(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

AZI KARAR,ÇOĞU ZARAR: BİTKİ ÇAYLARI

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Çay, çalı türü özel bitkilerin taze sürgün yapraklarının kurutma, fermantasyon gibi özel işlemlerle hazırlanması ile elde edilir. Çayın suya geçen kısmında uyarıcı özelliğe sahip kafein, renk ve acımsı tadı veren polifenoller, özel aroma sağlayan esanslar bulunur. Çayın bileşiminde bulunan kafein metabolizmayı hızlandırıcı, mide salgısını uyarıcı ve idrar söktürücü etkilere sahiptir. Bitki çayları ise; özel aromaya sahip bitkilerin çiçekleri, yaprakları, tohumları ve meyvelerinin kurutulması ile elde edilir. Bitki çaylarını; çaydan ayıran temel özellik kafein içermemeleridir. Çay ve bitki çaylarında bulunan flavonoidler güçlü antioksidan özelliğe sahiptirler ve kanser, kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları riskini azaltır, yaşam süresinin ve kalitesinin artmasına katkıda bulunurlar. Bitki çayları diüretik (idrar çıkışını arttırma) etkiye sahip olduklarından aşırı tüketmemeye; günde 4 fincan bitki çayından fazlasını içmemeye özen gösterin. Bazı bitki çayları ve yararları şöyledir;

Adaçayı: Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olan bir bitkidir. Özellikle çay şeklinde hazırlanan adaçayı ile gargara yapılması önerilmektedir. Aynı zamanda hazımsızlık şikayetlerini azaltıcı etkisi vardır. Günde 2-3 fincan tüketilebilir.

Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirici, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucu ve tedavi edici etkiye sahiptir. Son yapılan çalışmalarda ekinezya; virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek akciğer ve boğazlardaki iltihabın yol açacağı hasarı engelliyor ve uçuk virüsü gibi virüsleri öldürüyor.

Ihlamur: Soğuk algınlığında terletici, hafifletici, balgam söktürücü ve ağrı giderici etkilere sahiptir. Günde 2-3 fincan içilebilir.

Kuşburnu: Grip,nezle vb. enfeksiyonlu hastalıklarda C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda idrar arttırıcı etkisi ile böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır. Vücuttaki fazla ödemin atılmasında, metabolizma hızının arttırılmasında ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliği vardır.

Mürdüm Eriği: Güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Son yapılan çalışmalarda kan kolesterolünü düşürücü etkileri ortaya konmuştur. İçerdiği lif oranı sayesinde barsak hareketlerini arttırarak kabızlık vb. sorunları önler. Zengin potasyum içeriği nedeniyle de kalp-damar sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır.

Tarçın: Yapılan çalışmalarda tarçın kabuklarının kan şekerini ve kan kolesterolünü düşürücü etkileri bulunmuştur. Sindirim yetersizliği ,mide spazmı, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemine ait sorunların giderilmesinde de etkilidir.

Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle...



23.09.2014 11:43:51

Bu yazı 2058 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 76.217.591

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
632 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
720 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2034 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri