(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ÖZKÖK'ÜN HESABI!..

Fikri KAPAN
Geçtiğimiz dönem CHP’den Ereğli Belediye Başkanlığına aday olan Semih Özkök, 22 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi küçük bir araştırma yapmış.
   Araştırmasını kağıda döken Özkök, bir nüshasını da bana vererek değerlendirebileceğimi önerdi.
   “Milletvekili Genel Seçimleri Karşılaştırma Tablosu” adı altında 1991- 2002 yılları arasında partilerin oy oranlarını içeren tabloyu inceledim de oldukça ilginç geldi bana!..
   Özellikle de 1999 genel seçimleri ile 2002 genel seçimleri arasında oluşan farklılıklar!..
   AK Parti’nin henüz doğmadığı 1999 seçimlerinde bazı partilerin yüzdelik oranları tabloda şöyle sıralanmış:
   DSP yüzde 22.19, MHP yüzde 17.98, ANAP yüzde 13.22, DYP yüzde 12.01, FP (Kapatılan Fazilet Partisi) yüzde 15.41.
   Barajı aşıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yer alan bu partilerin dışında CHP yüzde 8.71 ise o dönem dışarıda kalmış.
   Hatırlarsınız; bu sonuçlarla DSP-MHP-ANAP hükümeti kurulmuş ve ülkeyi 2002 erken seçimlerine kadar taşımışlardı.
   Bu arada henüz yeni doğan AK Parti ise yapılan kamuoyu yoklamaları ve anketlerde, yüzde 35-45’ler arasında birinci parti olarak gösteriliyordu!
   Ve geldik 2002 3 Kasım seçim sonuçlarına!
   AK Parti yüzde 34.43 ve CHP yüzde 19.41 oranındaki oyları ile TBMM’ye giren iki parti oluveriyor! Bir önceki seçimde en yüksek oyu alan DSP yüzde 1.22’ye, MHP yüzde 8.35’e, ANAP yüzde 5.11’e, FP yüzde 2.49’a gerilerken, DYP ise yüzde 9.54 ile Meclis’i kıl payı kaçıran parti oluyor.
   Bu arada (her nedense!) ilk kez seçime giren bir başka parti olan GP ise yüzde 7.27 ile sürpriz bir çıkış yakalıyor!
   ***
   Özkök’ün iddialı görüşü şu;
   “Bir önceki seçimlerde aldıkları oyları (özellikle DSP yüzde -20.97 ile) adeta tabana vurduran halk, bu kez de aynı durumu AK parti için neden yapmasın?!”
   Oldukça iddialı görüş!..
   Biraz da duygusal!..
   ***
   İşin gerçeğine baktığımızda ise geçmiş dönemde halk; DSP-MHP- ANAP koalisyon hükümetinden kurtuluş olarak büyük umutlarla ve yenilikçi(!) olarak ortaya çıkan AK Parti’ye umut bağlamıştı!
   Yani, kendilerince “Alternatif” bulmuşlardı!
   Oysa bu dönem, (son birleşme girişimlerine kadar!) ben dahil hangi partiye oy vereceğimiz konusunda netleşemedik!
   Elbette Ereğli’nin kurtuluşu için, aday olması durumunda eski Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a oy vereceğimi söyledim (yazdım) ancak herkes benim gibi değildi ki!..
   Her ne kadar; DYP ile ANAVATAN, “DP” çatısı altında birleştiyse, DSP’de CHP’den seçime gireceğini açıklasa da halk henüz net değil!
   Çünkü, gerçekleştirilen birleşmelerin ciddiyetine inanmıyor, samimi bulmuyor!
   Tabi, bu bir seçimdir ve esen rüzgara göre yol alır. Eğer bu birleşmeler önümüzdeki günlerde ortaya koyacakları tavır, tutum ve projelerle kendilerini kabul ettirirlerse, konuyu şöyle bağlamak mümkün olur:
   Bu ülkede demokrasilerde çare tükenmedikçe; “olmaz” diye bir şey de yok!
   Yani her şeye rağmen Özkök’ün hesabını bir kenarda tutun!
   

21.05.2007

Bu yazı 1928 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (9)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

21.05.2007
BİR BİLEN diyor ki;

AKP RÜZGARI DİNDİ EREĞLİ İÇİN HALİL POSBIYIĞI ANKARAYA GÖNDERMEMİZ GEREKİR PARTİMİZ NE OLURSAOLSUN
22.05.2007
alp dağdeviren diyor ki;

aynen katılıyorum arkadaşa...bence tüm zonguldak parti gözetmeksizin Halil Posbıyık ı desteklemelidir..ereğlide 3 dönem başkan seçilerek ve yaptığı icraatlar ile halkın gönlünü kazandı.milletvekili olduğu taktirde inanıyorumki tüm zonguldağı ayağa kaldırır...
22.05.2007
N.AKYELKEN diyor ki;

Ben İstanbul da ikamet eden ereğli erdemirden emekli bir kişi olarak halil posbıyı ğı kutluyor ve Ereğlililer olarak her zaman onun yanında olduğumuzu istanbul dan haykırıyorum.
22.05.2007
vatandaş diyor ki;

ereğliye bir fırsat ilk defa ankarada iş yapacak, tuttuğunu koparacak ,bir lider istiyoruz.oda halil posbıyıktan başkası değil sayın özkök sizde parti gözetmeksizin akp yi silmek için posbıyığa destek verin.herne kadar sevmesenizde ereğli için parti gözetmeksizin bunu gerçekleştirmemiz lazım.sonra eyvah para etmez.
23.05.2007
Ekrem CANSIZ diyor ki;

Bizden beş yıllık belediye başkanlığı isyeten başkanımıza oy verip seçtik. Ama bizi yarı yolda bırakıp gideceğini bilseydik oy vermezdik. Şimdi ise Milletvekilliğinde oy vermeyeceğim. Çünkü beni burada yarı yolda bırakan meclistede bırakabilir. Üzüntülüyüm ama bu kez doğru yere oy vericem.
23.05.2007
Emin Semih ÖZKÖK diyor ki;

Vatandaş rumuzlu arkadaşım, hemşehrim; Görüşlerinin AKP yi silmek bölümünde ortak olursak daha detaylı görüşmemiz gerek. Çünkü Halil Beyin siyasette ne yaptığını anlatmaya bu sütunlar yetmez.Sizinle özel görüşelim. Bürom (Eski)Istanbul pastanesinin ikinci katında. Selam ve sevgileirmle.
25.05.2007
Celal Akyüz diyor ki;

Semih Bey'e geçen dönem haksızlık edildiğini düşünüyorum. Umarım bu dönem Ereğli hatasından döncektir.
25.05.2007
Ulusalcı vatandaş diyor ki;

2002 seçimlerinde insanlardan birçok projeyi yapma taahhütünde bulunarak oy topladı.Şimdi ise bırakıp kaçan kişimi bize fayda sağlayacak.Geçin bunları Gerçekci olun kendisinin seçtiği belediye meclis üyelerinin bile sevgi ve güvenini kazanamaya belediye başkanımı ereğlinin kurtuluşu olacak diye bakıyosunuz.Yanılıyorsunuz. kurtuluş kişilerde değil ulusalcı ve tam bağımsız politikalar ve sosyal demakratlarda olacaktır. Tandoğan,Çağlayan ve Gündoğanı unutmayın.Saygılar
28.05.2007
sade vatandaş diyor ki;

ankaraya gönderirsek ereğliyi uzay kenti yaparmı acaba...hani şimdi yağmur yağınca yollarında sandalla gezilen.kar yağınca trafiği felç olan her sene kültür festivali yapıp sanat ve kültüre dair tek bir yapısı olmayan avrupa kentiyiz ya... bu bir kaçış planımı acaba... hani artık sahilde çivi çakacak yer kalmadıda... nede olsa Türkiyenin 3 tarafı deniz ve sahil... çok güzel sahil bakanı olurdu doğrusu


Şu anda 4 kişi online
Toplam ziyaret : 76.206.547

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
715 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2028 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri