(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

PANKREAS KANSERİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Pankreas organı nedir? Ne işe yarar?
Pankreas, sindirim enzimleri ve kan şekerini düzenlenmesine yardımcı olan insülin/glukagon gibi hormonları üreten organdır. İnsulin şeker hastalığını önleyen hormondur.

Pankreas kanseri nedir ve ne kadar tehlikelidir?
Pankreas kanseri, karında midenin arka alt kısmında yerleşmiş, ağaç yaprağı şeklinde 16-17 cm uzunluğunda bir organ olan pankreasın dokusundan kaynaklanır. Sinsi bir tümördür ve kanser ölümleri içinde ilk 5 sıradadır. Yani en ölümcül tümörlerden biridir. Bu olguların %95’i muhtelif tedavilere rağmen 5 yıl içinde hayatlarını kaybetmektedirler. 

Pankreas kanseri nedenleri nelerdir?
Genel olarak sigara, alkol tüketimi, sağlıksız gıdalarla beslenme, şişmanlık ve çeşitli genetik faktörlerin (Lynch sendormu, BRCA 2 gen mutasyonu, PeutsJeghersendrumu …) bu kanserin gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Pankreas kanseri erken evrede saptanabilir mi?
Bazen pakreas kisti veya ailede pankreas kanseri öyküsü olan kişilerde, birinci derece akrabalarda bazı tarama testleri sorunun erken tespitine yardımcı olabilir. Özellikle, 2 cm ve altındaki pankreas tümörleri erken evre tümörler kabul edilirler ve başka organ tutulumu yoksa tedavi sonuçları iyidir.

Pankreas kanseri belirtileri nelerdir?
Pankreas kanseri tipik olarak çevre organlara yayılım gösterir. Nadiren erken evrelerde fark edilir. Yani sinsi bir tümördür ve pankreasda yerleştiği yere göre farklı bulgular ile gelir. Eğer tümör pankreasın başında yerleşmişse nispeten daha erken bulgularla,  sarılık, mide bölgesinde ağrı ve kilo kaybı ile gelir. Ancak, pankreasın diğer bölgelerinden gelişmişse yaygın metastaz (diğer organlara sıçramış olarak özellikle karaciğer) nedeniyle kilo kaybı iştahsızlık ve ciddi karın ağrısı ile doktora başvururlar.  Pankreas kanserinin işaret ve belirtileri genellikle hastalık ileri seviyelere ulaşmadan ortaya çıkmaz. Bunlar:Mide üzerinden sırta vuran ağrıİştahsızlık ve kilo kaybıYeni başlayan diyabet hastalığıCildinizin ve göz akında sarılık.

Ne zaman doktora görünmeli?
Eğer açıklanamayan kilo kaybı yaşıyorsanız veya ısrarcı halsizlik, karın ağrısı, sarılık veya sizi rahatsız eden diğer işaret ve belirtiler yaşarsanız pankreas kanseri belirtilerini taşıyorsunuz demektir. Bu bulgu ve yakınmalar bu konuda tecrübeli hekimlere başvurmanızı gerektirir.

Pankreas kanserinden korunmak için neler yapılabilir?
Sigarayı bırakın. Sağlıklı vücut ağırlığını koruyun. Sağlıklı bir diyet seçin.Ailenizde pankreas kanseri öyküsü varsa, bir genetik danışman ile görüşmeyi düşünün. Birinci derece akrabanızda pankreas kanseri varsa ve yaşınız 50 yaş üstü ise pankreas MR çektirip inceletebilirsiniz.

Pankreas kanseri tanı yöntemleri nelerdir?
Ultrasonografi ile pankreas tümörleri yakalanabilmektedir. Ama ultrasonografi karın gazından etkilendiği için sadece ultrasonografi ile pankreas tümörleri rahatlıkla atlanabilir. Bu durumda özellikle şüphe varsa, damardankontrastmadde verilerek yapılan tomografi (MR) ve veya MR inceleme ile pankreas tümörleri yakalanabilir. Ancak BT ve MR’ın, 1.5 cm altındaki pankreas tümörlerini atlayabileceğini ve bu küçük çaplı tümörlerin sadece ve sadece endoskopikultrasonografiile yakalandığını size hatırlatmak isterim. CA 19-9 denilen kan testi her zaman güvenilir değildir. Pankreas kanserlerinin önemli bir kısmında bu test normal aralıktadır. Ancak genel olarak, hiç başka bir bulgusu olmayan ama CA 19 9 100 üzerinde olan olgularda pankreas tümörü için tarama yapılabilir. (devamı var)

https://www.yucelustundag.com/

https://www.instagram.com/prof.dr.yucelustundag_gastro

https://www.facebook.com/ProfDrYucelUstundag

yucelustundag@yahoo.com.tr

http://profdryucelustundag.hekim.net



13.04.2021 11:37:55

Bu yazı 1341 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 23 kişi online
Toplam ziyaret : 76.124.443

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
245 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri