(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TOK TUTAN ALTIN BESİNLER

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen


Diyet yaparken herkesin zorlandığı noktadır; iştah kontrolü… İştah kapatıcı etkisi olan besinlerin içeriğindeki maddeler tok kalmanızı ve uzun süre acıkmamanızı sağlarlar. Kompleks karbonhidratlar (tam tahıllı ürünler), triptofan (muz,yulaf,peynir), albümin (bezelye,fasulye), krom ( fındık,ceviz, brokoli, tam tahıllı besinler), iyot ( balık, iyotlu tuz, soğan), fruktoz (meyveler) besinlerin içeriğindeki tokluk veren maddelerdir.
Yumurta
Kaliteli protein kaynaklarından olan yumurta uzun süre tokluk veren besinlerin başında gelir. Günde 1 adet, haşlama, bol sebzeli omlet veya menemen şeklinde tercih edilebilir.
Yeşil Çay
Güçlü antioksidan etkisi sayesinde bedeni toksinlerden arındıran yeşil çay aynı zamanda metabolizma hızını da arttırır. Kilo kontrolünde hem metabolizma hızını arttırıcı etkisi hem de kabuk tarçınla tatlandırıldığında tok tutarak formda kalmanıza destektir.
Tarçın
Son yapılan araştırmalarla birlikte özellikle şeker hastalarında kan şekerini dengeleyici etkisi olduğu ortaya konmuştur. Kan şekerini düzenleyerek iştahı azaltır, uzun süre tokluk hissi verir. Bitki çayları ile birlikte veya içme suyunuza kabuk tarçın ekleyerek tercih edebilirsiniz.
Badem
Yağlı tohumlar arasında olan badem; vitamin-mineral ve posa açısından zengin bir kuruyemiştir. İçeriğindeki Omega-3 sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Son yapılan araştırmalarda zayıflama programlarında yeterli miktarda (günde 7-8 adet ) badem tüketen bireylerin tüketmeyenlere göre daha kolay kilo verdiği görülmüştür.
Yulaf Ezmesi
Yoğun posa içeriği sayesinde uzun süre tokluk veren ve iştah kesen besinler arasında ilk sıralardadır. Tat olarak kişiler tarafından çok tercih edilmeyen yulafın besleyici özellikleri saymakla bitmez. Kolesterol düşürücü özelliğe sahip olan yulaf ürünlerinin kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü düşürerek; koroner kalp hastalığı riskini azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Yulaf ezmesinin içerdiği vitamin ve mineraller ise; B1, B2, B6 vitamini, folik asit, demir, fosfor, potasyum şeklindedir. Kahvaltıda veya ara öğünlerde meyve/kuru meyvelerle tercih edilebilir.
Yoğurt
İçeriğinde yer alan proteinler sayesinde mide boşalım hızını etkileyerek iştah baskılamakta yardımcıdır. Aynı zamanda yüksek kalsiyum içeriği zayıflamaya destek olurken; son yapılan çalışmalarda yetersiz kalsiyum tüketiminin kilo vermeyi zorlaştırdığı bulunmuştur.
Sirke
Sirkede bulunan asetik asit sindirim hızını yavaşlatarak; kan şekerini dengeli yükseltir ve uzun süre tokluk verir. En sağlıklı tüketim şekli salatalarınıza ilave etmektir. Sabahları aç karnına sirkeli su içmek sizi asla zayıflatmaz; midenizde kalıcı hasarlar kalmasına sebep olur.
Böğürtlen
Yüksek antioksidan içeriği sayesinde ara öğünlerde yoğurtla birlikte tüketildiğinde uzun süre tok kalmanıza ve kilo kontrolünü sağlamanıza yardımcıdır.
İştah baskılayan besinler için en önemli koşul yeterli porsiyon ölçüsünde tüketilmeleridir. Aksi halde iştah kesme amacından çıkarak kilo almanıza da sebep olabilirler. Sağlıklı zayıflamak ve formda kalmak istiyorsanız; ‘’Yeterli ve Dengeli Beslenin !’’Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



17.08.2016 09:42:25

Bu yazı 3127 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 76.126.190

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
246 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2235 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri