(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KALDI 15 HAFTA

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Yaza tam 15 hafta kaldı… Yavaş yavaş bahara doğru ilerlediğimiz şu günlerde ufaktan zayıflama telaşları da başlamış bulunmakta. Gönül ister ki; son aylara, son dakikalara sıkıştırmadan; yıla yayarak sağlıklı beslenelim ama maalesef kışın hareketsizlik ile birlikte alınan kilolar için son dakika çözümleri aranmakta. Evet, 15 hafta uzun bir süre; bu sürede sağlıklı beslenerek kilo vermek ve bunu yaşam tarzına dönüştürerek korumak mümkün. Daha da geç kalmadan; kısa süreli şok ve sağlıksız diyetlere başvurmadan sağlıklı zayıflamak mümkün.

Peki nasıl?

Öncelikle vücudunuzu iyi tanıyın. Diyeti bıraktığınızda da sürdürülebilir olması çok önemli. Tek besine dayalı hurma diyeti, lahana diyeti vb. gibi sürdürülemeyecek diyetler kalıcı çözümler sağlamanıza da engel olacaktır. Günlük yaşantınız içerisinde kolayca uygulayabileceğiniz bir programı tercih edin.

İşe porsiyonlarınızı küçülterek başlayın. Porsiyon küçültmek derken, ekmeği kesin, şekeri kesin demiyoruz tabiki. Örneğin bir öğünde oturduğunuzda dört dilim ekmek yiyorsanız ikiye, üç tabak yemek yiyorsanız da ikiye düşürmek gibi… Öğün atlamak, gün boyunca aç kalıp tek öğünle beslenmekte çözümünüz olmayacak. Evet; belki kısa süreli bir çözüm yolu olacak ama bir müddet sonra uygulaması zor ve bıraktığınızda iki katı geri kilo alacağız bir sürece girmiş olacaksınız. Metabolizmanıza verdiğiniz zararda cabası…

Ara öğün yapın. Hep vurguluyoruz uzun süreli açlıklardan kaçının. 2-2.5 saatte bir sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan ufak ara öğünlerle kan şekerinizi dengeleyin ve bu sayede bir sonraki öğüne aç oturmadan; besin alımınızı abartmadan daha dengeli ve yeterli beslenmenizi sağlamış olacaksınız.

Su için. Vücudumuzdaki tüm metabolik faaliyetlerin sağlıklı ve düzenli ilerleyebilmesi için su şart. Kışın içemediğiniz suları bu dakika itibari ile içmeye başlayın. Su içme alışkanlığınız yok ise; hatırlatıcı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda suya aroma vererek de içiminizi kolaylaştırabilirsiniz. İçine limon, çubuk tarçın, taze nane vb. atarak tatlandırabilirsiniz.

Metabolizma hızınıza katkıda bulunacak yeşil çay, türk kahvesi gibi içeceklere diyetinizde yer verin. Ancak hep söylediğimiz gibi miktar konusunda hassas davranın. Yağ yaksın, metabolizma hızımı arttırsın diye günde on bardak yeşil çay içmeyin mesela… Yararlarının olduğu kadar; fazla tüketildiğinde yan etkileri olan bitki çaylarını dikkatli tüketin.

Hareket edin. Elinizden geldiğince merdiven kullanın ve gideceğiniz mesafelere araç kullanmayın. Onun dışında haftada 3 gün 1 saat orta tempoda yürüyüşler yaparak kilo verme sürecinize katkıda bulunabilirsiniz.

Unutmayın! Her şeyin başı sağlık; sağlıksız diyetler, şok siyetler, zayıflama çayı adı altında satılan sağlıksız ürünler ile sağlığınızdan olmayın. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenerek istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Formda bir yaza merhaba demeniz dileğiyle…



18.02.2020 17:08:48

Bu yazı 28340 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 71 kişi online
Toplam ziyaret : 75.601.091

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
BİZE SORUYORLAR; SEÇİMLER NE OLUR?!


Devamını oku »

7.03.2024 09:10:26 tarihinde yazıldı
269 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
60 kez okundu



(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DAHA GÜZEL NASIL BAKARDI Kİ!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1248 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2206 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri