(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EN ÇOK YAPILAN DİYET HATALARI- 2

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

En son yazımda yapılan diyet hatalarının bir kısmından bahsetmiştim. Malum yaza 3 ay kaldı ve kilo problemi olan hemen hemen herkes zayıflama çabalarında. Her şeyden önce sağlıklı ve kalıcı olanı yapmak adına diyet hatalarına kaldığımız yerden devam edelim.

AÇ KALMAK

Kendinizi aç bırakarak zayıflamak bedeninize yapacağınız en büyük kötülük olur. Evet; aç kaldığınızda kısa sürede büyük rakamlarda kilo kaybı sağlarsınız fakat bu kaybedilen kilolar kısa sürede de geri alınmaya mahkûmdur. Kalıcı ve sağlıklı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız düzenli ve dengeli beslenmek ve fiziksel aktivitenizi arttırmak en doğru seçim olacaktır.

‘’AZ YİYORUM ANCAK KİLO ALIYORUM’’

Vücudunuzun yaşınıza, boyunuza ve günlük fiziksel aktivitenize göre alması gereken bir enerji vardır. Siz bu enerjiyi kendinize göre azaltarak metabolizma hızınızı düşürürsünüz. Metabolizmanız aç kaldığınız sürece doğru çalışmaz ve vücudunuz yediklerinizi sağlıklı bir şekilde yakamaz. Siz metabolizmanız için uygun ve yeterli yakıtı sağlarsanız; sağlıklı bir şekilde çalışır ve kilo kontrolünüzü sağlamış olursunuz. Bunun içinde kilo verirken en sağlıklı programı bir beslenme uzmanına/diyetisyene danışarak alabilirsiniz.

AŞIRI SPOR YAPMAK

Spor yaparken performansınızı olması gerekenden fazla tutarsanız vücudunuzu strese sokabilirsiniz. Bu da aşırı yüklenmeye bağlı olarak kas kayıplarına yol açabilir. Aralıksız ve aşırı egzersiz yapmak gün geçtikçe bünyenizin daha fazlasını istemesine yol açacaktır. Bu durumda ara verdiğinizde ani kilo artışı yaşmanız sürpriz olmayacaktır. Haftada 3 ya da 4 kere egzersiz yapmak hem sizi yormayacak hem de zinde ve forma girmenizi sağlayacaktır.

PORSİYON KONTROLÜ YAPMAMAK

Karnınız çok açken masaya oturduğunuzda gözünüz hiç bir şey görmeden yerseniz mide kapasitenizin üstüne çıkarsanız; bu durum size yağlı bir göbek, kalça veya basen olarak geri dönebilir. Aynı zamanda aşırı doygunluk sebebi ile yemek sonrası hazımsızlık, gaz ve karın şişliği gibi şikâyetleri de beraberinde getirir. Porsiyon kontrolü sağlamak adına tabaklarınızı küçülterek başlamak doğru bir adım olacaktır. Gözünüzün değil, midenizin doygunluğunu ve kilo kontrolünü sağlamak için porsiyon kontrolü yapmalısınız. Size uygun porsiyon ölçüleri için bir beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.

BESİNLERİ ÇİĞNEMEDEN YUTMAK

Sindirim ağızda başlar. Besinleri uzun süre çiğneyerek midedeki sindirimin daha sağlıklı olmasını sağlamış olursunuz. Aynı zamanda beyine doygunluk hissinin ulaşma süresi ortalama 15-20 dakikadır. Besinleri çiğnemeden yutarak hızlıca yemek yerseniz bu doygunluk hissi oluşuncaya kadar aldığınız kalori daha fazla olacaktır.

 

DÜŞÜK KALORİLİ DİYET ÜRÜNLERİ SINIRSIZCA TÜKETMEK

Diyet ürünleri düşük yağ içeriğine sahip düşük kalorili ürünlerdir. Sanki hiç kalorileri yokmuş gibi diyet yaparken sınırsızca bu ürünleri tüketmek kaş yapayım derken göz çıkarmak olur. Bu nedenle standart ürünler ile diyet ürünlerinin etiket bilgilerini okuyarak tüketmek doğru olacaktır. Son dönemde hemen hemen her paketin üzerinde ‘’Sadece … kalori’’ yazısına sık rastlamışsınızdır. Burada düşülen en önemli hata paketin kaç porsiyonluk olduğuna dikkat edilmemesidir.

ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ KULLANMAK (!)

Her geçen gün yeni bir ürün adı duyuyoruz. Altın çilek, yeşil kahve derken son dönemin yeni zayıflama trendi goji berry… Hiçbir besinin tek başına sizi zayıflatma gibi bir özelliği yoktur. Sırf zayıflamak uğruna bu tarz ürünlere ciddi maddi harcamalar yaparak mucize beklemek sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Yeterli ve dengeli beslenerek ideal vücut ölçülerinize kavuşabilirsiniz.

YANLIŞ DİYET PARTNERİ SEÇMEK

Diyet yaparken size destek olabilecek doğru insanı seçmek önemlidir. Eşiniz, arkadaşınız, anneniniz veya babanız olabilir. Hatta içlerinde kilo problemi olan varsa birlikte diyet yapmayı teklif ederek daha başarılı olmanız da seçenekler arasında. Ancak yanınıza ‘’Bir taneden bir şey olmaz, yeter çok kilo verme, sen böyle iyisin ne gerek vardı ‘’ cümleleri kuran diyet sabotajcılarını almamanızda fayda var. Zayıflamanızın her şeyden önce sağlığınız için olduğu anlatmak ve sağlıklı yaşam için bu yolu seçtiğinizi söylemek sizi başarılı bir sonuca götürecektir. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



1.03.2016 10:43:21

Bu yazı 2759 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 11 kişi online
Toplam ziyaret : 76.209.451

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
521 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
716 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2029 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri