(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİ?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Önümüzde 4 gün sürecek olan ve hayvansal kaynaklı protein tüketiminin artacağı bir bayram bizi bekliyor. Aşırı kırmızı et tüketimi, şerbetli tatlı tüketimi sonucu mide ağrısı ve krampları, hazımsızlık, reflü, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Hemen hemen her evde yapılan et ve etli yemekler yapılabilecek hatalı uygulamalar sonucu ciddi sindirim problemlerine yol açabilir. Peki, nelere dikkat etmeliyiz?

Kurbanlık kesilmeden önce uygun kesin şartlarını sağlamak ve kurbanlığın veteriner kontrolünden geçmiş olması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
En büyük hatalardan birisi etin kesildikten hemen sonra tüketilmesidir. Kesimden hemen sonra pişirilen et sert, lezzetsiz ve sindirimi zor olur. En az 24 saat buzdolabında bekledikten sonra pişirilirse daha lezzetli ve sindirimi kolay olur.
Etin saklama koşulları da besin zehirlenmesinin önüne geçmek için önemlidir. Et ve et ürünleri proteinden zengin oldukları için sıcağa duyarlıdırlar ve çabuk bozulurlar. Bu nedenle buzdolabında uygun paketlenmiş olarak buzdolabı poşeti vb. en fazla 2 gün, buzlukta -2 derecede 1 hafta, derin dondurucuda ise -32 derecede 3 ay saklanabilir.

Dondurulmuş etler akan suyun altında, buzdolabında veya  mikrodalga fırında çözdürülebilir. Oda sıcaklığında veya kalorifer üzerinde çözdürmek etin bozulmasına besin zehirlenmelerine yol açabilir.

Etin hazırlama aşamasında ise görünür yağlardan temizlenmeli, et ve sebzeler ayrı doğrama tahtalarında doğranmalı ve çiğ et suyunun herhangi bir besinle teması kesinlikle engellenmelidir.

Doğru pişirme yöntemlerinin kullanılması etin kalorisini arttırmamak ve sindirimini zorlaştırmamak açısından önemlidir. Kızartma ve yağda kavurma yerine; ızgara, haşlama, fırın ve buğulama (örn. tencerede sebze ile pişirme) gibi pişirme yöntemleri sağlıklıdır. Mangalda ızgara yaparken et ile köz arasında 15 cm olması açığa çıkabilecek kanserojen maddelerin etten uzak kalmasını sağlayacaktır.

Kuyruk yağı ve iç yağ kalp damar hastalıkları riskini arttıracaktır. Hayvansal kaynaklı yağ kullanımı yerine bitkisel kaynaklı zeytinyağ tercih edilmelidir. Hatta etli veya  kıymalı yemeklere hiç yağ eklemeden de pişirebilirsiniz. Çünkü ısı ile birlikte etin/kıymanın içindeki yağ çözülür. Siz ona ekstra yağ ekleyerek yemeğin hem kalorisini hem de yağ oranını arttırarak daha sağlıksız hale getirmiş olursunuz.

KURBAN BAYRAMINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ
Bayramın ilk gününe hafif bir kahvaltıyla başlamak önemli. Kurban kesim telaşı nedeniyle kahvaltı yapmaya vaktiniz yoksa evden aç çıkmak yerine 1 bardak süt ve meyve veya 3-4 kuru kayısı ve 3-4 ceviz içi atıştırabilirsiniz.

Ziyaretler dolayısı ile öğün saatleri kaysada günde 3 ana öğün yemek yemeyi ihmal etmeyin. Bir öğün et bir öğün sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Her iki öğünde de et ağırlıklı beslendiyseniz; yanında bol salata tüketin. Bir öğünde tükettiğiniz etin porsiyon ölçüsünde fazlaya kaçmadan 90-120 gr tüketebilirsiniz.

Günde 10-12 bardak yemek sırasında olmamak koşuluyla su için.

Şekerlemeler ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin ve günde 1 porsiyonu geçmemeye özen gösterin.

Günde en az 30-45 dakikalık yürüyüşler yaparak günlük fiziksel aktivitenizi arttırın.

Ana öğünlerde tabağınızı 3''e bölerek; 1/3 et, 1/3 sebze ve 1/3 pilav, makarna ve tahıllı besinlere yer verin. Böylece öğünlerinizin protein, karbonhidrat ve yağ dengesini sağlamış olursunuz. 

Gün boyunca aşırı kaçırdıysanız üzülmeyin. Telafisini bir sonraki gün içerisindeki fiziksel aktivitenizi arttırarak yapabilirsiniz. Ancak bir kaç gün tekrarlayacak olursanız; bayram kilo almanız için kaçınılmaz olacaktır.
Aman dikkat...

Sağlıklı, huzurlu ve formda bir bayram geçirmeniz dileğiyle...



22.09.2015 09:43:38

Bu yazı 1956 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.235.572

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
644 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
827 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2040 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2237 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri