(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YAZIK... HEM DE ÇOK YAZIK!..

Fikri KAPAN
Bölge haritasına baktığımızda, yıllar içinde Zonguldak’ın ne kadar küçüldüğünü net olarak görebilirsiniz!
   Önce Karabük, ardından da Bartın’ın koparıldığı ilde hala neyin peşinde olunduğunu bilmek bile adeta imkansız!
   İşin ‘hatalısını’, ‘suçlusunu’ aramak gibi bir niyetim yoksa da, açılan derin yaraların epeyce geçmişten geldiğini söylemek, bir şeyleri anımsatır diye düşünüyorum.
   Bir dönemler, madenciye (ki hala konuşulur) bir havlu iki sabun verdiren merhum Bülent Ecevit mi?, siyasi uygulamalarını savunduğumu gizlemediğim, Anavatan Partisi’nin kurucusu merhum Turgut Özal mı?, Süleyman Demirel mi?, merhum Alparslan Türkeş mi? Necmettin Erbakan mı? Tansu Çiller mi?, Mesut Yılmaz mı? Devlet Bahçeli mi?..
   Yoksa bugünkü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mı?!.
   “Hepsi” diyesim geliyor da, neyse!..
   Hoş, dememin de bir yanlış olduğunu sanmıyorum zira, her gelen, “bir şeyler katacağız” söylemini kullanıyorsa da, alıp götürülenler, eklenenlerin yanında “devede kulak”!..
   Karadeniz Çevre Yolu’ndan koparılan Zonguldak, Türkiye Taş kömürü Kurumu küçültülen Zonguldak, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları özelleştirilen Zonguldak, Filyos Projesi canlandırılamayan Zonguldak…
   En nihayet de, açılıp kapanan; yeniden hayat bulması için çırpınılan havaalanına sahip çıkılmayan Zonguldak!..
   Elbette bu ‘sahipsizliğin’ bir ucunda da bölge insanının duyarsızlığı söz konusu.
   Vali Yavuz Erkmen’in, havaalanın açılması; şimdi de daha büyük gövdeli uçakların iniş, kalkışlarının sağlanabilmesi için dağın ihtiyaç duyulan traşlanmasına yönelik çabaları heba oluyor!
   Erkmen’in son günlerdeki çeşitli açıklamalarına, Anadolu Ajansı’na verdiği son demeç de eklendi.
   Özünde talep de sitem de aynı. Amaç ise konuyu sıcak tutarak, sorunun çözüme kavuşmasını sağlamak.
   Erkmen’in de ifadesiyle traşlama için ihtiyaç duyulan miktar 1 milyon YTL. Başlatılan kampanya sonrası toplanabilen miktar ise sadece 213 bin YTL!..
   Yani 4’de 1’i bile değil!
   Ekliyor Erkmen; “Para kadar iş yapılacak… Beklediğimiz destek ne yazık ki sağlanamadı.”
   !!!
   ***
   İşte Zonguldak, işte Zonguldak yaşayanı bu!..
   Yukarıda isimlerini geçtiğim siyasetçiler kadar Zonguldak yaşayanı da bu olumsuzluktan payını almalı!..
   Almasına almalı da, Konunun böylesine vahim hale gelmesinde acaba, ‘belli denge bozukluklarının payı ne kadar?’ diye düşünmek gerekiyor mu, bilmiyorum!
   Bölgesel olarak baktığımızda, dengelerin sarsıldığı, gizli çekişmelerin (hatta kavgaların!) üst noktaya çıktığını söylemenin de doğruluğunu tartışmak gerekiyor!
   İl merkezinde başlayan bölünmelerin ilçelere sıçramasının kaçınılmaz olduğu gerçeğini ne kadar saklayabiliriz ki!..
   Erkmen’in, göreve getirilmesinin ardından ilçe ve belde ziyaretlerinde sık sık kullandığı şu özeti hatırlatalım:
   “… Zonguldak bir bütündür. Gökçebey’deki vatandaşım ne kadar seviniyor/ağlıyorsa, Alaplı’daki de bunu aynen hissedecek…”
   O dönemlerde çok tuttuğum bu sözün, bugünlerde ise “senin-benim adamım” haline dönüşmesi durumun daha da vahim kılıyor!
   Böyle bir sorunun olasılığı dahi, Zonguldak’ın “bir çırpıda” bulabileceği paranın önünde set olmaya yeter, artar bile!..
   İyi niyetinden hiçbir zaman şüphe ya da endişe duymadığım Erkmen’in, bugünlerde yaşadığı yılgınlığı da hesaba katarak son bir hamle yapmasını öneriyorum.
   İl ve ilçelerdeki belli dinamikleri bir araya getirebilmenin zorluğunu da hesaba katarak; ‘yine de’ bunu başarabilecek tek isim Vali Erkmen’dir.
   Hatta, bu dinamikleri, ‘kavga dahi etseler bile’ bir odaya kapatıp, dışarı çıktıklarında ‘kol kırılır yen içinde kalır’ sözünü beyinlerine işlemiş bir şekilde kucaklaştırmanın çok zor olacağını düşünmüyorum.
   Zaten bu olmazsa, bırakın havaalanına engel olan dağın traşlanmasını, yarın tekrar kapanması; daha da kötüsü bu tür girişimlerin önünün tıkanması zemini çok daha fazla oluşacaktır.

14.04.2008 08:06:37

Bu yazı 1680 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (5)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

14.04.2008
RECEP TUFAN diyor ki;

SAYIN KAPAN SAYIN VALİMİZİN HAVA ALANI İÇİN ÇIRPINDIĞINI YAZIYORSUNUZ HAKLISINIZ,ERDEMİRDE YETKİLİ,OYKADA,BELEDİYEDE,TERMİK SANTRALDE,ORMANDA,FİSKODA,SAĞLIKTA YETKİLİ SENDİKALAR BU HABERLERİ OKUMUYORLARMI BEN ERDEMİR EMEKLİSİYİM LÜTFEN TÜRK METAL ELİNİ CEBİNE ATSIN,HEP PARAYI KIRIKKALEYE ATMASIN,
14.04.2008
RECEP TUFAN diyor ki;

SAYIN KAPAN SAYIN VALİMİZE YARDIMCI OLALIM BU GÖREV BASINDA.TÜM BÖLGEMİZDE İŞ YAPAN MÜTEAHHİTLER,MEVCUT SİYASİ PARTİ GENEL BAŞKANLARI LÜTFEN ELİNİZİ KASANIZA ATINIZ O PARALAR HAZİNEDEN BİZİM NAFAKAMIZDAN AYRILDI,SEÇİMLERDE SİZİN UÇAĞINIZ KONACAK LÜTFEN BIRAKIN CİMRİLİĞİ SAYIN VALİMİZE MADDİ YARDIMCI
14.04.2008
RECEP TUFAN diyor ki;

SAYIN KAPAN KARAKTERİNİZ KISA OLDUĞUNDAN KESİLİYOR.SAYIN KAPAN,SAYIN ECEVİT SAĞ OLSAYDI İNANIN PARTİ KASASININ DIŞINDA ŞAHSİ YARDIMDA BULUNURDU,EY SAYIN ZEKİ SEZER RAHMETLİ GENEL BAŞKANIN BIRAKTIĞI KASADAN O NUN ÇOK SEVDİĞİ ZONGULDAĞA,ZONGULDAĞIN HAVA ALANINA YARDIM YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORMUSUNUZ,LÜTFEN.
15.04.2008
RECEP TUFAN diyor ki;

SAYIN KAPAN TÜRK METAL GÜLÜC'OTEL YAPIYOR,BU OTELDE K,İMLER KALACAK,BEN SAYIN ÖZBEĞE BİR EMAİL ATTIM.OTELİN BİR KISMINA EMEKLİ İŞÇİLERE YER VERMEYİ DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ,EMEKLİLER,ÇALIŞANŞAR İÇ İÇE OLSUN,HERKES BİR BİRİNDEN HABERDAR OLSUN,MÜSBET,MENFİ CEVAP ALAMADIM,TÜM ERDEMİR EMEKLİLERİ HAYKIRIN LÜTFEN
18.04.2008
İNCEDÜŞÜNCE diyor ki;

BU HAVAALANI İÇİN BARTIN,KARABÜK,DÜZCE v.s. İLLERİNDEN NEDEN MADDİ KATILIM YAPILMIYOR? BU CİVAR İLLERDE YAŞAYANLAR BU HAVAALANINI HİÇMİ KULLANMAYACAKLAR? BİRDE SİZ DÜŞÜNÜN?


Şu anda 50 kişi online
Toplam ziyaret : 76.231.767

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
826 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2038 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri