(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YAZIN VAZGEÇİLMEZİ: KARPUZ

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Herkesin severek tükettiği en çok serinleten meyveler arasında olan karpuz sofralarda fazlasıyla yer almaya devam ediyor.Kabakgiller ailesinden gelen karpuz içeriğindeki yüksek su oranı sayesinde kanı temizler, böbreklerdeki kum ve taşların, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Yazın favori meyvesi olan karpuz porsiyon kontrolü sağlanmadığında kilo artışına sebep olarak tam bir kâbusa dönüşebilir. Meyve şekerinin fazlası vücutta yağa dönüşebilir. Bu nedenle tüm meyveler için geçerli olan porsiyon kontrolünü sağlayarak yeterli ve dengeli düzeyde tüketmektir.

Mükemmel bir C vitamini kaynağı olan karpuz; güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Aynı zamanda A vitamini ve betakaroten içeriğiyle birlikte serbest radikaller dediğimiz kanserojenlere karşı güçlü bir savaşçıdır. Likopen antioksidan olarak domatesten sonra karpuzda da yüksek oranda mevcuttur. Son yapılan çalışmalarda bazı kanser türlerinde (akciğer,prostat,meme) önleyici olarak olumlu etkileri görülmüştür.

Potasyum içeriği sayesinde sodyumun böbreklerden atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sayesinde de kan basıncı dengelenir ve kalp krizi riski azalır. Yüksek lif içeriği sayesinde barsak hareketlerini düzenleyici, yüksek su oranı sayesinde de tokluk süresini uzatıcı ve 100 gramında 26 kalori içeren karpuz zayıflamak için diyet yapan bireylerin tercih edebileceği meyveler arasında gelir. Doğru tüketildiği zaman sağlıklı etkilerini görebileceğimiz karpuzun porsiyonlamasını ise şöyle yapabiliriz:

1 orta boy karpuzun 2 parmak kalınlığındaki 1 ay dilimi 48 kaloridir. Ara öğünlerde yanında peynir ile tercih edilebilir. Ancak karpuz-peynir-ekmek üçlüsü ile ana öğün geçirmek yüksek karbonhidrat alımı ile kilo artışına sebep olabilir. Öğünlerinizin karbonhidrat, protein ve yağ içeriği bakımından dengeli olması gerekir. Böbrek hastaları, şeker hastaları ve zayıflamak isteyen bireylerin tüketim miktarına dikkat etmeleri önemlidir.

Karpuz Smoothie

1 Ay Dilimi Karpuz

1 Su Bardağı Süt (200 ml-yağsız)

1 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri veya Toz Tatlandırıcı

3-4 Yaprak Taze Nane

Buz

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderden geçirdikten sonra; servise hazır. Ara öğünde 1 su bardağı karpuzlu smoothie tercih edebilirsiniz. Afiyet Olsun…

Sağlıklı, huzurlu ve formda bir yaz geçirmeniz dileğiyle…



11.08.2015 10:08:13

Bu yazı 1719 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 15 kişi online
Toplam ziyaret : 76.230.216

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
640 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
826 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2038 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2237 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri