(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN MUCİZE BESİNLER

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Kilonuzu korumak ya da daha sağlıklı beslenmek için doğru seçimler yapmak büyük önem taşıyor. Aslında hayatımızın her alanında tüketeceğimiz hem metabolizma hızımızı arttıracak hem de formumuzu koruyacak bir çok besin bulunmakta. Sadece doğru zamanda doğru ölçüde tercih ettiğimizde sağlıklı beslenmek çok da zor değil. Metabolizma vücudumuzun temel faaliyetlerini  yerine getirmesi için yaktığı enerjidir. Metabolizma hızını etkileyen yaş, beslenme ve fiziksel aktivite gibi bir çok durum vardır. Yediğimiz bazı besinler de metabolizma hızını arttırıcı etki gösterir. Kışın yavaşlayan metabolizmamıza ilaç gibi gelecek bazı besinler;

Badem:

Kaliteli protein içermesi ve sağlıklı yağlardan zengin olması uzun süre tok kalmanızı sağlar. Lif oranı yüksek olan yağlı bir tohum olduğu için barsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önleyici etki gösterir. Özellikle pratik taşınabildiği için 7-8 adet badem ara öğün olarak tercih edilebilir.

Ceviz:

Omega-3 yağ asidinden zengin olan bir diğer yağlı tohum ceviz; tok tutmasının yanı sıra metabolizma hızını arttırarak yağ yakıcı etki gösterir. Zihinsel gelişime büyük katkısı olan ceviz algı düzeyini arttırıcıdır. Özellikle yağlı tohumlar porsiyon miktarları aşıldığında tersi etki göstererek kilo artışına da sebep olabilir. Bu nedenle ara öğün olarak 2-3 adet ceviz; meyve ile tercih edilebilir.

Fındık:

Yararlı yağ asitlerini içeren fındık kalp-damar sağlığını koruyucudur. Aynı zamanda dozunda tüketildiğinde kan kolesterol seviyesini düşürücü, kalp ritmini düzenleyici, vücut direncini arttırıcı özellikleri vardır. Günde 8-10 adet fındık hem kansızlığa hem de kalp sağlığınıza iyi gelir.

Yeşil Çay:

Metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarının başında gelen yeşil çay içerdiği EGCG (kateşin) sayesinde sinir sistemini uyararak yağ yakımını hızlandırır. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde de kansere karşı koruyucu görevi vardır. Fazlası  taşikardi vb. kalp ritmini arttırıcı etki göstereceğinden günde 2-3 fincan yeşil çay tüketimi yeterlidir.

Kahve:

İçerdiği kafein sayesinde yağ hücresini küçültücü etki gösterir. Yapılan son araştırmalarda düzenli beslenme+fiziksel aktivite ile birlikte günde 2-3 fincan kahve tüketiminin yağ yakımını hızlandırdığı bulunmuştur. Aşırı kahve tüketimi konsantrasyon bozukluğu, taşikardi vb. durumlara yol açacağından günlük tüketimini sınırlandırmak gerekir.

Yoğurt:

Metabolizma hızını arttırıcı en temel besinler arasında gelen yoğurt; protein içeriği sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar. İçerdiği probiyotikler besinlerin daha sağlıklı sindirimini sağlayarak; özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı kontrol altında tutar. Aynı zamanda kalsiyum deposu olan yoğurt kemik gelişimi açısından da önemli olup; günde 1-2 su bardağı tüketilebilir.

Yumurta:

En kaliteli protein kaynağıdır. Tok tutucu özelliği ile bilinen yumurta hem fazla besin alımını önleyerek formunuzu korumanıza yardımcı olur hem de metabolizma hızını arttırıcı etkisi sayesinde yağ yakımını arttırır.

Baharat:

Baharatlar adrenalin salgılanmasını çoğaltarak metabolizma hızını arttırır ve kalori  yakımına yardımcı olur. Özellikle acı ve kırmızı biber metabolizma hızını artırır. Fazla tüketimi tansiyon yüksekliği ve mide sorunlarına yol açacağından aşırı baharatlı yemek tüketimine dikkat edilmelidir.

Kereviz, brokoli, fasulye, ıspanak, avokado, portakal, mandalina vb. besinler de metabolizma hızını arttırıcıdır. Yemeğe 1 kase çorba ile başlanması hem tok tutucu hem de sindirime yardım ederek metabolizma hızını arttırıcıdır.

Bu besinlerin etkilerini sağlıklı bir şekilde gösterebilmesi; önerilen porsiyon ölçülerinde tüketilmesiyle sağlanır.  Düzenli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin yanına günlük besin tüketiminize bu besinlerden bir kaçını dahil ettiğinizde hem metabolizma hızınızı arttıracak hem de form tutmanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim...

 



9.12.2014 08:49:20

Bu yazı 2536 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 20 kişi online
Toplam ziyaret : 76.210.781

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
523 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
716 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2029 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri