(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TROPİKAL BİR MEYVE: ANANAS VE FAYDALARI

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Besin içeriği oldukça fazla olan ananas hem tadı hem de faydalarıyla tükettiğiniz meyve çeşitlerinin arasında yer almalıdır.  Ana yurdu Güney Amerika olan ananas; neredeyse tüm dünyadaki tropikal mutfaklarda meyve salatalarında, tatlılarda,dondurma ve kokteyl yapımında kullanılmaktadır.

Ananas güçlü bir enzim olan bromelinden zengindir. Bromelin; sindirim sistemini düzenler,vücuttan ödem (su tutulumu) atılımını hızlandırır, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan toksik maddelerin atımını arttırır ve ülseratif kolit şikayelerini azaltır.  Kan pıhtılaşma riskini azaltır; özellikle oksijen taşıyan kan damarlarında kan pıhtılaşma eğiliminin artması kalp krizi ve inme riskini artırır. Ananas daralmış kan damarlarında pıhtılaşma eğilimini azaltarak dolaşımı düzenleyici etki gösterir.

Sağlıklı bir diyet meyvesi olan ananasta; demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, A, B ve C vitaminleri bolca bulunmaktadır. Az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır. Yüksek antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Hiçbir besinin direk yağ yakma özelliği yoktur. Ancak ananasta olduğu gibi metabolizma hızını ve sindirim hızını arttırarak zayıflamaya destek özelliği vardır. Ananas vücuttan ödem atılımını hızlandırma özelliği ile de zayıflama programlarında oldukça tercih edilen bir meyvedir. Cilt sağlığı açısından da cildi pürüzsüzleştirir, tırnak ve saçları güçlendirir.

Hamilelerde bebeğin barsaklara olan baskısı ve hareketsizliğe bağlı oluşan kabızlık sorunu anneyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Ananas barsak çalışmasını hızlandırıcı ve aynı zamanda annede gebelikten dolayı artan ödem sorununu da çözücü özelliğe sahiptir.Stres azaltıcı özelliği ile de annede oluşan doğum stresi üzerinde olumlu etkisi vardır. Ananasın her şeyden önce bir meyve olduğunu unutmayarak her besinde olduğu gibi porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüketmek gerekir. İçeriğinin çoğu su olan ananasın 1 parmak kalınlığındaki 1 dilimi 48 kaloridir. Ara öğün olarak 2 dilim ananas üzerine tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



3.11.2015 09:14:08

Bu yazı 2029 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 11 kişi online
Toplam ziyaret : 76.234.238

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
642 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
827 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2039 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2237 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri