(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

AŞILAMADA İLK 3’E GİRİLDİ

(Haber: Orhan Akyüz) – Zonguldak’ta şap hastalığına karşı yapılan çalışmalarda 50 bin civarında büyükbaş hayvanın aşılandı.

Hakimiyet Yayın Grubu Zonguldak Bölge Sorumlusu gazeteci Orhan Akyüz’ün edindiği bilgiye göre, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce alınan tedbirler kapsamında şap hastalığına karşı görevli veterinerlerin yaz tatiline çıkmayarak baskın aşılamaları sürdürdü.

Bu kapsamda, şap hastalığı nedeniyle karantina altına alınan köylerde yapılan çalışmalarla yaklaşık bir ayda il genelinde 60 bin civarında büyükbaş hayvanın yüzde 92’si aşılandı.

İl Tarım Müdürlüğünün söz konusu çalışmayla, büyükbaş hayvanlara yönelik gerçekleştirilen aşılamalarda Türkiye genelinde oransal olarak yüzde 100 başarıyı ulaşılarak ilk 3’e girildiği öğrenildi.

KARANTİNALAR KALDIRILACAK

Bu arada yetkililer, şap hastalığının görülmesiyle birlikte ilgili bakanlığın kapanmasına karar verdiği büyükbaş hayvan satışı yapılan pazarların açılmasının ardından birkaç gün sonra köylerdeki karantinanın da kaldırılabileceğini dile getirdiler.

YASAKLI YERLER NERESİ?

Zonguldak’ın genelinde hayvan hareketi ve kısıtlaması halen devam ediyor, ilçelerinden merkez ve bağlı Beycuma ile Karaman beldeleri, Devrek ve bağlı Çaydeğirmeni beldesi, Gökçebey ve bağlı Bakacakkadı beldesi ile Çaycuma’da 10 kilometre çapta koruma gözetim bölgesinde ikinci bir bildirime kadar hayvan giriş çıkışı ve hareketi yasaklanan köyler açıklanmıştı.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda (örneğin sığırlar, keçiler, domuzlar) görülen, ciddi bir bulaşıcı hastalıktır. Şap virüsü tarafından oluşturulan bu hastalık, yüksek derecede bulaşıcıdır ve birkaç saat içinde bir hayvandan diğerine yayılabilir. Enfeksiyon, tüm bir sürüye 48 saat içinde yayılabilir.
Türkçe'de "şap" kelimesi, hayvanların ağız, burun ve ayak bölgelerinde oluşan yaraları ifade etmek için kullanılır. Bu nedenle, "şap hastalığı" terimi, bu hastalığın belirtileri arasında yer alan yaralara atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Ayrıca “şap" kelimesi, eski Türkçe'de "yakmak" anlamına gelir ve hastalığın etkileri nedeniyle hayvanların ağız ve burun bölgelerinde yanma hissi yarattığı düşünülebilir.




Bu sayfayı yazdır

1.08.2025 12:04:04

Bu haber 182 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 83.263.942

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
KARADENİZ EREĞLİ BU DEĞİL (Dİ)!


Devamını oku »

29.07.2025 10:03:22 tarihinde yazıldı
343 kez okundu



OP.DR.RABİA BAŞER AÇIKGÖZ { UZMANINDAN... }
Kadınların Sessiz Estetik Devrimi: Genital Estetik Artık Gizli Kalmıyor!


Devamını oku »

23.07.2025 17:13:09 tarihinde yazıldı
369 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

GEREKİRSE TEZGAHA DA GEÇERİM!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri