de Halil Posbıyık’ın Anavatan Partisi’nden Belediye Başkanı seçilmesi ardından, -kent genelindeki şebekelerde bulunan su kaçaklarının tespiti ve onarımı- ile -kısa vadeli Erdemir’den temin edilen su- sayesinde böyle bir sorunun ‘boyuna yaşandığı gözler önüne serilmişti!

Karadeniz Ereğli, geçmişinden bugüne hep ‘devlete bir kuruş borcu olmayan belediye’ olarak anılır, bilinirdi!

Bu Belediye, sadece kendine değil, civarındaki komşu hatta daha uzak belediyelere bile yardım eder pozisyondaydı!

Tarihten bir kesit hatırlatıyorum ki; geldiğimiz noktaya örnek olsun, ışık tutsun diye!

***

Karadeniz Ereğli Belediyesi, (1994’de göreve seçilen) Posbıyık Başkanlığı döneminde -herkesin de kabul ettiği gibi- 3 ana konuyu hayata geçirmekle konuşulur.

Su, sahil, festivaller…

2014’de seçim kaybeden Posbıyık, 5 yıl sonra göreve gelirken yeni vaatleri de vardı.

En başta Kent Meydanı, alternatif yollar, festivaller(!)…

Kent Meydanı için bir kazma dahi vurulmadı.

Alternatif yol (başlayan dahi yarım kaldı) çalışmaları durduruldu!

Geçtiğimiz yıldan itibaren festivaller de yapılmaz oldu!

Neden?

Posbıyık’ın gerekçesi netti!

“Erdemir bize artık para vermiyor!”

Uzun süre gündemde tuttuğu bu konu; Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker’in; “Erdemir’in, Karadeniz Ereğli Belediyesine ödediği paranın, Belediye bütçesinin sadece yüzde 3-3,5’unu karşıladığı” açıklaması, kafalarda başka soru işaretlerini doğurdu!

Öyle ya; Belediyenin kuruluşundan bugüne ekonomik zorluk çekmeyen Ereğli, nasıl oluyor da Erdemir’in vermediği (!) iddia edilen miktar sonrası zora giriyor!

Vatandaşta haklı olarak sormaya başlıyor!

“İyi de o zaman Erdemir’in bugüne kadar verdikleri ne oldu?!.

***

Posbıyık, adını bile sloganlaştırdığı “sevgi, barış dostluk” festivallerini de yapmamaya başlıyor!

Gerekçe “iktidarın aldığı tasarruf tedbirleri”!!!

Benim bildiğim Posbıyık, her ne yapar, eder bu festivallere bir kılıf bulurdu!

Çünkü halkın büyük kesimi; “hizmet yapmasa da olur, festival yapıyor ya!..” diyerek tercihi kullanmıştı!

Ama festival yapmayan Posbıyık, günü; alternatif şenlik türü etkinliklerle geçirebiliyor!

***

Posbıyık alternatif yol çalışmalarını da sürdürmüyor!

Halbuki ilçedeki trafik akışının bir nebze rahatlaması için alternatif yolların şart olduğunu biliyor!

Otopark sorununun aşılabilmesi için de Kent Meydanı altında yapılması düşünülen 3 katlı otopark olduğunu da..!

***

Posbıyık, “bu yıl asfalt dökemeyeceğiz, emekli tazminatlarını ödeyemiyoruz. Sahil yolundaki 7 adet kafe-restoran gibi mekanları mutlaka satmalıyız!” diyor!

Zira bunları satarsa, asfalt dökebilecek, devlete olan sigorta vergi borçlarını ödeyecek!

İlk şunu sormak lazım;

7 işyerini sattın, aldığın parayı kullandın, önümüzdeki yıl ne yapacaksın?

Yanıt da hazır; yeni iş yerleri yapar, yine satarız!..

Yahu AK parti iktidarı, Devletin tüm KİT’lerini sattı diye eleştirilmiyor mu?!

Karadeniz Ereğli Belediyesi gibi bir belediye, nasıl olur da asfalt döküm işini, mekan satışlarından elde edeceği paraya bağlar!!!

***

Ben buradan şunu çıkarıyorum.

Başkan Posbıyık, siyasi geleceğini noktalıyor; kendisi ile birlikte partisine de bir ‘nokta’ koymaya çalışıyor!

Baksanıza; bu dönem, kente her zaman katkı sağlayan, toplumu bilgilendiren, eksik-fazla gördüklerini aktaran, aralarında (çoğunlukla) belediyenin de yer aldığı çalışmaları duyuran medyanın (gazete-radyo-internet yayını-dergi) aboneliklerini de gözünü kırpmadan kesiverdi!!!

Sadece Ereğli medyasına değil, Zonguldak, hatta daha uzak mevkilerde bazı medya kuruluşlarına bile para akıtan Posbıyık, eğer önce Ereğli medyasını gözden çıkardıysa!..

Gerisini siz düşünün!

Burada neye mi yazık oluyor?

Karadeniz Ereğli’ye!..



10.06.2025 16:08:43

Bu yazı 834 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

10.06. 19:37:52
Ömer diyor ki;

😓👏🏼




Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 82.282.652

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi



TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
SEVİNİN ÇOCUKLAR!


Devamını oku »

29.04.2025 15:37:34 tarihinde yazıldı
884 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

TANIYABİLDİNİZ Mİ?




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri