(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Klasik ERCP ile tedavisi zor veya mümkün olmayan safra kanal taşlarında cerrahi dışı bir tedavi yöntemi: Kolanjioskopik lazer litotripsi

Ana safra kanal taşlarında en etkili tedavi yöntemi ERCP dediğimiz, cerrahi dışı kanala müdahale imkanı sağlayan endoskopik müdahale yöntemidir. Ancak bu yöntemle bazen taşlar çıkartılamazlar; bunda da taşın büyük olması ve yerleşim yeri önem taşır. Eğer taş 2 cm ve üzeri ise veya önünde darlık var ve taş darlığın üzerinde yerleşmişse, safra kanalının son kısmının kanal çapı taştan darsa bu durumlarda ERCP ile kanaldan taş çıkarmak mümkün olmayabilmektedir. Böyle durumlarda geliştirilen diğer bir yöntem ise taşın kanal içinde görülerek kırılması-litotripsidir. Bu amaçla kanal içi anatomiyi görmemizi sağlayan cihazlar, kolanjioskopi geliştirilmiştir. Aşağıda böyle bir olguyu sizlerle paylaşmak isterim.

36 yaş erkek hasta, ana safra kanalını iç kısmında (sağ hepatik kanalın içinde) yerleşik 13-14 mm lik taşı var (MRCP görüntüsü foto 1). Ayrıca kesesi taşlı. Bu hastaya ERCP işlemi yapıyoruz. İşlemde taşın olduğu alana ulaşmak mümkün olmayınca, kolanjioskopla girip taşı net olarak görüyoruz (foto 2). Ardından kolanjioskop içinden yolladığımız lazer litotripsi cihazı ile kanal içindeki taşı kırıyoruz. Küçük parçalara ayrılan taşı balon ve basket kataterle, barsağa atıyoruz. Böylece kanalı taştan temizliyoruz (foto 3). Yani yerleşim itibariyle zor olan (karaciğer içi yerleşimi) bir taşa görerek müdahale edip, taşı bir şekilde ortadan kaldırıyoruz.

Safra kanal taşları genellikle kolay olarak ERCP ile temizlenebilirken, bazı taşlar standart ERCP işlemi için zor taşlardır. Ancak, teknoloj sayesinde bu taşlara müdahale imkanı olabilmektedir. BEU Tıp Fakültesi kliniğinde bu yönde teknolojinin bulunduğunu, kolanjioskopik litotripsinin mümkün olabildiğini hatırlatmak isterim.

https://www.instagram.com/prof.dr.yucelustundag_gastro

https://www.facebook.com/ProfDrYucelUstundag

yucelustundag@yahoo.com.tr

http://profdryucelustundag.hekim.net



14.03.2024 09:54:08

Bu yazı 562 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 20 kişi online
Toplam ziyaret : 76.130.370

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
251 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1479 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri