(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YARGITAY KARARINA KARŞI…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldığı kararın, “yargı darbesi niteliğinde” olduğunu savundu.

Parti genel merkezince hazırlanan ve Ülke genelinde parti teşkilatlarında olduğu gibi CHP Zonguldak İl Başkanlığı ile ilçe başkanlıklarında eş zamanlı yazılı açıklamada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hak ihlali kararına uyulmamasına hükmettiği hatırlatıldı.

Anayasa Mahkemesi kararları kesin olduğu ve tüm makamlar ile tüzel kişileri bağladığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

ANAYASAL ZORUNLULUKTAN MUHAF TUTULMADI

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin aldığı karar, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağını hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek açıklıkta düzenleyen (m.153/6) hükümlerine aykırı olup, yargı darbesi niteliğindedir.

Anayasa m.153/6 gereğince; Anayasa Mahkemesi’nin kararları Devletin tüm organlarını (yasama, yürütme ve yargı organlarını), idare makamlarını, tüm gerçek ve tüzelkişileri bağladığından, bireysel başvuru kararları yönünden de bu bağlayıcılığın geçerli olduğunu, bireysel başvuru kararlarının bu Anayasal zorunluluktan muaf tutulmadığını önemle belirtmek gerekir.

Bu doğrultuda Can Atalay kararı örneği; Yargıtay eliyle Anayasa’yı hiçe sayma, Anayasa’ya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve doğrudan bir kalkışma girişimidir. Bu karar ile Anayasa ayaklar altına alınmıştır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa'ya açıkça kafa tutmaktadır. Mevcut hukuk sistemini değiştirme çabası niteliğinde olan bu Darbe Girişimine karşı susmamız mümkün değildir.

ANAYASA MEŞRU OYUN KURALLARIDIR

Anayasa, Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metnidir. Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir. Anayasa bir toplumun/ulusun kaderi hakkında temel bir kararı ifade eder. Tüm siyasal dinamikler, aktörler, hareketler için meşru oyun kuralları demektir.

Anayasanın yok sayılması; kamu düzeninin de yerle bir olması demektir. Anayasa devletin varlığının bir ölçütüdür. Anayasa olmazsa devlet; devlet olmazsa anayasa olmaz diyebiliriz. Anayasanın üstünlüğü, diğer tüm kuralların ve işlemlerin ona uygun olmasını gerektirmektedir.

DARBEYE CÜRET EDENLERE TESLİM OLMAYACAĞIZ!

Sayın Genel Başkanımızın da dediği gibi; Mesele sadece hukuki değildir, hukuku aşan siyasi boyutları, devleti tehdit eden boyutları vardır. Tüm Anayasacıları, geçmişte tüm Anayasal kurumlarda görev yapmış olanları açıklamalar yapmaya, tüm akademisyenleri görüşlerini kamuoyuyla açıkça paylaşmaya, tüm hukukçuları, tüm toplumu bu meseleye gösterdikleri tepkiyi dillendirmeye davet ediyoruz.

Anayasa’yı ortadan kaldıranlara karşı gün, susma günü değildir.

Tüm halkımızı bu darbe girişimine karşı direnmeye davet ediyoruz. Örgütümüzden, sivil toplumdan, meslek örgütlerinden gelecek her reaksiyonu sonuna kadar destekliyoruz.

Ne tek adama, ne onun ittifak ortaklarına, ne de Anayasa’ya darbeye cüret edenlere teslim olmayacağız.

Dayatmamız yoktur ama bu yargı krizini çözecek fikrimiz, irademiz vardır. Sonuna kadar direneceğiz, bu hukuksuzluğa asla teslim olmayacağız.

Zonguldak İl Başkanlığında, Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. Umut Orhan’ın okuduğu açıklama, Karadeniz Ereğli’de ise CHP İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu tarafından seslendirildi.




Bu sayfayı yazdır

29.11.2023 14:13:09

Bu haber 425 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 19 kişi online
Toplam ziyaret : 77.329.493

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
KİT REFORMU VE ENDİŞELER! - CEZAEVİ BİR DAHA DÜŞÜNÜLMELİ!


Devamını oku »

17.07.2024 09:09:33 tarihinde yazıldı
288 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
1917 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

SİZ İSTEYİN YETER Kİ!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
4761 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri