(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

GREYFURT ZAYIFLATIR MI?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Kan kırmızı rengi ile greyfurt; kışın en güzel meyveleri arasında gelir. Son zamanlarda yaygınlaşan ve dirençli bir virüs ile karşımıza çıkan grip için birebirdir. Düzenli ve yeterli düzeyde sebze ve meyve tüketimi birçok kronik hastalıktan korunmada etkilidir. Greyfurt da bu meyvelerin başında gelmektedir. C vitaminin en kaliteli kaynakları arasındadır. Bir greyfurtta 80 mg C vitamini vardır. C vitamininden zengin besinler bağışıklık sistemini güçlendirerek; soğuk algınlığından korunmada etkilidir. Ayrıca kalp hastalıkları, kanser ve inmeye bağlı ölüm risklerini azalttığı bulunmuştur.Özellikle sigara kullanan bireylerde günlük C vitamini alımı daha fazla olmalıdır. C vitamini nikotinin vücuttan atılımını artırır ve sigara içme isteğini azaltır. C vitaminine ek olarak; bol miktarda posa, A vitamini, potasyum, folat ve B5 vitamini için iyi birer kaynaktır. Greyfurt çözülebilir posa pektin içerir ve pektin kolesterol düşürücü etkisinin yanında yapılan çalışmalarda damar sertliği (ateroskleroz) oluşumunu engellediği bulunmuştur.

İçeriğinde limonoid ve likopen gibi fitokimyasallar bulunmaktadır. Likopen vücutta oluşan serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçıdır. Bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Yoğun sulu bir meyve ve düşük kalorili oluşu ile salatalarda ve kahvaltı sofralarında tercih sebebidir.    

Peki,greyfurt zayıflatır mı?

Çok greyfurt yiyerek ya da herhangi bir besini fazla tüketerek zayıflamanız mümkün değildir. Hiçbir besinin tek başına yağ yakıcı özelliği yoktur. Sadece metabolizma hızınızı arttırarak; yağ yakımına katkısı bulunur. Metabolizma hızını arttırıcı etkisi içeriğindeki C vitamini sayesindedir. Ayrıca greyfurdun yapılan çalışmalar sonucunda insülin hormonunu baskılayarak kişinin yemek yeme isteğini azalttığı bulunmuştur.

Besin-ilaç etkileşimine dikkat!

Eğer düzenli bir ilaç kullanıyorsanız; greyfurt tüketmeden önce doktorunuza danışmakta fayda var. Greyfurt ilaçların karaciğerde çözülme hızını yavaşlatarak (etkinliklerini artırarak) aşırı doza yol açabiliyor. İlaçlar karaciğerde ve barsaklarda bulunan bir enzim sayesinde vücuttan atılır. Greyfurt suyu bu enzimi yok ederek kanda ilaç birikmesine sebep olur.

Soğukları iyice hissettiğimiz şu karlı günlerde C vitamininden zengin turunçgilleri yeterli düzeyde tüketmek hastalıklara karşı direncinizi arttırarak; sağlıklı bir kış geçirmenizi sağlayacaktır. Sağlıklı, formda ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle…



10.01.2017 09:43:33

Bu yazı 2502 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

12.01. 09:02:42
feti diyor ki;

hocam sende hep pahalı meyveleri öneriyorsun.Alacak durum yok hocam aman hocam.


Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.273.073

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
667 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
928 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2054 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2238 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri