(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

DEMİRTAŞ, KOMİSYONDA SORGULADI!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Türkiye Taşkömürü Kurumuyla ilgili önemli bir konu da işçi açıklarıdır. 14 bin 500 olan norm kadro sayısına göre şu anda işçi sayısı 7 bin 385'tir. Bu durum da iş kazalarına davetiye çıkartan çok önemli bir eksikliktir aslında” dedi.

Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na, 5 yıl önce, maden kazaları ile ilgili olarak yaptığı uyarıyı hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili önemli bir konu da işçi açıklarıdır. 14 bin 500 olan norm kadro sayısına göre şu anda işçi sayısı 7 bin 385'tir. Bu durum da iş kazalarına davetiye çıkartan çok önemli bir eksikliktir aslında. Yine, Sayıştay da muhtelif defalar, azalan işçi sayısına bağlı olarak iş güvenliğinin olmadığı yönünde değerlendirmelerde bulunmuş. Ben bir kez daha buradan sizi uyarmak istiyorum; Zonguldak'ta yeni bir büyük maden faciası olmaması için bu işçi açıklarının ivedilikle giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

AMASRA ZİYARETİNİZDEN SONRA KAZA!

Sizin Amasra madenini ziyaretinden sonra böyle bir kaza meydana geldi ve maalesef 42 işçimizi kaybettik. Bugün sunumuzda "Gerçekler ortaya çıkınca gereken yapılacak" dediniz. Aslında, gerçeklerin önemli bir bölümü ön bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Ortaya çıkan gerçekte da Amasra'da gerçekten ciddi bir yönetim zafiyeti olduğu ve tedbirsizlik olduğu ortaya çıktı. Ön bilirkişi raporuna göre, TTK Genel Müdürü Sayın Kazım Eroğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ercan Gebeş kusurlu bulundular. Amasra Müessesesi Müdürü ve altındaki yönetim kadrosu tutuklandı ama maalesef, bu iki yönetici henüz açığa alınmadı.

RÖDOVANSLI SAHALARIN SORUNLARI

Rödavanslı sahalarda da yaklaşık 3 bin kişi çalışıyor, bunların sorunları devam ediyor, sizinle görüşmüşler, masanızda duruyor o sorunlar.  Yerli kömür ile ithal kömür arasında bazı farklar var; biliyorsunuz, termik santraller yerli kömürü 975 liradan alırken aynı kalorideki kömürün ithal olanını bin 600 liraya alıyorlar, arada ciddi bir fark var. Yine, yerli kömüre verilen destek 2 bin 750 lirayken ithal kömüre verilen destek 3 bin 750 lira. Bu da yerli ve millî enerji politikalarıyla pek bağdaşmayan bir durum diye düşünüyorum.

NİHAİ UÇ ÜRÜN SÖZLEŞMELERİ

Maden işletme ruhsatı sahipleriyle madencilik faaliyetlerinde yapılan NSR; yani nihai uç ürün sözleşmeleri işçilik hakları bakımından lisans sahibine hukuken bir sorumsuzluk kalkanı getirmekte, ayrıca bir haksız kazanç da sağlamaktadır. Bu nedenle de NSR sözleşmelerinde izin, denetim ve işçilik hakları açısından sorumluluk getirecek ve kamunun da zarara uğramasını engelleyecek şekilde bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu yönde bir çalışmanız var mıdır?

KARADENİZ’DEN ÇIKARILAN DOĞALGAZ

Karadeniz'de bulunan doğal gazı ifade etmek istiyorum. Birinci fazın önümüzdeki yıl 10 milyon metreküp olarak hatta bağlanacağı ifade edildi. Bu birinci faz -günlük tüketim 10 milyon- Türkiye'nin ne kadar ihtiyacını karşılayacaktır? İkinci faz için 40 milyon metreküp denildi, bu ne zaman kullanılır hâle gelecektir?”




Bu sayfayı yazdır

18.11.2022 11:45:54

Bu haber 386 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.114.902

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
237 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1474 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri