(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

AKILLARDA HEP BİR SORU İŞARETİ...

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ

Çin’de ortaya çıkan ve bütün Dünya’ya yayılan Covid 19 maalesef ki  hayatımızı alışkanlıklarımızı baştan sona değiştirdi.

Her gün vakaların arttığı mutasyonların oluştuğu bu salgın zamanında, birçok yerde bilim insanlarından oluşan ekipler bu konuda çalışmalar yaptı. Ve çalışmalar sonucu kısa bir sürede çok sayıda Covid 19 aşı çeşitlerinide ortaya çıkardılar.

Bildiğimiz üzere, bu aşılar gönüllü kişilere uygulanmaya ve etkileri neler olacak diye merakla izlenmeye başlandı.

Yaşadığımız bu salgının şaşkınlığıyla birlikte aşının bulunmasını ve uygulanmaya başlanmasını dört gözle bekledik.

Salgının yok olması için en büyük ihtiyacımız hatta umudumuz aşıydı.Ve beklenen gün geldi aşı uygulanmaya başladı bu seferde insanlarda bir tedirginlik.

Herkeste bir söylenti Çin aşısı mı olacağız?

Yan etkisi olacak mı?

İlk kimlere uygulanacak vs. derken sağlık sektörü başta olmak üzere aşılanma halen devam etmekte.

Şimdilerde markette fırında her yerde hala  bir aşı muhabbeti.

Akıllarda hep aynı soru hangi aşı daha iyi ?

“Yok yok ben Çin aşısı yaptırmam arkadaş, Biontech tercihim” diyenler, karar veremeyenler ve maalesef yaptırmak ve yaptırmamak arasında kalanlar...

Gelin hep birlikte, her yerde duymaya başladığımız bu aşı çeşitlerine göz atalım;

Pfizer-BioNTech

Pfizer-BioNTech aşısında virüsün genetik materyalinş kullanır.( Diken proteini kodlayan genetik kodu) Bir mRNA aşısı olduğu için bireylerin hücrelerinde COVID-19 virüsü proteininin sentezlenmesini amaçlar. Bu sayede virüsü tanıyan bağışıklık sistemi, virüse karşı antikor üretebilir. 21 gün aralık ile 2 doz uygulanmaktadır.

BioNTech aşısı ilk olarak Almanya''da iki Türk bilim insanı tarafından bulundu. Biontech ve ABD merkezli Pfizer''in birlikte geliştirdiği aşı yüzde 95 başarı oranına sahip. Biontech Almanya merkezli bir aşı.

Sinovac(Çin Aşısı)

Çin menşeli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısı da cansız virüslerden üretilir. Bu aşıda da amaç, bağışıklık sisteminin COVID-19 virüsünü tanımasıdır. Bu aşının uygulanmasının sonrasında, bağışıklık sistemi antikor üreterek COVID-19 virüsüne karşı koruma sağlar. CoronaVac aşısı 28 gün arayla 2 doz olarak uygulanmaktadır.

Sinovac aşısı Çin çıkışlı bir aşısıdır. Türkiye, Ukrayna, Endonezya, Brezilya, Malezya, Tayland, Şili, Kolombiya, Laos ve Uruguay Sinovac aşısını kullanıyor.

İstanbul Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit aşı uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Yiyit, ''Şu an bulabildiğimiz aşıyı yapma aşamasındayız. Sinovac aşısı şu an yarıyor. Yatan hasta yaş ortalaması 60’ın üzerindeyken bu yaş ortalaması düştü. Yan etkiler konusunda elimizde bilimsel veri yok, bilgiler ve öngörülerden ibaret.'' dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Esma Saatçi, "Biontech aşısını gözlemlediğimiz kadarıyla yüzde 97 üzerinde antikor oluşturma özelliği var. Bu oldukça güvenilir olduğunu, antikor seviyesinin de yüksek olduğu için pandemiyi önlemede maske, mesafe, hijyen kurallarıyla birlikte aşılamanın da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu pandemiyi el birliğiyle çözebilmemiz için, sayılarımızı aşağı doğru indirebilmemiz için sırası gelen her vatandaşı kurumumuza ve bağlı oldukları kurumlara bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu tür açıklamalar bir tıkla önümüzde.

Aklınızdaki soru işaretlerini İnternet aracılığıyla kolayca giderebilir, aşıyla ilgili tüm merak edilenlere  ulaşabilir araştırabiliriz.Elbette en önemlisi de  kararsızlığı bir kenara bırakıp artık toplum sağlığı için bir an önce aşılanmalıyız.

Böyle bir süreç içindeyken hala neyi bekliyoruz?

Mutlu haftalar diliyorum.

Sağlıkla mutlu kalın...

@tugbaarslantamirci



27.04.2021 13:00:25

Bu yazı 936 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 11 kişi online
Toplam ziyaret : 76.442.166

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
959 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
1116 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri