(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YÜKSEK PROTEİN İÇEREN DİYETLER ZAYIFLATIRKEN ZARAR VERİYOR…

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Günümüzde yaygın olarak denenen protein ağırlıklı diyetler sağlık açısından olumsuz birçok soruna yol açıyor. Kısa sürede sonuç alınan bu diyetler sonrasında da hızlı kilo alımına sebep oluyor. Karbonhidratlı besinleri az tüketmek zayıflamak isteyen bireylerin aklına gelen ilk çözüm yolu. Ancak dengeli beslenmede temel enerji kaynağı olan karbonhidratların yeterli miktarda olması çok önemli; karbonhidrat, protein ve yağ dengesi diyette sağlandığında sağlıklı,yeterli ve dengeli beslenmiş olursunuz.

Yüksek proteinli diyetlerde; proteinlerin aynı zamanda yağ ve kolesterol içerdiği unutulmamalıdır. Kilo vermeye çalışırken;aşırı miktarda kırmızı et ve hayvansal yağ içeren besinlerin tüketilmesi kalp ve karaciğer sağlığını olumsuz etkiliyor. Fazla protein alımı aynı zamanda böbrek solüt yükünü arttırıyor. Ekmek, makarna vb. karbonhidratlı besinlerin yasaklandığı bu tarz diyetlerin uzun süre uygulanması protein artıklarını atmak için çalışan böbreğin daha fazla aktif olmasına ve sonrasında da böbrek hastalıklarına yol açıyor.

LDL kolesterol yani kötü kolesterol seviyesini olumsuz etkileyen bu tarz diyetler aşırı kırmızı et, tereyağı, tam yağlı süt-yoğurt, kaymak gibi besinlerin fazla miktarda içermesinden kaynaklanıyor.

Son yapılan çalışmalarda protein oranı yüksek diyetlerin kemik sağlığı açısından da olumsuz etkileri görülmüştür. Hayvansal kaynaklı protein diyeti uygulayan kadınlarda osteoporoz riski %35 iken, sağlıklı bir beslenme programı uygulayan kadınlarda %18 olarak belirlenmiştir. İdrarla fazla kalsiyum atılmasına sebep olan yüksek proteinli diyetler aynı zamanda böbrek taşı oluşum riskini de arttırıyor.

Sağlıklı beslenmede günlük alınması gereken protein miktarı vücut ağırlığının her 1 kilogramı için 0.8 gr ile 1.1 gr arasındadır. Protein ağırlıklı diyetlerde bireyin kilosuna göre günlük alınması gerek protein miktarı 2 katına çıkıyor ve birey yeterli düzeyde egzersiz yapmadığında da fazladan alınan protein yağa dönüşebiliyor.

Karbonhidratlar yerine vücut için enerji kaynağı protein ve yağlar kullanılmaya başladığında toksik olan keton salınımı artıyor ve iç organlarınız yavaş yavaş zarar görmeye başlıyor. Sonuç olarak; bu tarz moda olan sağlıksız, tek besin öğesine dayalı diyetleri uygulayıp hızlı bir şekilde zayıflayabilirsiniz. Ancak vücudunuza vereceği zararlar geri dönüşümsüz ve verdiğiniz kilolar protein ile birlikte diğer besin öğelerini de almaya başladığınızda hızlı bir şekilde geri dönecektir. Sağlık için, formda kalmak için yeterli ve dengeli beslenin. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



15.05.2015 09:39:34

Bu yazı 1812 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 15 kişi online
Toplam ziyaret : 76.190.872

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
401 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
703 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1918 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri