(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ÜNYE'DE YAPILDI

Ordu’nun Ünye İlçesinde, "Medya’nın Deprem ve Afet Dili" konulu Çalıştay düzenlendi.

Tüm İletişim ve Medya Federasyonu’nca (TİMEF) 9 Mart’ta, Ordu Büyükşehir Çınarsuyu Tesislerinde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan TİMEF Genel Başkanı Gazeteci Şakir Gürel, depremler ve diğer afet hallerinde medyanın kullandığı dilin önemli olduğunu belirtti.

Gürel, medyanın toplumları galeyana getirecek bilgi paylaşımının, kaostan başka bir sonucun çıkmayacağına dikkat çekerken, çalıştayın da afet durumlarında medyanın kullanacağı dili düzeltmeye dönük yapıldığını söyledi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İştiraki Orkent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen de, Afet Yönetiminde İletişim ve Medya konusunu anlattığı konuşmasında, afet esnasında medyanın zaman ve mekan kavramı olmaksızın her an toplumu bilgilendirme imkanına sahip olduğunu dile getirirken, medyanın hem öncesinde hem de sonrasında afete ilişkin önemli rollerinin olduğunu söyledi.

“FAYI, ARAZİDE, YERİNDE TAKİP GEREKİYOR”

Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim ise bir çok televizyon kanalında yapılan deprem ile ilgili programlarda, ‘hayatında fay hattı dahi görmeyenlerin, konunun uzmanı olmayanların depremi ve sonuçlarını tartıştıklarını’ üzülerek izlediğini dile getirdi.

Kendisinin de Ordu İli doğumlu olduğuna dikkat çeken Selim, “Fayı arazide, yerinde takip etmek gerekiyor. Doğru olan, medya kuruluşlarının sahada olanlardan aldığı gerçekçi bilgileri takipçilerine aktarmalarıdır. Siz depremi soruyorsunuz onlar konuyu heyelana, sele, su baskınına, çığa veya tsunamiye çekiyorlar. Dolaysıyla bu tür isimleri haberlerinizin, programlarınızın dışına çıkartın" dedi.

Depreme karşı alınması gereken önlemler konusuna da değinen Selim, bunları; “Kentsel dönüşüm ve planları, Yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi, Mevcut yapılarda iyileştirme, onarım ve güçlendirme, Toplumsal bilinç, Eğitim ve yerel yönetimle işbirliği, Afet Yönetimi ve Deprem Master Planı Evlerin yenilenmesinde halk-devlet işbirliği- finans modelleri geliştirilmeli” olarak özetledi.

DEPREM SONRASI MEDYA İLE İLEŞİTİM

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baz, “Doğal Afetler Gerçeği ve Şehirlerimizin Varlığı” konulu sunumunda ülke genelinde yıllara dayalı deprem ve yaşanan ölümlere ilişkin verileri sunduğu konuşmasında, şunları kaydetti:

“Afetler öncesinde ve sonrasında ilgili kuruluşlar ile medya arasında doğrudan çalışma ilişkileri kurulmalı. Bilgilendirici ve yönlendirici yayın faaliyetleri yapılmalı. Medya üzerinden bu faaliyetlerin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması sağlanmalı. Habercilik faaliyetleri kapsamında afet alanından aktarılan görüntüler ve bilgiler kamuoyundan doğru bilgilendirmede etkili oluyor. Medya afetle ilgili konuların ve hassasiyetlerin görünürlüğünü artırarak kamuoyunda bunlara dair farkındalık yaratılabilir. Medya afetlerin doğru yönetilmesi için yönlendirmeler yapabilir.”

TOPRAK: ELEŞTİRİLERİ ELEŞTİRDİ!

Gazeteci-Yazar Celal Toprak ise konuşmalar esnasında medyanın önemine vurgu yapılmasının memnuniyet verici ancak, eleştirilerin ise kabul edilemez olduğuna dikkat çektiği konuşmasında medyaya çok yüklenildiğini savundu.

Medyanın yetki görev ve sorumluluklarını özetleyen Toprak, sorunların çözümü için ortak akıl üretmek gerektiğine dikkat çekerek, “Hiçbirimiz masum değiliz.” dedi. Toprak'ın konuşmasına gazetecilerden yoğun destek geldi.

Çalıştayın sonunda katılımcı gazetecilerin soru ve görüşleri yer aldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Çalıştaya akademisyenler, kentsel dönüşüm uzmanları, TİMEF Başkan Yardımcısı ve Kdz.Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Başkanı Doğan Gönüllü-Eşi Ülkü Gönüllü ve ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan-Eşi Zeliha Kapan ile ve Ülke genelinde İllerinden gelen gazeteciler katıldı.

'MARKA ŞEHİR ÜNYE SUNUMU' YAPILDI

Ünye programı, sosyal kültürel gezilerle devam ederken 10 Mart Pazar günü Ramada Otel'de Ünye Medya ve İletişim Derneği (ÜMİD) 5. Olağan Genel Kurulu ve Marka Şehir Ünye Proje açılışı etkinliği ile devam etti. Program kapsamında Marka ve İletişim Uzmanı A.Selim Tuncer'in 'Marka Şehir Ünye' sunumu takip edildi.

Katılımcılara ilçenin tarihi ve turistik yerleri gezdirilen çalıştay 2 gün sürdü.




Bu sayfayı yazdır

11.03.2024 05:47:03

Bu haber 230 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 76.147.452

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
369 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
575 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1588 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri