(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BU RAMAZAN KİLOLARINIZ DERT OLMASIN…

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Geldi on bir ayın sultanı… Ramazan’da hemen hemen herkes ya kilo aldığından ya da verdiğinden bahseder. Yaklaşık 16 saat süren açlığın öncesinde ve sonrasında tükettiğiniz öğünlerin yeterli ve dengeli olması çok önemli. Her şeyden en önemlisi ise herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmadan, sağlıklı bir Ramazan geçirmek. Peki, nelere dikkat etmeliyiz?

Sahursuz oruç tutmayın !

Ramazan ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmek için sahur yaparak oruç tutmanızda fayda var. İftar ve sahur arasının kısa olması nedeniyle çoğu bireyin sahura kalkmadan oruç tutması Ramazan’da yapılan en büyük hatalar arasında. Uzun süren açlık nedeniyle gün boyunca alamadığımız besin öğelerini iftar ve sahur arasında yeterli ve dengeli olacak bir şekilde tamamlamalıyız. Bunun içinde sahura mutlaka kalkılmalı ve iftar-sahur arasındaki öğün sayısı arttırılmalıdır. Gece sahura kalkmadan; yatmadan önce yemek yemek aç kaldığınız süre miktarını uzatarak gün boyu vücudunuzdan aşırı su kaybına yol açabilir ve bazı sağlık sorunlarını da (hipoglisemi vb.) beraberinde getirebilir.

En az 8 bardak su…

Sahurda yeterli sıvı alımına da dikkat edilmeli ve sizi gün boyunca susatabilecek aşırı tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. 3-4 bardak su tüketiminin yanında şekersiz hazırlanmış meyve kompostoları da sıvı ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir. Aynı zamanda iftar sahur arası bol su tüketerek yaşayabileceğiniz kabızlık sorununa karşı da önlem almış olursunuz. İftarla sahur arası en az 8 bardak su tüketmek gün boyu susuz kalan vücudunuz için ideal olacaktır.

Sahurun karbonhidrat, protein ve yağ içeriği bakımından dengeli olması önemli…

Özellikle proteinli besinler tokluk vermesi açısından mutlaka tercih edilmeli. Sahurun olmazsa olmazları içinde bulunan yumurta; haşlanmış, menemen veya omlet şeklinde pişirilerek tercih edilmeli, kızartma gibi ağır pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Yarım yağlı peynir, süt veya yoğurt sahurda bulunması gereken protein kaynakları arasındadır. Tam tahıllı ekmek ve ekmek yerine geçen; kepekli makarna, bulgur pilavı gibi lif oranı yüksek karbonhidratlara da sofranızda yer verebilirsiniz. Yağ grubu için; zeytinyağı veya ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar tercih edilebilir. Zeytin gün içerisinde sizi susatabileceği için sahurda uzak durmakta fayda var. Gün boyu sürecek açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizma hızını desteklemek için de sahurda mutlaka yeşil çay tüketmeyi ihmal etmeyin. Sahurda hurma, kuru kayısı, kuru erik ve incir gibi kuru meyveler porsiyon kontrolü sağlanarak düzenli barsak hareketi için tercih edilebilir.

İftarda Ne Yesek?

16 saat süren açlık üzerine tercih edeceğiniz öğünde yani iftarda ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Boş olan mideye birden yüklenilmemeli oruç bir kâse çorba ile açıldıktan sonra 10-15 dakika mide dinlendirilmelidir. Sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanmış et/tavuk/balık gibi proteinli besinlerin yanında zeytinyağlı soğuk sebze yemekleri tercih edilebilir. Yine ramazan boyunca yaşanabilecek kabızlık sorunu içinde iftarda lif içeriği yüksek bol yeşil salata tüketimi yeterli miktarda olmalıdır. Yemekten hemen sonra tatlı tüketimi de yapılan hatalar arasındadır. Haftada 2-3 defa ağır şerbetli tatlılar yerine yemekten 1.5-2 saat sonra sütlü tatlılar, meyveli tatlılar veya dondurma tercih etmek hem midenizi yormaz hem de Ramazan’da kilo kontrolü açısından daha sağlıklı bir seçim olur.

Son olarak iftar-sahur arasına ufak ara öğünler ekleyerek hem kan şekerinizin dengede kalmasını hem de kilo kontrolünü sağlamış olursunuz. Sağlıklı, formda ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle…



14.05.2018 12:25:31

Bu yazı 3320 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 75.599.243

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
BİZE SORUYORLAR; SEÇİMLER NE OLUR?!


Devamını oku »

7.03.2024 09:10:26 tarihinde yazıldı
269 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
60 kez okundu



(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DAHA GÜZEL NASIL BAKARDI Kİ!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1248 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2204 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri