(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KİLO KONTROLÜNDE: TARÇIN

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Bilimsel adı ‘’cinnamomum’’ olan tarçın geçmişi çok eski olan bir baharattır. Tarçın ağacının dış kabuklarının kurutulması ile elde edilir. Birçok eski medeniyet tarafından da doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Kendisine özgü kokusunu veren içerdiği sinnamik asittir ve antibakteriyel; mantar ve bakteri üremesini önleyici etkisi bulunmaktadır.

Antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek grip, nezle vb. hastalıklara karşı koruyucudur. Aynı zamanda sindirim sistemini düzene sokarak hazımsızlık, gaz vb. sindirim sorunlarını giderici etkisi vardır. Özellikle ülser hastaları için tıbbi tedavinin yanında olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Son yapılan çalışmalarda kanser hücrelerinin büyümesini engellediği, kan kanseri türlerinde antioksidan etkisi sayesinde olumlu sonuçlar çıkardığı bulunmuştur.

Tarçının en önemli özelliği kan şekeri üzerindeki olumlu etkileridir. Yapılan çalışmalarda diyabet hastalarında (şeker hastalığı) düzenli tarçın tüketimi ile birlikte kan yağlarının düzene girdiği ve hastalığın sebebi olan kan şekeri dengesini düzene soktuğu saptanmıştır. Özellikle tip 2 diyabetli bireylerde tarçın kullanımının kan şekeri seviyelerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Total kolesterol, trigliserid ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerinde de tarçın kullanımı ile birlikte belirgin düşüşler saptanmıştır.

Kilo kontrolü üzerinde de olumlu etkileri olan tarçın kan şekerini dengeleyerek fazla besin alımını engeller. Diyet yaparken tatlı yeme isteğini baskılar ve kilo kaybında yardımcıdır. Ara öğünlerde tükettiğiniz meyvelerin üzerine tarçın dökerek veya içtiğiniz bitki çaylarını demlerken 1 adet kabuk tarçın kullanarak hem lezzet katmış hem de kan şekeri dengenizi sağlamış olursunuz.

Uykusuzluk, depresyon ve strese karşı sakinleştirici etkisi vardır. Yatmadan 2-2,5 saat önce 1 su bardağı süte 1 çay kaşığı toz tarçın katarak rahat bir uyku çekebilirsiniz. Baharatlara günlük beslenmenizde olabildiğince yer vermek birçok hastalık ve bağışıklık sistemi açısından faydalıdır. Ancak her baharat için aşırı miktarda tüketimin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği unutulmamalıdır. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



10.02.2015 10:06:11

Bu yazı 2266 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.212.299

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
526 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
717 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2031 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri