(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

NE ZAMAN SPOR YAPMALIYIM?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Sağlıklı bir yaşam için düzenli ve dengeli beslenme ne kadar önemliyse; düzenli egzersiz de önemli. Günlük fiziksel aktivite rutinimiz (ev işleri, alışveriş vb.) maalesef düzenli yaptığımız/yapacağımız egzersiz yerine geçmiyor. Gün içerisinde fiziksel aktivite olarak yeterince aktif değilseniz; sedanter bir yaşam sürüyorsanız diyabet, inme, kanser gibi hastalıkların riskini arttırıyorsunuz demektir. Her yıl yaklaşık 3.2 milyon ölüm yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanmaktadır.

‘’Peki kendiniz için en doğru egzersiz rutinini nasıl oluşturabilirsiniz?’’ Öncelikli olan egzersizin saatinin size en uygun olan saat diliminde olmasıdır. Kendinizi strese sokacak, ‘’ şu saatte daha çok yağ yakarım vb.’’  gibi yanlış bilgiler ile egzersize olan motivasyonunuzu düşürürsünüz. En doğru saat sizin için en yapılabilir olan saat dilimidir. Süresi ve sıklığı da kişiye göre değişir. Bu konuda bir spor antrenöründen destek alabilir veya min. haftada 3 gün 1 saat olacak şekilde dağılım yapabilirsiniz.

Egzersiz ve beslenme arasındaki ilişkiye bakacak olursak; rutinini oluşturduğunuz egzersizi yemekten 1-1,5 saat sonra veya hafif bir ara öğün sonrası yapmanız sağlıklı olacaktır. Sporu açken yapmak daha çok yağ yaktırır efsanesinin üstünü bir çizelim. Eğer profesyonel sporcu değilsek ve ağırlık kontrolü için spor yapıyorsak; spor dayanıklılığımızı arttırmak ve spor sonrası kasların iyileşmesini hızlandırmak için spor öncesi karbonhidrat spor sonrası protein + kompleks karbonhidrat içeriği dengeli olan öğünler tüketmeliyiz. Ağırlık kaybı sağlamak adına daha fazla spor yapıp, katı diyetler uygulamanız hem kas ve aşırı su kaybına hem de yaşam kalitenizin düşmesine neden olur.

Aşırı sedanter bir yaşama sahipseniz; ilk işiniz haftada 3 gün spor yapmak değil; günlük fiziksel aktivitenizi arttırmak olsun. Örneğin asansör yerine merdiven kullanmak veya gideceğiniz adrese bir durak kala inip yürümek gibi. Egzersiz yapmak için; motivasyonunun yüksek olması, egzersiz yapmayı ne kadar çok sevdiğinizle doğru orantılıdır. Bu nedenle aşırı yoğun ve tempolu egzersiz programları ile kısa sürede sıkılarak değil; daha yaşam tarzı haline getirebileceğiniz bir rutinle egzersiz yapmayı sevebilirsiniz.

Günlük rutininize katacağınız her bir hareket ile;

  • Kalp-damar hastalıkları riskini azaltmış,
  • Kan kolesterol seviyelerine olumlu yönde katkı sağlamış,
  • Bağışıklık sisteminizi desteklemiş,
  • Barsak sağlınıza katkıda bulunmuş,
  • Vücut esnekliğinizi arttırmış,
  • Kas-kemik gelişiminize katkıda bulunmuş,
  • Kilo kontrolünüzü sağlamış olursunuz…

Ve daha sayamadığım birçok faydası ile; en küçük hareket, hareketsizlikten daha iyidir. Sağlıklı, huzurlu ve formda günler dilerim.



12.10.2021 11:25:25

Bu yazı 912 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 76.211.297

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
523 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
716 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2030 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2236 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri