(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EMEK VE KÜLTÜR...

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce, İlçeye bağlı Soğanlı Yörük Köyü’ndeki nakış kursunda kursiyerlerin eserleri sergilendi.

Soğanlıyörük İlkokulu’ndaki Serginin açılışı, Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Söz konusu kursların önemini vurgulayan Dr. Bozkurt, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Köy Muhtarı Hüseyin Karakaya da, açılan bu kursun köy kadınlarının sosyal ve bireysel becelerini artırdığını belirterek, “Tarihi değerlere sahip çıkarak ve gelecek nesillere taşınması hedeflenmiş ve bu sergi etkinliği ile de köyümüz halkının birlik ve beraberliği pekişmiştir. Kursların açılmasında, sürdürülmesinde ve bu sergi programının düzenlenmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

ÖĞRETMEN SARI’DAN KURSİYERLERİNE ÖVGÜ

Geleneksel El Nakışları Öğretmeni Zeliha Sarı ise hayat boyu öğrenme kültürünün tanıtılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen kursun bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek şunları söyledi:

“Sevgili kursiyerlerim, dönem başından beri kararlı ve istekli çabalarınız sonucu ortaya çıkan ürünlerinizi sergilerken sizler kadar mutlu ve sizler kadar coşku içerisindeyim. Hepinizin bağı, bahçesi, çoluğu çocuğu var; bu kadar işin gücün arasında düzenli olarak bu kursa gelip çok güzel eserler çıkardınız. Sizler rengini bayrağından alan al yazmalı birer emekçilersiniz. Hepinize çok teşekkür ediyorum, sizleri çok seviyorum ve sizlerle gurur duyuyorum. Bu kursun gerçekleşmesini sağlayan Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Dr. Metin Bozkurt’a çok teşekkür ediyorum. Yine bizlere destek veren muhtarımız Hüseyin Karakaya’ya, Soğanlı Yörük İlkokulu Müdürümüz Güler Özdemir’e ve okul öğretmenimiz Özlem Toydemir’e şükranlarımı sunuyorum. Son teşekkürümü de Soğanlı Yörük Köyü halkına ediyorum; bizlere yüreklerini ve kapılarını açtılar, çok destek oldular.”

GELENEKSEL KÖY DÜĞÜNLER HATIRLANDI

Konuşmaların ardından açılış öncesi, Karadeniz Ereğli ve civar köylerde unutulmaya yüz tutmuş “Gelin Alma” merasimleri hatırlatıldı.

Köy gençlerinden seçilen damadın, yöresel çalgılar eşliğinde, hazırlanan gelin at ile Köy Muhtarı Karakaya’nın evinde gelindi.

Burada, geleneklere göre hazırlanan tepsi içinde getirilen bazlama, bala yatırılarak sağdıcı tarafından damada yedirildi, ayran içirildi. Damat da, tepsiye bahşiş bıraktı.

Bu sırada kız evinden köy kadınları tarafından çeyiz sandığı çıkarıldı, evden gelini alan damatta geldiği ata bindirdiği gelin ile kalabalık köylü ve davetlilerle birlikte SoğalıYörük İlkokulu avlusuna getirdi.

Diğer yandan, köy kadınları yaktıkları ateşte “pişi, bazlama, lokma gibi habur işi yiyecekleri pişirdiği, yine evlerinde yapılan çeşitli yiyeceklerle birlikte davetlilere ve köy halkına ikramda bulunuldu.

SERGİ AÇILIŞI YAPILDI

Bu arada, Okul binasında kursiyerlerce nakış kursunda yapılan eserlerin yer aldığı serginin açılışı; Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Karadeniz Ereğli Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, CHP İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu, Dr. Bozkurt ve Öğretmen Sarı tarafından kurdelesi kesilerek.

CHP İl Genel Meclis Üyesi Kenan Gündoğdu, Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği başkanı Doğan Gönüllü, Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, bazı sivil toplum kuruluş başkan ve temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte Öğretmen Sarı, sergiyi gezen davetlilere çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Kursiyerlerin eserlerinin yanı sıra, geçmişte köylerde kullanılan; Karasaban, Öküz Boyunduruğu, ibrik, tabak, tencere gibi çok sayıda malzeme, davetliler etanıtıldı.

HAKİMİYET’E ANLATTI

Diğer yandan, Kdz. Ereğli Halk Eğitim Merkezi müdürü Dr. Bozkurt, Hakimiyet muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür kursları, özellikle eğitime uzak vatandaşların eğitimine yönelik gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, şöyle dedi:

“3738 alanda çok ciddi eğitimler var. Biz de bu doğrultuda Soğunlıyörük Köyündeki vatandaşlarımızın da talepleri doğrultusunda nakış kursu açtık. Bu kursumuzu açmamızın aslında en temel nedeni, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezlerinin en önemli görevleri arasında ‘Kültür Aktarıcılığı’ vardır. Belli kültürü aktarma, yayma, benimsetme görevimiz vardır. Köklerimizden toplanan, geleceğe güvenle bakan; aynı zamanda geleceğin teknolojisini de kullanan toplum yaratmak çok önemli. Biz aslında köylerimizdeki kursları açmamızdaki en önemli nedenlerden biri geçmişimizi yaşatmak, geleceğimize daha sağlıklı adımlar attırmaktadır.”




Bu sayfayı yazdır

11.06.2024 10:47:52

Bu haber 449 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 25 kişi online
Toplam ziyaret : 77.333.202

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
KİT REFORMU VE ENDİŞELER! - CEZAEVİ BİR DAHA DÜŞÜNÜLMELİ!


Devamını oku »

17.07.2024 09:09:33 tarihinde yazıldı
291 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
1918 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

SİZ İSTEYİN YETER Kİ!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
4782 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri