(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

AYNI EKSENDE DÖNÜYORUZ!

Fikri KAPAN

Bugünden merhaba…

Aynı eksende dönüp duruyoruz denilse de, zaman zaman eksenin dışına çıkmamak, eksende yaşananları güncellemek, ısrarcı olmak gerekir!

Şu anki eksenimizde özellikle Karadeniz Ereğli’nin “İl Olması” meselesi hızlı şekilde dönüyor.

Bence olumlu geçtiğine inandığım; geçtiğimiz aylarda Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanlığında gerçekleştirilen “Karadeniz Ereğli İl Olsun” toplantısının ardından; konuya ilişkin eleştirisel söylemler de çoğaldı.

Konuşmaların ve görüşlerin bir kısmı, “toplantı güdük kaldı” şeklinde olsa da, daha hızlı adımlar atılmasına yönelik söylemler, yine de toplantının olumlu yönde seyrettiğinin göstergesi gibi…

Özellikle Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği’nin (ERMED), toplantı sonrası gerek basın açıklamaları, gerek üyelerinin ve bulundukları yayın kuruluşlarının konuya hassasiyetleri ayrıcalıklı kıldı…

Anlayacağımız şu ki, söz konusu toplantısı sonrası tüm gelişmeleri “Reklamın Kötüsü Olmaz” söylemi ile bütünleştirebiliriz.

***

Karadeniz Ereğli’nin Zonguldak’tan ayrılarak “İl” olmasının, gerek Karadeniz Ereğli’ye gerekse Zonguldak’a neler getireceğini birçok kez yazdım.

İki kentin de ne gibi kazanımlar elde edeceğini sıklıkla vurguladım.

Eksen çevresinde bir kez daha yazıyorum:

Zonguldak’tan ayrılan bir Karadeniz Ereğli, tüm kararlarını bünyesinde verebileceği ve alabileceği konuma geleceğinden, bugüne kadar İl’den (dolayısıyla Devletten) alamadığı birçok hizmet ve yatırımı daha kolay alabilecek.

Her bilginin olduğu gibi medya da, Kentte (Karadeniz Ereğli) olası gelişmelerin detaylarını Zonguldak gelmesini değil, kenti Valiliğinden -direk olarak- alabilecek!

Devlet yatırımları için İl’den gönderilecek (gönderilmeyen!) payı beklemeyecek, kendi ödeneğinden istediği şekilde paylaşım yapabilecek!

En az 2 milletvekili seçilecek olan Karadeniz Ereğli, gerek bürokrat atamaları, gerekse çeşitli kurumlara ihtiyaç duyulan personeli istediğinde, Zonguldak merkezli vekillerin ‘olur’ vermesini’ beklemek zorunda kalmayacak!

***

Peki Zonguldak ne olacak?

Öyle ya; bağrından bir Karabük, bir Bartın kopmuş olan “Cumhuriyetin İlk Vilayeti” Zonguldak ne olacak?

Aslında pek de olumsuz bir şey olacağı yok!

Evet, nüfus olarak önemli düşüş olacak.

Bu durum da Devletten alacağı Milli Gelir payında azalmaya neden olacak.

Her ne kadar ‘Parlayan Yıldızımız’ dedikleri Karadeniz Ereğli’yse de; İl’in ekonomik girdisinin yükselmesi, bu nedenle de “Teşvikli İller” kapsamına girememesinin önü açılacak Zonguldak’ın…

Bugün, Zonguldak ekonomisi ve istihdamında (aslında) önemli yeri olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun işçi açıkları daha da giderilerek, kurum, daha aktif çalışma ortamına çıkarılacak.

Ve yine işçi açıklarının da etkili olduğu bilinen maden kazaları oldukça azalacak/ hatta olmayacak!

Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Kozlu, Kilimli İlçelerinin gelişmesi artacak; belki kısa sürede de güzel bir Organize Sanayi Bölgesine kavuşacak.

Ve ‘olmazsa olmaz’ Filyos Projesi sadece Zonguldak’ın değil, bağrından ayrılan Bartın’ın da ‘Ana Kurtuluş’u konumuna gelecek.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin her geçen gün artan öğrenci sayısı daha da yükselecek; bu sayede eğitimin yanı sıra ekonomine yansımaları da fazlalaşacak.

***

Dönelim yine “İl” olması istenilen Karadeniz Ereğli’ye…

Karadeniz Ereğli; kardeşi Alaplı İlçesinin yanına Ormanlı ve Kandilli beldelerinin de ilçe olması ile başlangıçta, “3 İlçeli bir İl” olacak.

Dördüncü İlçenin Düzce’ye bağlı Akçakoca İlçesi olması istense de, bunun Karadeniz Ereğli’ye bir fayda sağlamayacağını; aksine (başta siyaseten) zararlarının dahi olabileceği görüşündeyim.

Kozmopolit yapısıyla bilinen Karadeniz Ereğli’ye ilçe dışından gelen insanların birçoğu artık kendini “Karadeniz Ereğlili” sayarken, ekmeğini komşudan gelerek kazanan birçok insanımız ise yatırımlarını (haklı olarak) Akçakoca’ya yapmayı tercih eder!

İyi bir “Şovenimiz”cidir Akçakocalılar…

Bu yapısıyla Karadeniz Ereğli ile pek uyumlu olmazlar…

Çünkü şovenizm Karadeniz Ereğli’de de üst sınırdadır!

***

Neyse, bu konuyu şimdilik çok fazla deşmeden; eksenimizin civarında dönüp duralım!

Karadeniz Ereğli eksenindeki “İl olma” hayal ve sevdasının, önümüzdeki (yakın) günlerde epeyce hareketleneceğini biliyoruz.

Kalın sağlıcakla…



26.09.2023 09:32:06

Bu yazı 525 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 21 kişi online
Toplam ziyaret : 76.235.762

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
827 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2040 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri