(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ÇIKAR AĞZINDAKİ BAKLAYI!

TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ

Kültürümüzün bir parçası olan deyimler ve atasözleri sohbetlerimize eşlik ediyor çoğu zaman...

Dilin  kültürel boyutunu desteklerken günlük hayatımızda da anlatımı etkili kılma ,anlatım tarzını zenginleştirme cümlelerimize samimiyet içtenlik katarak sohbetlerimizi çok daha keyifli hale getiriyor deyimler ve atasözleri.

    Değerli bir hocam ile geçen gün yaptığımız sohbette bu konuya değişmişken ,sevgili hocam atasözleri ve deyimlerin çıkış hikayeleri hakkında bir kitap okuduğundan ve çok keyifli olduğundan söz etmişti.Daha önce okuduğum bu hikayeleri tekrar ziyaret ettim hemen. Ve çok sık kullandığımız  ‘Ağzından baklayı çıkarmak’ deyiminin hikayesini döktüm kalemime…

Ve haydi buyurun bu keyifli hikayeyi okumaya

Zamanında çok küfür eden bir derviş varmış. Zaman geçtikçe herkesin ona küfürbaz lakabını takmasına dayanamamış. Küfürbaz adam soluğu bir şeyhin yanında almış. Şeyh efendi durumun ciddiyetini görünce küfürbaz adamın eline bir avuç bakla tanesi getirmiş. Bunları okuyup üfledikten sonra dervişe dönüp anlatmış:

-Şimdi bu bakla tanelerinin birini dilinin altına, diğerini ise cebine koy. Konuşmak istediğin zamanlarda bakla diline takılacak ve küfürden vazgeçme alışkanlığını hatırlayıp küfrü söylemeyeceksin. Eğer bakla ağzında ıslanıp kaybolursa, cebinden yeni bir baklayı dilinin altına koyarsın demiş.

 Derviş şeyhinin dediği gibi kendini kontrol etmeye başlamış. Şeyh efendi de dervişi yanından hiç ayırmamış. Havanın çok yağmurlu olduğu bir günde şeyh ile derviş yolda yürürken, yoldaki evin penceresi aniden açılmış ve ortaya bir kız çocuğu çıkmış:

-Şeyh efendi biraz durabilir misiniz? demiş ve pencereyi kapatmış. Şeyh efendi kızın dediği gibi durmuş ama yağmur yağarken sığınacak bir yerde bulamamış. Şeyh neden durduğunu bilmediği için evin kapısına doğru yönelmiş ve tam o sırada genç kız tekrar pencerede belirmiş:

   -Şeyh efendi birkaç dakika daha durabilir misiniz? demiş.

Şeyh biraz daha beklemeyi göze almış. O sırada derviş kendi kendine konuşmaya başlamış. Yağmur şiddetini arttırdıkça derviş ve şeyh efendi iyice sırılsıklam olmuşlar. Bu esnada genç kız evin penceresini üçüncü kez aralayarak seslenmiş:

-Gidebilirsiniz artık! demiş.

Şeyh efendi merak ederek soru sormuş:

-Eğer bir şey yoksa neden bizi bunca zamandır bekletiyorsun?

Kız aniden cevap vererek:

-Şeyh efendi elbette bir şey var, ben sizi boşu boşuna bekletmedim. Tavukları kuluçkaya yatırıyorduk. Eğer yumurtaları tavuğa koyarken kavuklunun tepesine bakılırsa, horoz çıkarmış demiş. Annem sizi gördü ve yumurtaları kuluçkaya koydu.

Şeyh efendi sinirli bir şekilde dervişe dönerek:

-Ulan derviş, ağzındaki baklayı çıkar! demiş.

Sağlıkla, mutlu kalın..!



29.12.2020 11:55:16

Bu yazı 2704 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 10 kişi online
Toplam ziyaret : 76.155.285

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
377 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
581 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!




Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri