(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

AK PARTİ’NİN ZONGULDAK RAPORU

Fikri KAPAN

Hükümetin, Devlet uhdesindeki maden ocaklarının ‘daha rantabl çalıştırılabilmesi’ ve ‘yerli üretimin arttırılabilmesi’ söylemiyle Meclis’e getirdiği Torba Yasa’nın içindeki 58. Madde, Zonguldak’ı, özellikle de maden işçisini ayağa kaldırdı!

Sinyalleri CHP Zonguldak Milletvekillerince verilmesinin ardından Genel Maden İş Sendikası’nın çıkışları, son olarak da madencinin kendisini adeta ocaklara kilitlemesi sanki ‘işin şeklini değiştirir’ görüntü verdi!

Dün, sabahın erken saatlerinde ocaklara ulaşan, “Hükümet bu uygulamadan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nu ayırdı/ayırıyor” söylemleri madencinin ocaklardan çıkmasını sağladı.

Ancak, bana göre henüz ortada atılmış somut bir adım yok!

Zira, başta Enerji Bakanı Berat Albayrak olmak üzere hükümet kanadından bir çok ismin, eylemin başlamasıyla birlikte Zonguldak’a gönderdiği bazı mesajlar var!

Mesela; “Ocaklardan hemen çıksınlar!” türünden..!

Neyse; şimdilik, Hükümetin geri adımı olarak sayabileceğimiz bu söylem, bir nevi Zonguldaklı’nın, en önemlisi de ekmeğini yeraltından çıkaran madencinin yüreğini yumuşatmaya yetti!

İnşallah altından bir “Çapanoğlu” çıkmaz!

***

Hükümetin üzerinde çalıştığı; Bütünşehir/Büyükşehir uygulaması da Zonguldak’ta da gündeme oturdu.

Her kesimden çıkan farklı sesler arasında yer alan ‘hükümet, bu sayede yapılacak seçimlerde özellikle yerel yönetimlerdeki gücünü artıracak” söylemleri bir yana, bu uygulamanın Zonguldak’a ne kazandıracağını inanın bilmiyor ve çözemiyorum!

Ama şunu söyleyebilirim ki; Hükümetin böyle bir uygulaması, gerçekte “Büyükşehir” uygulamalarının yapıldığı bölgelere haksızlık olacak gibi!

***

Bunun bir de ilçeler ayağı var ki, orasını hiç sormayın!

Mesela Ereğli….

Merkez nüfusu İlinden büyük, ekonomisi fazla, sosyal ve kültürel gelişmişliği birçok ilden öte ilçe Ereğli, Zonguldak’ın olası ‘Bütünşehir/Büşükşehir’ olması durumunda neler kaybedecek dersiniz?

Zira, bugüne kadar, ‘verdiğinin karşılığını alamamakla’ dertlenen Ereğli’nin, geçilmesi muhtemel yeni yönetimle belki de daha da büyük kayıplara uğrayacağı endişesi, sokaktaki vatandaşa kadar inmiş durumda!

Aslında bunun böyle olacağını Hükümetin yerel uzantısı da farkında. Ne var ki, Belediye Başkanlığından ‘Emir demiri keser’ atasözü ile istifa eden eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in söylemi gibi ..!

Çaresizlik!!!

Tabi, iktidar kanadının bu durumu, ilçedeki diğer kanatları (muhalefet ve bağlantısız sivil toplum kuruluşları) etkilememeli.

Ben, Zonguldak’ın bu kapsama alınmasıyla bir şey kazanmayacağına inananlardanım. Tabi olması halinde Ereğli’nin daha çok şey kaybedeceğine de ..!

Bunu ileriki günlerde detaylandırabiliriz.

***

Bugünlerde bana ‘yerelde durum’u soranlara ilk söylemim şu oluyor;

AK Parti yereli yönetemiyor!

Bu söylemim hemen, ‘belediye yönetimine yönelik’ algılanıyor!

Elbette değil; merkezi iktidardaki AK Parti’nin yerel uzantısından bahsetmek istiyorum halbuki!..

Ereğli FM’deki programıma katılan AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır’a da yönelttiğim soru/yorumda, siyasi anlamda ilçede partinin en üst yetkili olduğunu ancak, süreci iyi yönetemediğine ilişkin söylemlerde bulundum.

Örneğin; yerel yönetimde yapılan parti grup toplantılarında (uzun süredir) bazı belediye meclis üyelerinin kararlara uymaması, bu konuda disiplin kurulunun çalıştırılıp, çalıştırılmaması, Belediye Başkanı ile istenen ve beklenen diyalogların tam olarak sağlanamaması, yine başkan ile meclis üyeleri arasında ‘gerektiğinde’ köprü vazifesi kurulamaması gibi olumsuzlukların giderilmesinde ortada bir başarı yoksa, sorumlusunun ilçe başkanı olduğunu vurguladım.

Tabi, madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerek;

Yani, Çakır’ın üstünde İl Başkanlığı, milletvekilleri…

Mesela Çakır, “Grup kararına uymayan yada parti tüzüğüne aykırı davranan Meclis üyelerini İl’e bildirdik ancak, süreç işletilmedi” türünden söylemlerde de Çakır’ın ‘çaresizliği’ ortaya çıkıyordu!

***

Toparlarsak; Hükümet ve uzantıları, Zonguldak için çok da (pek de) hayırlı işler yaptı diyemiyoruz.

Yaşananlar ortadayken, ‘yerel üretim teşviki’ ön plana çıkarılarak ocakların özelleştirilmeye çalışılmasından tutun da, ‘Büyük/Bütünşehir’ söylemleriyle Zonguldak’ın bir şey kazanamayacağı gibi kaybedenin ise Ereğli olacağı düşünceleri ağır basıyor.

Tabi ki, Ereğli’deki ‘parti içi kavga’dan (ilçe dışından) nemalananların olduğunu/olabileceğini göz ardı etmiyoruz.

Burada sanki; yasaları da aşmamak şartı ile gerektiğinde iktidarı-muhalefeti; tüm sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, sendikaları bir arada olup, İlçenin İlin ve bölgenin çıkarlarını gözeten, koruyan çalışmalar yapmalılar.

Tabi, ‘benden sonrası tufan’ anlayışı güdülmüyorsa ..!



9.11.2017 09:14:28

Bu yazı 1579 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

09.11. 12:08:43
Mazeretim var diyor ki;

Sayın kapan fatih baskana fazla yüklenme eger il de disiplin kurulu olsa gonderecekte ilde disiplin kurulu olmadigi icin gonderemiyor herhalde.akparti adina icler acısı bir durum.vah partim vah kimlerin eline kalmış


Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.210.165

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
716 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2029 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri