(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

STRES VE BESLENME

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Yaşamımızın hemen hemen her anında olan stres faktörü beslenmemizi ne kadar etkiliyor olabilir? Stresin beslenme üzerindeki etkisinin rolü büyük. Stresli durumlarda vücudumuzda salgılanan hormonlardan biri kortizoldür. Diğer adı ile stres hormonu. Tehdit anında ortaya çıkan stresin yönetiminden sorumlu ana steroid hormonudur. Vücudumuzuntehdit anında salgıladığı doğal koruyucu bir yanıttır. Kortizol miktarı vücut tarafından düzenlenir. Ancak yüksek stres ve kortizon tedavisi; vücuttaki kortizol miktarını yükseltir. Kilo alımına, hipertansiyona, uyku düzensizliğine, psikoloijik sorunlara, enerji düşüklüğüne ve diyabete yol açabilir.

Peki stres ve kilo yönetimi arasındaki ilişki nedir?

Stres faktörü var olduğunda kortizol hormonu savaş veya kaç tepkisine yardımcı olmak için yağ hücrelerinin içindeki yakıtı bırakmasına neden olur. Her iki tepki oluşmadığında yani anksiyete varlığında yağ hücrelerinin boşalttığı yakıt nedeniyle kişi enerji ihtiyacı duyar. Bu enerji ihtiyacı içinde en uygun kaynak yüksek kalorili karbonhidratlar veya yağlardır. Yapılan araştırmalar yüksek stres altındayken bireylerin basit şeker içeren gıdalar ve yağlı besinleri tercih ettiğini göstermiştir. Tercih edilen besinlerin ortak yönü kalorilerinin yüksek, besleyici değerlerinin düşük olmasıdır.

Strese bağlı aşırı besin alımını engellemenin çeşitli yolları mevcut. Nefes egzersizleri yaparak stres anında oluşan aşırı yeme isteğinizin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli egzersiz yaparak; stresinizin azalmasına ve kan şekerinizin dengede olmasına katkı sağlamış olursunuz. Dengede kan şekeri demek; atıştırma isteğinizin minimum seviyede olması demek. Kan şekeri dengesi için tabii ki sadece egzersiz değil; düzenli ve dengeli beslenmek en temel kural. Yaptığınız sporu/egzersizi bir zorunluluk olarak değil; kendinize ayırdığınız bir zaman dilimi olarak düşünürseniz daha iyi motive olursunuz.Stres anında kolay ulaşılabilir besinler genelde tercih edilmektedir. Yani paketli ve kalorisi yüksek gıdalar. Bunun önüne geçebilmek için; stresli durumlarda atıştırmak adına sağlıklı besinleri tercih etmeye çalışın. Örneğin; ceviz, fındık, kuru kayısı, kavrulmamış fıstık vb. gibi …  Bu şekilde paketli gıdalardan alacağınız yüksek yoğunluklu kalorileri azaltmış olursunuz.     

Denediniz ancak strese bağlı aşırı yeme alışkanlığınızdan vazgeçemediniz. Bu durumda bir beslenme uzmanı ve psikologdan yardım alabilirsiniz. Vazgeçmemek için çok neden var; önemli olan bu nedenleri görebilmek ve stresi minimum seviyede tutabilmek.

 Sağlığınız için sağlıklı beslenin…



21.09.2021 14:47:46

Bu yazı 779 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 23 kişi online
Toplam ziyaret : 76.117.991

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
239 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2234 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri