(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BU BAHAR SİZİ YORMASIN!

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Mevsim geçişlerini yoğun olarak yaşadığımız şu günlerde; havaların bir ısınıp bir soğuması bahar yorgunluğuna neden olabilir. Halsizlik, bitkinlik, uykusuzluk, yorgunluk, isteksizlik gibi şikâyetler bahar yorgunluğunun belirtileri olabilir. Metabolizmadaki hormonal değişimler, havadaki elektrik yükündeki değişimler, düzensiz beslenme bahar yorgunluğunun nedenleri arasındadır. Bağışıklık sisteminizi destekleyici, vitamin-mineral yönünden zengin bir beslenme programı ile bahar yorgunluğunu yenebilirsiniz.

Önemli belirtiler;

Hava ve mevsim değişikliği insan biyoritmini olumsuz etkileyebiliyor. Havadaki pozitif ve negatif yüklü iyon artışı ile beraber gerginlik, stres, mide ülseri, kabızlık, kas, omuz, sırt ve boyun ağrıları gibi şikâyetlerin artması ile bahar yorgunluğu ortaya çıkıyor.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

Vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze ve meyveler bağışıklık sistemi için güçlü birer antioksidan etkiye sahiptirler. Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler bol tüketilmelidir. Ispanak, pazı, brüksel lahanası, turp, şalgam, domates, havuç, elma, kivi, portakal örnek olarak gösterilebilir.

Mide sağlığını olumsuz etkileyebilecek aşırı yağlı ve yoğun baharatlı ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.

Kafein içeriği yoğun olan kahve, çay ve asitli içecekler yerine bitki çayları özellikle papatya çayı ve C vitamini yönünden zengin kuşburnu tercih edilebilir.

Metabolizma Uyandıran Çay Tarifi;

1 adet limon

1 adet golden elma

1 tatlı kaşığı top karabiber

1 tatlı kaşığı karanfil

2 adet çubuk tarçın

1 yemek kaşığı yeşil çay

Yeşil çay hariç malzemeleri 1 litre suya ekleyin. 10 dakika kaynatıp; içerisine 1 yemek kaşığı yeşil çayı ekledikten sonra 5 dakika demlemeye bırakın. Günde 2 fincan metabolizma uyandıran bu çaydan içebilirsiniz. 

Isınan hava ile birlikte vücudun su ihtiyacı artacaktır. Günde en az 10-12 bardak su içilmelidir. Bu sayede hem dolaşım sisteminizi güçlendirmiş hem de vücudunuzdaki metabolik faaliyetler sonucu oluşan toksinlerden arınmış olursunuz.

Isınan havayı hareket ederek değerlendirmek de bahar yorgunluğunuza bire bir gelecektir. Haftada 3-4 defa 45 dakikalık orta tempoda yürüyüşler ile vücut stres seviyenizi azaltarak aktif bir yaşam tarzını benimseyebilirsiniz.

Ne kadar düzenli uyursanız;  metabolizmanız o kadar hızlı ve sağlıklı çalışır. Gece 23.00- 03.00 saatlerizayıflama hormonlarımızın salgılandığı saatlerdir. Bu saatler içerisinde; 7 ile 8 saat arası uyumak formda kalmanız ve gün boyu enerjik olmanız için gereklidir.

Stresi azaltmak için B grubu vitaminleri içeren; tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve lif oranı yüksek besinlere günlük beslenme programınızda mutlaka yer verin. Omega-3 ve Omega-6, A, D, E vitaminleri yönünden zengin olan ruşeym bahar yorgunluğunuzun önüne geçerken bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Bunun için ruşeymli ekmek tercih edebilirsiniz.

Kaslar üzerinde rahatlatıcı etkisi olan, yorgunluğu azaltan; magnezyum, çinko, potasyum gibi mineralleri yeterli almak için günde 2 adet ceviz içi, 6-7 adet fındık ve 1 küçük boy muz tüketebilirsiniz.

Sağlıklı, formda ve enerjik bir bahar geçirmeniz dileğiyle…



20.04.2015 14:39:28

Bu yazı 1547 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 11 kişi online
Toplam ziyaret : 76.192.855

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
404 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
704 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1919 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri