(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

İSTEYEN ÜZERİNE ALINSIN!

Fikri KAPAN

Bir ara benzer yazı geçmiştim; yerel yönetimler, ilçeye dışarıdan (çoğunluğu yerli) turist gelebilmesi için ciddi çabalar sarf ediyorlar, çeşitli yöntemler deniyorlar, konuşuyorlar, anlatıyorlar!
Bu konuya döneceğim.

***
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker’e, çoktur; basın toplantılarında eleştiride bulunduğum, gönül koyduğum!
Çünkü, her fırsatını bulduğunda, yaşanan sorunların muhatabı basını gösterir, “doğruyu yazmak istiyorsanız bize gelin” türünden ifadelerde bulunur, hatta daha da ileriye giderek, basının, aslı astarı olmayan yazıları kaleme aldığına vurgu yapardı Tetiker…
Böyle durumlarda dayanamaz; “sayın Başkan siz söyleyeceğinizi söyleyin biz yazarız, toplumda vasıflı ve sıfatlı insanlar konuştuğunda elbette onları da yazacağız” şeklide yanıtlarla tepki verirdim!
***
Tetiker, geçtiğimiz son basın toplantısında da benzer sözler sarf ettim.
Dinledim, üzerime alınmadım!
Zira ben ve yayın kuruluşumuz, mesleğin ilkeleri doğrultusunda hareket ederek; soran, sorgulayan, araştıran anlayışıyla yaptığımız haberlerde, yüzde 100’lere varan ‘doğruluk’ payına sahip olduğumuzu çok duymuşuzdur.
Dolayısıyla, Tetiker’in söylemlerinin ne şahsıma, ne de yayın kuruluşumuza yönelik olmadığı kanaatim net.
Tabi, Ereğli TSO Başkanı Tetiker, söyleminde kişi ve kurumları ayıramadığından (!) ‘genel’ kullanıma zorunlu kalıyor!

***
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, aynı toplantıda benzer ifadelere yer verdi!
‘Benzettim’ ki, haberleştirirken de “Payına düşen alsın” başlığını konmayı uygun gördüm!
Her söyleminin doğru kabul edilmesi gerektiğini savunmayacağım kadar, hep söylediğini iyi almak, anlamak gerektiğini savunabilirim.
Her yiğidin gibi “yoğurt yiyişi” farklı olabilir!
Söylemlerinde kendi üslup ve tavırlarını kullanabilir ancak, verdiği mesajı iyi almak, ona göre haberleştirmek, yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.
Örnekler veriyor Uysal;
“Ereğli’de Gökme Köprüsü sadece trafik akışını mı rahatlattı sanıyorsunuz? Bu güzergahta eko turizmin geliştiğini, ileride tesisleşmelerin çoğaldığını görmek lazım. Buralara dışarıdan insanlar gelecek…”
Bir başka örneği de var Uysal’ın;
“Göreceksiniz, yaptığımız spor parkındaki sentetik buz pisti için ilçe dışından gelenler olacak…”
Benzer bir çok örneği var Uysal’ın…
Konuşmalarının satır aralarındaki mesajlar…

***
Hakkını yememek gerekir; eski Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık7ın bir dönemki mücadelesi de benzerdi.
Özellikle festivallerle adını duyurmak isteği, bunun için zaman zaman (basın olarak) biz bile İstanbul sokaklarında Ereğli’ye tanıtıcı broşürler dağıttığımızı…
Yatak oturma odalarını düşünmeden ‘geleni misafir odasında ağırlarsınız’ söylemiyle ne varsa sahile yıkmayı iyi bildi ve yaptı Posbıyık…

***
Hüseyin Uysal, halka yapılan hizmetin, aynı zamanda ilçenin geneline yayılmasını istediğinin mesajını vermek istiyor.
Onun için o da, “sorun, kapılarımız açık gelin, sorgulayın” diyor!
Derdi aynı; kente ilçe dışından gelen turist ne kadar olursa, ekon turizm dahil hareket ve yaşam o kadar hızlanır.

***
Geçtiğimiz hafta, Sakarya’nın Karasu İlçesinde düzenlenen bilardo turnuvasına katıldık.
Beraberimde ilçemiz ustalarıyla birlikte gittiğimiz Karasu’da, kaldığımız sürece elbette yemek yedik, susuzluğumuzu giderdik.
Yani para harcadık!!!
Sporcu sayısı 30’u dahi bulmayan ilçede, çok güzel bir bilardo salonu yapılmış. Ardından düzenledikleri turnuvaya da, ülke genelinde 107 sporcu katıldı.
Düşünün, her biri, bizim gibi geldiler, yediler içtiler…
Salon parası bıraktık (miktarı önemli değil), yedik, içtik!
Adam başı 200 lira (ki fazlası vardır) harcasa, (10’u ilçeden olsun) 97 sporcunun bıraktığı para 19 bin 400 lira…
Salona verilenle miktar epece yükseliyor!
Alın size küçük çaplı bir ‘eko spor”!
Bu para Karasu’da esnafın cebine girdi; helal hoş olsun…

***
İşte, Ereğli, gerek sanayi, gerek turizm, gerek yas sezonu ve gerekse sportif aktivitelere hazır bir ilçe…
Dolayısıyla, amaç bu kente dışarıdan insan çekmek, çektiğin insanın gönül rahatlığıyla (!) harcama yapmasını sağlayacak yöntemler bulmak olmalı.
Elbette; Tetiker ve Uysal’ın ‘sorun, sorgulayın’ söylemlerinin altında yatanın önemli bölümü işte bu noktalardı.
Yani;
“Kendi anladığınızı değil, bizim söylemek istediğimizi sorun, öğrenin ve yazın!”

 



18.07.2017 09:09:22

Bu yazı 1728 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (3)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

20.07. 00:27:58
ihtiyar diyor ki;

Sayın KAPAN yıllardır söylüyorüm sizler gibi üç beş tane gazeteci dışında kimse Ereğli nin sorunlarıyla ilgilenmiyor sayın UYSAL sayın TETİKER ve siyasi ler bir güne bir gün ey ahali gelin bir konuşalım demediler Ereğli de 100 ün üzerinde dernek ve yöresel dernekler var ayrıca EDİRNE den ARDAHAN a kadar TÜRKİYE nin kültürü medeniyeti ve EREĞLİ nin pırlanta sı yerli halkı var ama malesef kent konseyi birşeyler üretemedi TRT sanatçısı, Milli piyango çekilişi bunlar karın doyurmuyor KÖYLERİMİZDE cenaze için mezar kazacak gençlerimiz EREĞLİ dışında karınlarını doyurmaya çalışıyorlar aynı kafadan aynı siyasi görüşten vatandaşı KENT KONSEYİNE seçersen olacağı budur [sadece uysal için değil daha önceki başkanlarda aynısını yaptı]gelelim çözüme ben kendi şahsıma EREĞLİ dışına çıktığımda hem ERDEMİRİN hemde EREĞLİnin broşirlerini otelse lobiye uçaksa koltuklara mekansa oturma yerlerine ve belediye çay bahçelerine bırakıyorum yıllardır da yapmaktayım,şu an cehennem ağzı mağaralarına gelen araç
20.07. 01:00:20
ihtiyar devam diyor ki;

ların park edeceği çizilmiş ve yanlızca gelen husisi araç park yeridir tabelemiz bile yok gelen tur OTOBÜSLERİ ni yönlendirecek ne tabele nede görevli var [Yeni adliye yolu üzerine tur otobüs park yeridir] yön tabelesi bile yok,ereglimiz istanbul a ve ankara ya 4 saat kapalı spor salonumuz var iktidar siz millet vekili siz hadi HALK OYUNLARI, MÜZİK yarışmaları vs bir çok branşlar var gidip ANKARA da kulis yapalım ,bu zamana kadar duymadım ki belediye meclis üyesi dışında bir allahın kulu yurt dışına fuarlara gittiğini 20 yıldır ereğli ye ne getirdiler SIFIR SIFIR eldevar SIFIR ,Son bir kaç yıldır,çok büyük başarı ve TÜRKİYE derecesi duymadım varsada parmak kadar EĞİTİMDE,Çevreye karşı hepimizin sorumluğu var ama malasef vatandaş inşaat artığını yol kenarına ormanlık alanlara döküyor kimseden çıt çıkmıyor yollara tükürmeler parklarda çekirdek yemeler kabuğunu gelişi güzel atmalar sesini çıkarınca dayağı yersin nerede MECLİS ÜYELERİ ZABITA NEREDE , birde son zamanlar da ERDEMİR i basın
20.07. 01:17:16
ihtiyar devam diyor ki;

önünde kötülemek küçük düşürmek yapmayın beyler hemen hemen ERDEMİR tüm TÜRKİYE ye bakıyor ayrıca ERDEMİR sadece Ali Veli yok tüm EREĞLİ tüm TÜRKİYE var lütfen sayın TETİKER sayın UYSAL başta siz olmak üzere sessiz kalmayın elimizin altındaki değere sahip çıkalım ERDEMİR i koruyalım ,bundan 20 veya 30 yıl öncesinde her hafta sonu toplum ve yaşam üzerine SÖYLEŞİ TİYATRO PANEL düzenleniyordu vatandaşın bilinçlenmesi için [çocuk gelişimi, bilinçli tüketici,toplumsal davranışlar vs]sağlıcakla.


Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.121.559

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
558 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri