(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KATILIM YÜKSEK OLDU

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli İlçesinde, “8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü” töreni düzenlendi.

İlçeye bağlı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı alanında düzenlenen törende, anıta çelenk konuldu, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul, törende yaptığı konuşmada, Uzunmehmet tarafından bulunan taşkömürü sayesinde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetinin “İl İli”nin Zonguldak olduğunu söyledi.

Atatürk’ün, Zonguldak’a yönelik, “Zonguldak’ta, toprağın altındaki maden ne kadar değerliyse, Zonguldak’ımız da bizim için o kadar değerli İl’dir” sözünü hatırlatan Ertuğrul, şöyle dedi:

Bu sayede İşletmelerimiz gelişti, ilerledi, çok ciddi tesisler kazandırıldı. Sanayimizin önü açıldı ve Cumhuriyetimizin özellikle ilk 50 yılında Zonguldak’ımız, Türkiye’de gelişen sanayinin lokomotif ili oldu. Fakat her gün geçtikçe iktidarlar tarafından kömüre verilen önem azalmaya başladı.

Gelinen noktada yeraltındaki cevherimiz dururken ciddi paralar ödeyerek, 37-38 milyon ton taşkömürünü ithal ediyoruz. Dışarıya döviz ödemek yerine o paraları kendi kurumumuza harcarız, istihdamı artırırız.”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, madencilerin azmi, alın teri ve fedakarlığıyla çıkarılan kömür; sadece bir enerji kaynağı değil, ülkemizin bağımsızlık, sanayi ve refah mücadelesinin sembolü haline geldiğini savundu.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürü Talat Tuğrul Toprakçı ise kömürün bulunuş ve üretim sürecini anlattığı konuşmasında havzadaki taşkömürünün koklaşabilme özelliğiyle ülkemizde tek olan yeraltı zenginliği olduğunu belirtirken, “Havzamızda bulunan taşkömürü, Kardemir ve Erdemir’in taşkömürü ihtiyacının karşılanmasında önemli bir güvence oluşturmaktadır” diye konuştu.

MUTLU, GMİS’İN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Törende konuşanGenel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Uzun Mehmet’in 1829 yılında kömürü buluş hikayesi ve sonrası gelişmelere değindi. 17 Kasım’ın GMİS’in kuruluş yıldönümünü olduğunu da hatırlatan Mutlu, konuşmasını, şöyle sürdürdü:

“Zonguldak Maden Havzası’nın ilk şehidi Uzun Mehmet’i, kömürü buluşunun 196’ncı yılında saygı ve rahmetle anıyoruz. Madencilik, dünyanın en zor, en ağır ve en riskli işkollarından biridir. Madencilik, özveri ve kültür işidir. Bu kültür sabahtan akşama kazanılmamıştır. Maden işçileri; bu kültürü, 177 yıllık üretim sürecinde kazanmış, bu uğurda 5 bin şehit vermiştir. Bölge insanımız acılar yaşayarak madenciliği öğrenmiştir.

17 Kasım’da kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız Sendikamız, bölge insanının sahip olduğu 177 yıllık üretim kültürüyle ve 79 yıllık sendikacılık tecrübesiyle ülkemizin emek sınıfının hak arama ve demokrasi mücadelesinin öncüsü olmuştur.

Hep birlikte ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için, halkımızın ve emekçilerin refahı için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

MİLLİ KAYNAKLARIMIZ DEĞERLENDİRİLMELİ

Türkiye, 1990 sonrası küreselleşme adı altında yürütülen yanlış politikalar nedeniyle demir çelik sanayinin ana hammaddelerinden biri olan koklaşabilir özellikteki taşkömürü ile enerji santrallerinde kullanılan taşkömürü ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 38 milyon tondan fazla kömür ithal eder ve her yıl taşkömürü ithalatına milyarlarca dolar öder hale gelmiştir.

Ülkemizin bulunduğu coğrafyada süren enerji ve maden temelli savaşlar ve çatışmalar, yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Enerji sektöründe yerli ve milli kömür üretimine yönelik kamu teşviği düzenlemesi olumlu bir gelişmedir.

NORM KADRO VE İSTİKRAR VURGUSU

Bu gerçekler ışığında ithalatın azaltılması ve Türkiye’nin bu ağır faturayı hafifletmesi için, iş sağlığı ve güvenliğinin tam anlamıyla sağlanarak yerli ve milli kaynaklarının üretiminin artırılması ve TTK’nın; öncelikle yerüstü ve yeraltı işyerlerinde norm kadroyla ve istikrarlı bir şekilde çalışması gerektiğini, böylece ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma geleceğini her fırsatta ve her platformda ilgililere anlattık, anlatıyoruz. Biz bu gerçekleri sonuç alınıncaya kadar anlatacak ve bu yolda mücadeleyi sürdüreceğiz”.

 KALABALIK KATILIM SAĞLANDI

 Konuşmaların ardından, öğrencilerin şiir okuduğu, gösteriler sunduğu törene; Karadeniz Ereğli Kaymakamı Fatih Yılmaz, Karadeniz Bölge Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Yücel Korkut, CHP İlçe Başkanı Zerrin Yılmaz Erdoğan, MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş, GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, TTK Armutçuk Müessese Yöneticileri, Amelebirliği Başkanı Veli Köktürk ve Amelebirliği Yönetim Kurulu üyeleri, GMİS Armutçuk Şube Başkanı Şanver Turan ve şube yöneticileri, GMİS Merkez Servisleri Şube Başkanı Aysel Yaman Kocabaş, GMİS’e bağlı şubelerin yöneticileri, Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Rıza Kılıçarslan, Belediye Başkanları, Bürokratlar, Sivil Toplum ve Meslek Örgütleri ile siyasi partilerin Başkan ve Yöneticileri, maden işçileri ve öğrenciler katıldı.




Bu sayfayı yazdır

9.11.2025 11:17:57

Bu haber 365 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)





Şu anda 42 kişi online
Toplam ziyaret : 85.175.260

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
TRAFİK PUSUDA! / GEÇ BİLE KALDINIZ!


Devamını oku »

21.10.2025 15:14:53 tarihinde yazıldı
733 kez okundu

Orhan AKYÜZ { ORHAN AKYÜZ’ÜN YARUMUYLA... }
ÜZÜLMEZ VADİSİ DOĞAL SİT ALANI İLAN EDİLSİN


Devamını oku »

29.10.2025 09:14:59 tarihinde yazıldı
279 kez okundu



OP.DR.RABİA BAŞER AÇIKGÖZ { UZMANINDAN... }
Kadınların Sessiz Estetik Devrimi: Genital Estetik Artık Gizli Kalmıyor!


Devamını oku »

23.07.2025 17:13:09 tarihinde yazıldı
4825 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri