(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

"TERMİK SANTRAL'DE ARŞİV GERÇEĞİ!..

Fikri KAPAN
Biraz arşivleri karıştırdığımızda, Kandilli beldesindeki Kösağzı mevkisine kurulması düşünülen termik santral gerçeğini daha iyi algılamamız mümkün oluyor!
   Son günlerde gündeme düşen ve çeşitli yaygaralar koparılan santralin tarihçesinin 2000 yılına dayandığını da böylece anımsamış oluyoruz!
   O dönemler yerel ve ulusal medyaya yansıyan onlarca haber mevcut. Santralın kurulmasının ‘şart’ olduğunu vurgulayanların isimleri ise oldukça fazla!..
   Eski Bakanlardan Zeki Çakan Hasan Gemici, Hilmi Güler, eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, eski milletvekili Boray Bacıyk, eski GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, eski TTK Genel Müdürü Ömer Yenel’in, ‘santralin kurulacağı veya kurulmasına yönelik’ bir çok demeci geniş yer bulmuş basınımızda…
   Bunların arasında o dönemler de Belediye başkanlığını yürüten Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın demeç ve fotoğraf kareleri de var!
   Derya Akbulut’un görev yaptığı yıllarda Demokrat Gazetesi’ne verdiği röportajının içinde, şu cümleye yer veriyor Posbıyık:
   “Armutçuk’a termik santral bir an önce yapılmalı!..
   Aynı Posbıyık’ın, bir başka yerel gazetede yer alan bölgeye kurulması düşüncesiyle gerçekleştirilen imza töreninde çekilen fotoğraf karesinde (bıyıklı haliyle!) yer alıyor!
   Kandili’ye termik santral kurulmasının ‘doğruluğunu’ vurgulayan köşe yazarları bile olmuş!
   Vali Erdal Ata’da, yakın tarihte bir gazeteye verdiği demeçte termik santrallere karşı değil, sağlıklı şekilde yapılmasının sağlanması gerektiğini vurgulamış!.
   ***
   Bu gelişmeler ilginç kılan ise; Posbıyık’ın o dönemlerde savunduğu termik santrale bugün karşı durması!..
   Bir dönemler çeşitli kuruluşlarla konuyu görüşen, anlaşma zemini dahi arayan Posbıyık, ne olmuştu da, bugün tersine hareket ediyor!
   Hele hele, henüz başkanlığa seçilmesinin ardından Kandilli’de gerçekleştirilen ‘bilgilendirme toplantısında’ yaptığı çıkışın altında ne olabilir ki?!
   Aynı toplantıda (epeyce sinirlenmiş olacak ki!) santrali kurmayı düşünen firmanın halen bölgede işlettiği ocakta sigortasız ve sendikası personel çalıştırdığını, santralde çalışacak yaklaşık 100 işçiyi kendisinin belediyeye alacağını söyleyerek ne yapmak istemişti ki?!
   Yapmak istediğini, Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan’ın, “yapamayacağı hizmetleri ört bas etmek için bu yolu deniyor!..” şeklindeki sözlerine bağlamak istemiyorum. Çünkü, Posbıyık7ın ortaya koyduğu projeler içinde ‘kesinlikle yapılması gereken’ler epeyce çok!
   Başkan Posbıyık’ın, santralin yapılacağı mevkide arsaları da yok ki; bu nedenle karşı çıksın!
   Ortada bir yanlış var ama nerede? Onu bulmak epeyce zor olsa gerek!
   ***
   Termik santral arşivi epeyce kabarık!..
   Arşivdeki haber ve yorumların hepsi de olumlu demeçleri içeriyor!
   Karşı olmak kadar, olumlu bakmak da doğaldır.
   Bir grup işin ekonomik, diğer grup ise çevresel düşünceyle hareket edebilir.
   En doğrusu da ekonominin iyileştirilebilmesi gayretlerinin, sağlıklı ve çevreye zararsız santrallerin kurulmasını sağlamak ve savunmak olmalı!

24.04.2009 09:51:05

Bu yazı 1880 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

25.04.2009
Namık ANIL diyor ki;

Bu termik santral konusunda eski Kandilli Bel.Başk.Mehmet İpekçi'nin de görüşlerinin alınması gerektiğine inanıyorum.Gelişmelerden hiç mi haberi olmadı?Kurulacak santralın fizibilite çalışmaları yapılırken hiç mi fikri alınmadı.Kendi fikrini hiç mi söylemedi.Yoksa bilmediğimiz başka şeyler mi var?


Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.465.731

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
1230 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2335 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri