(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

NEDİR BU KOLAJEN?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Kolajen insan vücudundaki cilt, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularda bulunan ana proteindir. Son dönemdeki popülerliği cilt güzelliği için ön planda olsa da birçok yararı mevcuttur. Toplamda 28 tip kolajen tanımlanmıştır. İnsan vücudunda en çok bulunan çeşitleri; Tip I, Tip II ve Tip III şeklindedir. Tip I ve Tip III kolajen cildimizde ve kemiklerimizde bulunurken; Tip II kolajen çoğunlukla eklemlerimizde bulunur.

Vücudumuz kolajeni kendisi üretebilir. Fakat bunu etkileyen çevresel etmenler; sigara tüketimi, alkol kullanımı, yaş ilerlemesi, düzensiz ve dengesiz beslenme gibi kolajen üretimini etkileyen birçok neden vardır. Özellikle 30’lu yaşlardan sonra vücut tarafından üretilen kolajen miktarı azalmaya başlar ve ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, eklem ağrıları gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Vücutta kolajen üretimi için C vitamini gereklidir. Kolajen üretiminin temeli vücuda yeterli miktarda protein alımı ile başlar. Kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta akı, süt ve süt ürünleri glisin ve prolin adını verdiğimiz aminoasitleri içerir ve kolajen üretimi için kullanılır. Yani yeterli düzeyde kolajen üretebilmek için protein açısından yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni şarttır. Özellikle sığır ve inek etinde bulunan kolajen; aynı zamanda kemik suyu, soya ve soya içeren ürünler, turna ve somon balığı, kaju, ceviz ve bademde de bulunur.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Cildin canlılığını ve elastikiyetini arttırır.

Saç ve tırnak sağlığını iyileştirir.

Diş ve diş eti sağlığını korur, iyileştirir.

Bağ dokusunu sıkılaştırır. Selülit oluşumunu engeller.

Eklem sağlığını iyileştirir.

Karaciğer sağlığını destekler; vücudun zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.

Sindirim sistemimizi destekler.

Bir dizi çalışma ve araştırma sonucu kolajen takviyesi kullanımının romatoid artrit bulunan bireylerde eklem ağrılarını azalttığı bulunmuştur.  Yine yapılan çalışmalarda vücudumuz doğal olarak kolajen üretse de yaş aldıkça üretiminin azaldığı ciltte yaşlanmaya sebep olduğu; takviye kullanımı ile birlikte cildin elastikiyetinin desteklenerek cildin sarkmasına engel olunabileceği bildirilmiştir. Osteoporoz-kemik erimesini geciktirmek adına da kolajen takviyesi kullanımı tavsiye edilmektedir. Kilo kaybı, selülit oluşumu, barsak sağlığı, saç ve tırnak sağlığı üzerine de yapılan çalışmalar ile takviye kullanımının olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir.

Kolajen Takviyesi Kullanımı Şart Mı?

Kemikli etler, sakatatlar (kelle-paça, işkembe çorbası), tavuk ve balık eti, farklı renkteki kolajen üretimini destekleyen sebzeler, yumurta beyazı ve özetle omega-3 bulunan besinleri günlük beslenmenizde yeterli ve dengeli düzeyde alıyorsanız takviye kullanmanız şart değil. Tabii ki bu besinleri kolajen var diye de porsiyon kontrolünü sağlamadan tüketirseniz olumsuz sonuçları ile de karşılaşabilirsiniz. Kilo almak gibi…

Ancak günlük beslenme düzeninizin yetersiz olduğunu düşünüyor, yeterli egzersiz yapmıyor ve 30 yaş üzeri iseniz; kolajen takviyesi kullanmak artılarını düşündüğümüzde faydalı olabilir. Önceliğiniz beslenmenizdeki eksikliklerinizi tamamlamak olsun. Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…



22.06.2021 14:42:09

Bu yazı 989 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 76.127.190

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
247 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
560 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1476 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2235 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri