(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

DOMUZ GRİBİNE BESİNLERLE SAVAŞ AÇIN

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Domuz gribi; aslında yıllardır insanların bilerek veya bilmeyerek geçirdikleri bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan gribin daha da şiddetli belirtiler gösteren halidir. Günümüzde yüksek ateş, öksürük, halsizlik, üşüme, kusma ve ishal gibi belirtiler ile ortaya çıkarak tedavi edilmez ise ölümle sonuçlanabilen bir tablo ortaya çıkarması insanları domuz gribinden korunma yollarını aramaya sevk etmiştir. Hastalıktan korunmak için en önemli şart kişiselhijyenin sağlanmasıdır.

Eller sık sık yıkanmalı,

Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı ve

Selamlaşırken öpüşmekten, tokalaşmaktan kaçınılmalıdır.

Domuz gribi virüsü H1N1’e karşı savaş açmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle bazı besinleri tüketerek doğal yollarla gripten korunmanın yolları sağlanabilir.

Yoğurt veya kefir tüketin: Probiyotikler ağız yoluyla alınan barsak hareketlerini düzenleyen canlı mikroorganizmalardır. Barsak florasını yenileme, besin alerjilerini ve barsak hastalıklarını (kanser vb.) önleme gibi birçok yararları vardır. Kefir, yoğurt gibi doğal probiyotik ürünlerin düzenli alımı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sarımsak tüketin: İçeriğindeki allicin adlı antioksidan sayesinde vücudu serbest radikallerden arındırır. (Serbest radikaller kanser, damar sertliği,kalp krizi vb. durumlara yol açan moleküllerdir.)Sofranızda sarımsağa sıkça yer vererek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Günde 2 fincan yeşil çay için: Güçlü antioksidan etkisi sayesinde bedeni toksinlerden arındıran yeşil çay aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de güçlendirir. Tarçın; antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek grip, nezle vb. hastalıklara karşı koruyucudur. Yeşil çay da kabuk tarçınla tatlandırıldığında tok tutarak aynı zamanda formda kalmanıza da destektir.

Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın: Vücudumuz tarafından üretilmeyen ve depolanmayan C vitamini alımını karşılamak için; portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyvelere ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak, soğan, domates gibi sebzelere günlük beslenme programınızda mutlaka yer verin.

Günlük protein alımınızı yeterli düzeyde tutun: Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, metabolizma ve hücresel faaliyetlerin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için günlük yeterli düzeyde protein alımı önemlidir. Özellikle çinkodan zengin olan protein içerikli besinler; deniz ürünleri, kırmızı et, karaciğer, süt ve yumurtaya sofranızda yeterli miktarda yer vermeye özen gösterin.

Gün içerisinde bol su tüketerek; yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstererek; her şey den en önemlisi tüm hastalıkların altında yatan stresten uzak durarak domuz gribi olmak üzere birçok hastalığa karşı doğal korunma yollarını seçmiş olursunuz. Sağlıklı ve formda bir kış geçirmeniz dileğiyle…



19.01.2016 10:57:48

Bu yazı 1808 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.208.891

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
520 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
716 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2029 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri