(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TÜRK KAHVESİ ZAYIFLAMAYA DESTEK

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilen kahve güğüm ve cezvelerde pişirilerek; pişirme yöntemi sayesinde ‘’Türk Kahvesi’’ adını almıştır. Çiğ kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra dibeklerde dövülüyor; sonrasında cezvede pişirilerek içiliyor ve en değerli misafirlere, dostlara ikram ediliyordu. Günümüzde hemen hemen herkesin severek içtiği Türk Kahvesi’nin sağlığımız açısından birçok faydası bulunmaktadır.

İçerdiği kafein sayesinde metabolizma hızını arttırır. Kafeinin metabolizma hızını arttırma oranı %5’dir. Son yapılan bir araştırmada günde 3 fincan (kahve fincanında) kahve tüketiminin %60 oranında Alzeheimer hastalığı riskini azalttığı bulunmuştur. Antioksidan özelliği sayesinde de depresyona karşı koruyucudur. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada kahve kokusunun fare beynindeki protein düzeylerini değiştirdiği; sakinleştirici özelliği olduğu bildirilmiştir.

Kahve tüketimindeki günlük sınır nedir?

Günde 1 ile 2 fincan arası tüketim yeterli ve ideal olacaktır. Metabolizma hızını arttırdığı için sağlıklı beslenerek kilo vermeye çalışan bireyler için iyi bir besin desteği olacaktır. Günde 5-6 fincan kahve içerek zayıflamayı beklemek en büyük yanlıştır. Karbonhidrat, protein ve yağ miktarı yeterli ve dengeli bir şekilde alınarak düzenlenen bir beslenme programı ile sağlıklı zayıflamak mümkündür.

Aşırı miktarda tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Günde 4 fincandan fazla kahve tüketiminin kadınlarda doğurganlık oranını azalttığı

bulunmuştur. Aşırı miktarda alınan kafeinin yumurtlama düzeyi üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Fazla kahve tüketimi idrarla kalsiyum atılımını hızlandırır. Kemik erimesi başta olmak üzere bazı kemik hastalıklarını tetikleyicidir. Bu nedenle kahve tüketimi fazla olan bireylerin kalsiyumdan zengin besinleri günlük beslenme programlarında bulundurmaları önemlidir.

Kan basıncı üzerindeki ani etkileri nedeniyle taşikardi, düzensiz kalp atışı vb. kalp sorunlarına yol açabilir. Kalp hastalıkları açısından risk taşıyan bireylerde günlük alım miktarına sınırlama getirilmelidir. Aşırı kahve tüketiminin uyku düzensizliği, uykuya dalma ve uyku süresinde kısalma gibi yan etkileri olabilir. Kahve tüketmeyi çok seven ancak yan etkileri dolayısı ile aniden tüketimi kesen bireylerde ilk günler baş ağrısı, gerginlik ve uyuklama hali gözlenebilir. Bu durumda tüketim miktarı yavaş yavaş azaltılmalıdır. Kahvenin içerdiği kafein miktarını dengelemek istiyorsanız; kahve miktarını az su miktarını fazla tutarak yapabilirsiniz.

Aynı zamanda sütlü Türk Kahvesi yaparak da kafein oranını düşürmüş olursunuz. Şekerli, orta şekerli ve şekersiz olarak içilen Türk Kahvesi’ni şekersiz olarak tercih ederseniz de metabolizma hızınızı arttırarak kilo kontrolü için sağlıklı bir adım atmış olursunuz. Ne de olsa “ bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’’ ve günde 2 fincan kahveyi sevdiklerinizle; dostlarınızla içmenizde hiçbir sakınca yoktur. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



10.03.2015 12:07:36

Bu yazı 1931 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 3 kişi online
Toplam ziyaret : 76.188.711

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
399 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
702 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1917 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri