(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

SALTUKOVA HAVAALANI; İSTANBUL-DÜZCE-ANKARA!

Fikri KAPAN
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Vadisi’nde, bölgenin kalkınmasına yönelik hazırlanan projenin önemine çok fazla değinmeme gerek yok! Her fırsatta yazıp, çizdiğimiz, devletin üst makamlarının da yakın takibinde olan projenin hayata geçebilmesi için, basın, yayın organları dahil, herkesin bir nevi ‘teyakkuzda’ olduğu biliniyor.
   Yine, 1999’da dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in katılımı ile hizmete açılan; ne yazık ki, kullanıma müsait olmadığı (!) gerekçesiyle bir süre sonra kapatılan Saltukova Havaalanı’nın da projenin bir parçası olduğu malumunuz!
   Bölgenin dinamiklerine kulak veren Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen’in, konuya bağlantılı çabalarıyla, önce bölge milletvekillerinin girişimleri, ardından hükümetin konuyu ciddiye alması ile bu havaalanı yeniden açıldı.
   Belki, henüz pek bir işlerliği yok ancak, çeşitli çevreler, gelecek için umut vaat ettiğini savunuyor.
   Ben de öyle düşünüyorum!
   Mevcut konumuyla Zonguldak’ın, özellikle Başkent Ankara’ya, oradan da Anadolu’ya açılan ayrı bir kapı olduğu muhakkak.
   Her ne kadar, geçmiş dönemlerde bu özelliği pek görülmemiş, gözardı edilmişse de, son yıllarda ‘varlığının fark edilmesi’ bile iyidir diye düşünüyorum!
   İlin, Ankara istikametindeki karayolunun yeniden düzenlenmesi, İstanbul’a doğru ise Ereğli üzerinden aynı gelişmenin sağlanması, Ereğli-Devrek karayolu ile de yine Ankara ve Anadolu’ya açılması elbette en harika girişim olacaktır.
   Bu noktada, Saltukova Havaalanı’nın hareket kazanması da, gerek ülke içi, gerekse ülkeler arası hava yolu taşımacılığında, bölgenin önemini artıracak, sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktır.
   Ereğli’de, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Karabük’de, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları’na sahip bölgedeki, diğer belli başlı sektörlerdeki üretime yönelik büyümeyi de hesapladığımızda, kara, hava, deniz ve demir yollarının ne derece önemsenmesi gerektiğini hatırlatmak bile yersiz olacaktır!
   ***
   Ereğli’deki, Karadeniz Ereğli’de İkamet Eden Düzceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nejat Bakan’ın, düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasını kameradan izledim.
   Bakan, konuşmasının bir bölümünü, halen yukarılarda tartışılan “İstanbul’a üçüncü hava limanı yapılması” konusu ile, “bunun Düzce’ye yapılması” fikrini savunanlar olduğunu duymaları da hoşuna gittiğini ifade ediyor!
   Bakan, (sanıyorum tepki de çekmemek için!), böyle bir projenin hayata geçmesi sayesinde, Ereğli ve Zonguldak’ın da ekonomik ve sosyal anlamda gelişip, büyüyeceğini savunuyor!
   Ereğli’de yaşayan bir ‘Düzceli’ için elbette hoşa gidecek bir durum bu!..
   Pek mantığımın kabul etmediği bu sav, hangi amaca yönelik işliyor orasını da bildiğimi söyleyemem!
   Bildiğim şu ve şunlar var ki;
   Düzce, öncelikle karayolu ulaşımı açısında Ankara ve İstanbul’un ortasında kalan bir il. Yine sanıyorum, Düzce’den her iki ile karayolu ile ortalama 1,5-2 saatte varılabiliyor!
   Bu koşullarda, merkezlere yakınlığı açısından bakılınca, sonucun bu ile önemli bir menfaat sağlayacağı muhakkak!
   Ancak, konunun, Bakan’ın dile getirdiği şekliyle Zonguldak ve bölgesine sağlayacağı yarardan ise şüpheliyim! Hatta, daha çok zarar vereceği fikrim ağır basıyor!
   Kaldı ki, bundan Saltukova Havaalanı ve dolayısıyla Filyos Projesi de olumsuz yönde etkilenecektir.
   Bence, Bakan ve diğer dernekler; madem ilçede ve bölgede ikamet edenlerden oluşuyor, o zaman öncelikle bölgedeki yapılanmaların tamamlanmasına destek olsun, daha sonra da diğer desteklerine yönelsin!

31.01.2008 10:06:34

Bu yazı 2467 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

04.02.2008
serkan diyor ki;

değerin var


Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.183.658

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
699 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1911 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri