SON DÖNEMİN YENİ GÖZDESİ: KRİLL OİLDeniz ÖZSAN Uzman Diyetisyen
Bilindiği üzere yediğimiz besinlerde bulunan yağlar; doymuş ve doymamış olmak üzere ikiye ayrılır. Doymuş yağlar tereyağı, kırmızı et, tam yağlı süt gibi ürünlerde bulunan ve oda sıcaklığında katı formda bulunan yağlardır. Doymamış yağlar ise bitkisel kaynaklı; zeytin, ayçicek, soya, mısır ve fındık gibi besinlerde bulunan oda sıcaklığında genellikle sıvı veya yumuşak formda olan yağladır. Omega 3 yağ asitleri ise insan tarafından üretilmeyen doyamamış yağ asitleri grubunda bulunan ve vücudumuz için gerekli esansiyel yağ asididir. Omega 3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için gerekli olan EPA ve DHA olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılan yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri; • Kanser ve kalp hastalıkları riskine karşı koruyucu, • Gebelikte bebeğin beyin ve göz gelişimine olumlu yönde katkıda bulunduğu, • Depresyon tedavisinde olumlu etkiye sahip, • Bağışıklık sistemini güçlendirici, • Alzeheimer’a karşı önleyici, • Karaciğer sağlığını koruyucu, • Daha genç bir cilt ve parlak saçlar için önemli, • Diyabetin (şeker hastalığı) önlenmesinde ve yönetiminde faydalıdır. Özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, sardalya gibi yağlı balıklarda bol bulunan omega 3 yağ asitleri kan kolesterol seviyelerinin ciddi oranda düşürülmesini desteklerler. Krill YağıNedir? Karides benzeri kabuklu bir canlı olan krill Güney ve Kuzey Antarktika denizlerinde bulunur. Krillden elde edilen krill yağı; omega 3 yağ asitlerinden ve fosfoliplerden zengindir.Krill yağında bulunan omega 3 yağ asitleri balık yağından farklı olarak fosfolipid formdadır. Yani suda çözünme özelliğine sahiptir ve balık yağına göre emilimi daha yüksektir. Vücut tarafından kolayca emilir ve kullanılır. Krill yağını balık yağından üstün tutan bir diğer özellik ise kırmızı rengi veren içerindeki astaksantin adlı güçlü bir antioksidan madde içermesidir. Astaksantinmikroalglerden elde edilen ve yüksek ticari değere sahip olan güçlü antioksidan özelliğinden dolayı insan sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunan bir karotenoittir. Astaksantinler som balığına, karidese kırmızı rengini veren, kana daha çabuk karışan, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve antikarsinojenik etkiye sahip antioksidanlardır. Deniz ve deniz ürünlerinden zengin coğrafyada yaşamamıza rağmen tüketim düzeyimiz oldukça düşüktür. Haftada 2 kez balık tüketmiyorsanız; vücudunuza yeterli düzeyde omega 3 alımını sağlamak için krill yağından faydalanabilirsiniz. Özellikle kronik hastalığı olanlar, romatizmal hastalığı olanlar, kan kolesterol seviyesi yüksek olanlar, kalp damar hastalığı olanlar ve depresyondakrill yağının olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…
15.05.2017 18:06:49
Bu yazı 2884 defa okunmuştur
Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız
18.05. 14:40:23
Aman Hocam diyor ki;
HOCAM BİZ KRİL OİLİ NE BİLELİM BİZE UCUZ SAĞLIKLI ŞEYLERDEN BAHSEDİN LÜTFEN.BU GAZETEYİ HALK OKUYOR YAHU SADECE BURJUVA DEĞİL.
18.05. 15:09:49
behlül diyor ki;
ablacım bende cok sivilce cıkıyor herkes ergenlikten diyor ama ben 31 yaşındayım.bu sivilcelerime derman olarmı derman istiyorum.
18.05. 15:24:35
YORUMCU diyor ki;
ARKADAŞ YORUMLARIMIZ NİYE GÖSTERİLMİYOR
|
|