(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

GEBELİK DÖNEMİ KİLOLARINIZDAN EMZİREREK KURTULUN

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Tüm uzmanların söylediği gibi ilk 6 ay mutlaka anne sütü diyoruz. Annelerin çoğu gerek gebelik gerek emzirme döneminde bebeğe daha fazla yarayacağını düşünerek veya daha fazla süt arttıracağını düşünerek günlük kalori alımının artırımına başvuruyor. ‘Sen iki canlısın ye, bol tatlı ye, şerbet iç sütün artsın’ gibi cümlelere maruz kalmayan anne adayı veya anne yoktur sanırım. Toplum baskısı ile fazla besin tüketimine giden anne haliyle fazla kiloları ile baş etmek durumunda kalıyor.

Emzirme döneminin zayıflama üzerine etkisi var mı?

Evet, var. Anne sütünün salgılanması için vücudun enerji harcaması gerekiyor. Düzenli emziren annenin günlük ortalama 500-750 kcal arası enerji harcaması gerekiyor. Bu nedenle emzirme döneminde gebelik süresince aldığınız fazla kilolardan sağlıklı beslenmeye ek düzenli emzirme ile de kurtulmanız mümkün…

Şeker anne sütünü arttırır mı?

            Toplumda genel olarak şekerli besinler, tatlılar, şerbetler vb. anne sütünü arttırdığına dair bir inanç var, tamamen yanlış. Annenin gebelik döneminde aldığı kilolardan hızla kurtulmak istemesi, yanlış diyet uygulamaları, sütünün kesileceği endişesi ile düşük kalorili beslenmesi ya da hacmi küçük kalorisi büyük besinlerle beslenmesi hayal kırıklığı ile sonuçlanarak daha da kilo alımına veya sütün kesilmesi gibi sonuçlara neden olabiliyor. Anne sütünün arttıran temel şey; yeterli düzeyde su tüketimidir. Bunun dışında koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, süt, yoğurt, ayran, şekersiz kompostolar, tam buğday ekmeği, yulaf, kuru baklagiller anne sütünün verimini arttıracak diğer besinler arasında yer almakta. Yani sağlıklı beslenme ve en önemlisi su tüketiminiz anne sütü miktarı için temel etken.

Günde 2-3 litre su tüketimi önemli…

Ne kadar çok su; o kadar süt diyoruz. Günde 2 ile 3 litre su tüketimi süt yapımı için temeldir. Eğer unutuyorsanız; çalışma masanıza, yatak başınıza, oturma odanıza sürahi ile su koymak su tüketiminizi arttıracaktır.

Özetle;

  • Yüksek kalorili besinlerin sütünüzü arttıracağı hurafesine inanmayarak sağlıklı beslenmek emzirme döneminizdeki rehberiniz olsun.
  • Güne başlarken mutlaka dengeli bir kahvaltı yapın ve zamanında kahvaltı yapmaya özen gösterin.
  • Kahvaltıda yumurta mutlaka tüketin.
  • Özellikle günlük sıvı alımınıza destek olan çorba tüketiminizi arttırın. Baklagil, sebze içeren çorbalar süt yapımınızı biraz daha arttıracaktır.
  • İşlenmiş gıdalardan uzak durarak, doğal beslenmeye özen gösterin.
  • Şeker ve şekerli besinler tüketiminizi sınırlandırarak, tatlı ihtiyacınızı meyveler, kuru meyveler veya hafif sütlü tatlılardan karşılamaya çalışın. Unutmayın fazla şeker alımı sütünüzü değil kilonuzu arttırır.
  • Kafeinli içecek tüketiminize sınırlama getirin. Kahve tüketiminiz günde 1-2 fincanı geçmesin. Fazlası bebekte uykusuzluk, huzursuzluk gibi yan etkilere sebep olabilir.
  • Aşırı baharatlı gıdalar bebekte gaz ve şişkinliğe yol açabileceğinden uzak durmakta fayda var.
  • Kan şekeri dengenizin sağlanması ile tokluk sürenizi uzatacak ara öğünler yapın. Ara öğün yapmak aynı zamanda kilo kontrolünüzü de sağlayacaktır.
  • Özellikle çalışan anneler emzirme imkânınız yoksa süt yapımınızın/veriminizin azalmaması için sütünüzü sağıp muhafaza etmeye özen gösterin.
  • Uykusuzluk vücudunuzu gereksiz strese sokarak süt yapımınızı azaltan bir diğer faktör. Mümkünse gün içerisinde 30 dakikalık şekerlemelerle vücudunuzu dinlendirin.
  • Sonuç olarak yeterli ve dengeli beslenerek hem süt veriminizi arttırabilir hem de gebelik süresince aldığınız fazla kilolardan kurtulabilirsiniz…

Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…



17.10.2017 09:40:37

Bu yazı 1999 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.207.213

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
518 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
715 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2028 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri