(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

HASTALIKLARA DÜŞMAN ANTİOKSİDANLAR

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Antioksidanlar vücudumuzda oksijen kullanılırken oluşan tahrip edici özelliğe sahip atık maddeler serbest radikallere karşı savaşırlar. Vücudumuzdaki  doğal antioksidan savunma sisteminin dışında; dışarıdan yeterli miktarda antioksidan gıdalar alınmıyorsa serbest radikaller hücrelere zarar vererek kanser vb. bir çok hastalık ve erken yaşlanmaya sebep olurlar.

Kış meyve ve sebzeleri antioksidanlar yönünden oldukça zengindir. A, C, E vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri en iyi bilinen antioksidanlardır.

Elma: İçeriğindeki E ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde toksik dışkı atılımını sağlayarak kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Karnabahar: C vitamininden zengin olan karnabahar demirin emilimini arttırır. Pişirilirken C vitamini kaybını önlemek için haşlama yerine buharda pişirilmeli veya çiğ olarak salatalar ile birlikte tüketilmelidir. İçerdiği K vitamini sayesinde de kemik erimesini önleyici etkisi vardır.

Nar: Antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Potasyum, A, C, E  ve niasin içermektedir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı koruyucu etki gösterir. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde kanser, kalp hastalıkları ve kolesterole karşı  iyi bir savaşçıdır. 1 porsiyon meyve

Brokoli: İçerdiği beta karoten sayesinde güçlü bir kanser savaşçısıdır. Aynı zamanda C vitamini içeriğinin fazla olması nedeniyle bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Brokoliyi koyu yeşil renge dönüşene kadar haşlamayı seviyorsanız, kanser savaşçılarının büyük kısmını suya gönderiyorsunuz demektir. Araştırmacılar yaptıkları deneylerde brokolide kansere karşı cephaneyi sağlayanın içinde bolca bulunan mirosinaz isimli enzim olduğunu bulmuşlardır. Ancak maalesef pek çok kişi brokoliyi fazla pişirerek bu enzimi yok ediyor.Buharda pişirmek yine en sağlıklı yoldur. Bunun içinse parlak yeşil renge gelmesini sağlayacak kadar yani iki ila dört dakika yeterlidir. Eğer bu süreyi altı-yedi dakikaya çıkarırsanız, kanser savaşçısı enzimlere “hoşçakal” demek zorunda kalırsınız!

Portakal: Yüksek miktarda içerdiği C vitamininin yanı sıra; B vitamini, kalsiyum, magnezyum ve postasyum da içermektedir. Portakalda kan kolesterol seviyesini dengeleyen flavon olan herperidin bulunur. Günde 1 porsiyon = 1 orta boy portakal tüketilmesi kan kolesterol seviyesini düşürücü etki yapar.

Sarımsak: En güçlü doğal antioksidanlardan birisidir. Grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine ve aliin maddelerini bol miktarda içerir. Düzenli olarak tüketildiğinde HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltici, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürücü etki gösterdiği bilinmektedir. Antiseptik, tansiyon düşürücü ,diüretik , kan temizleyici gibi bir çok yararlı etkileri vardır.

Kivi: İçerdiği lutein sayesinde kansere karşı güçlü bir savaşçıdır. A ve C vitamini içeriğinin yüksek olması bağışıklık sistemini güçlendirerek; soğuk algınlığı, grip, nezle vb. kış hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. 1 porsiyon karşılığı; 1 orta boy kividir ve 100 gr kivide yaklaşık 30 kalori vardır.

Kereviz: Kış sebzelerinden olan kereviz A, B, E, C vitaminleri ve fosfor, çinko, bakır, mangan, selenyum minerallerini içerir. Kan temizleyici etkisi vardır, böbrek sağlığı açısından kum ve taşların dökülmesine yardımcı, idrar söktürücüdür. Sinir yatıştırıcı etkisi olan kereviz depresyon, gerginlik ve asabiyet durumlarına iyi gelir.



28.10.2014 07:34:04

Bu yazı 1803 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.212.710

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
526 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
718 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2031 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri