(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

SPOR YAPARKEN NASIL BESLENMELİYİM?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

      Son yıllarda egzersiz ve spora olan ilginin artmasıyla birlikte yeterli ve dengeli beslenme spor ve egzersizin önemli bir tamamlayıcısı olmuştur. Aktivitelerin çoğunda günlük enerji kaynağı olarak yağ  ve karbonhidratlar birlikte kullanılmaktır. Aktivitelerin yoğunluğu, süresi, kişinin fitness düzeyi ve diyeti vücudun yakıt kullanımını belirlemektedir. Örneğin yüzme, koşu vb. sporlarda enerjinin çoğunu karbonhidratlar oluşturmakta; daha düşük yoğunluktaki aktivitelerde yürüyüş vb. enerji kaynağı olarak daha çok yağlar kullanılmaktadır.

        Spor yaparken kasların performansı için enerjiye gereksinim vardır. Glikojen çalışan kaslar için yakıt kaynağıdır ve glikojen karbonhidratların kas ve karaciğerdeki depo şeklidir. Tüm aktiviteler glikojen kullanımı gerektirir.  Yeterli karbonhidrat tüketilmezse; glikojen depoları boşalır ve yorgunluk oluşur. Bu nedenle karbonhidrattan zengin besinler spor/egzersiz öncesi yeterli miktarda tüketilmelidir. En iyi karbonhidrat kaynakları meyveler,sebzeler ve tahıllardır. Örneğin yağsız tost, meyve, meyve suları, meyveli tatlılar kaslar için iyi birer karbonhidrat kaynağı olabilir.

        Egzersiz için sıvı tüketimi de önemli bir diğer unsurdur. Vücut ısındığında terleme ile kaybedilen sıvıyı yerine koyma gereksinimi duymaktadır. Bunun için en iyi yol egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında su tüketimidir. Kafein ve karbonatlı içecekler egzersiz sırasında tüketilmemelidir. Egzersizden 1-2 saat önce 2-3 su bardağı su, egzersiz başlamadan 10-15 dk. önce 1-2 su bardağı su, egzersiz sırasında da 10-15 dakikada bir, 1 su bardağı su tüketilmelidir. Suyun sıcaklığı orta soğuklukta olursa; suyun emilimi daha hızlı olacaktır.

        Aç karnına egzersiz yapmak doğru mudur?

         Egzersiz öncesi bir şeyler yemek kan şekerini yükseltir, egzersiz sırasında enerji sağlar , daha uzun ve verimli egzersiz yapmanız için size yardımcı olur. Bu nedene egzersizden önce hafif bir kahvaltı yapmak yada meyve vb. besinler tüketmek daha faydalı olacaktır. Spor yaparken tok iseniz; yaptınız egzersizden daha fazla zevk alırsınız; aksi takdirde spor yapma eğlenceden çok eziyet haline gelecektir. Formunuzu korumak için günde 10.000 adım atarak ve haftada 3-4 kez düzenli yürüyüşler yaparak zinde ve sağlıklı olabilirsiniz. Formda ve sağlıklı günler dilerim...



24.02.2015 09:57:34

Bu yazı 1357 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 11 kişi online
Toplam ziyaret : 76.192.012

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
403 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
704 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1919 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri