(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BAL MI? PEKMEZ Mİ?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Bal arılar tarafından bitkilerden toplanan maddelerle yapılan içeriğinde %17,1 su, %82.4 karbonhidrat ve %0.5 protein bulunan bir basit karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde niasin, riboflavin, pantotenik asit gibi vitaminler ve kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko gibi mineraller bulunur.‘’Balın rengi kalitesini mi gösterir ? ‘’ sorusuna cevap olarak ‘’ Hayır’’ diyebiliriz. Kestane, çam, püren balları gibi koyu renk balların yanında; arılara şeker verilerek elde edilen balın rengi de koyu renkli olur. Balın renginde farklılığa sebep olan çeşidi ve balın hangi yöreye ait olduğudur. Yayla ve dağlık yörelerin balları daha koyu renkli, lezzet ve aroma yönünden daha üstün ve daha akıcıdır. Bal;
• Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli doğal besinlerden birisidir.
• Mide-barsak mikroflorasının iyileşmesine; gastrit ve ülser şikayetlerinin azalmasına yardımcıdır.
• Ağız mikroflorası tarafından laktik aside çevrilemeyen bal tatlı olmasına rağmen antibakteriyel etkisi ile ağız içi hijyenine yardımcı hatta diş çürüklerini önleyebildiği bulunmuştur.
• Beyin ve karaciğer için temel yakıt olmasının yanında karaciğerden toksinlerin uzaklaştırılmasında etkin rol oynar.
• Sporcu beslenmesinde ve düzenli egzersiz yapan kişilerde de temel yakıt görevi ile performansı arttırıcı etki gösterir.
Bal alerjen bir karbonhidrattır. Çeşidine ve tüketim miktarına göre besin zehirlenmesine yol açabilir. Deli bal olarak bilinen daha çok Karadeniz ve Marmara bölgesinde üretilen andromedotoksin adı verilen zehirli maddeyi içeren bal zehirlenmelere yol açmaktadır. Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı bal yendikten sonra; baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal ve terleme gibi belirtilerle ortaya çıkar ve kişi bu durumda hemen kusturulmalı; en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.
Pekmez; meyvelerin sularının kaynatılarak yoğunlaştırılmasından elde edilir. Genellikle üzüm suyundan yapılan pekmez armut, dut, kayısı, keçiboynuzu gibi meyvelerin suyundan da elde edilir. Pekmezin 100 gramında 36.5 gram su, 60 gr karbonhidrat, 3.5 gram mineral ve protein içerir. Pekmez özellikle kemik gelişimi için önemli kalsiyumdan ve kan yapıcı demir yönünden zengindir. Aynı zamanda potasyumdan da zengin olan pekmezde baldan farklı olarak; vitamin miktarı oldukça düşüktür. 100 gram pekmez ortalama 293 kalori enerji verir. Kana hızlı karışan sindirim gerektirmeyen; glukoz ve fruktoz gibi karbonhidratları içermesi kısa sürede enerji sağlaması yönünden önemlidir. Özellikle üzümden elde edilen pekmezde üzüm çekirdekleri ile vücuda alınan fitoöstrojen; menapozda görülen uykusuzluk, ateş basması, sinirlilik gibi durumlara meme, barsak, prostat gibi kanserlere ve kardiyovasküler hastalıkların iyileştirilmesinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.
Peki ‘’Bal mı pekmez mi? Hangisi daha sağlıklı?’’ derseniz; hiçbir besin tek başına mucizevi değildir. Tüketilen miktar, zaman, kişinin içinde bulunduğu durum bir gıdanın faydalanımını etkiler. Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Fiyat karşılaştırması da yaparsak pekmez baldan daha ucuz ve vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır. Her ikisinin de yüksek kalorili olması kilo kontrolü açısından ciddi önem taşımaktadır. Sırf faydalı diye ölçüyü abartırsanız; faydasının yanında obezite gibi zararları da olacaktır.
Beslenmede kural tüm besinlerden vücudumuzun ihtiyacı kadarını almak; çeşitliliği sağlamak yani ‘’Yeterli ve Dengeli ‘’ beslenmek genel sağlık durumumuzun korunmasına yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…



1.11.2016 09:44:22

Bu yazı 4511 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 3 kişi online
Toplam ziyaret : 76.400.831

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
942 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
1104 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2114 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2240 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri