(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BATI KARADENİZ’E ÖNEM…

(Haber: Fikri Kapan) -  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (ZBEÜ), “Uluslararası Karadeniz Enerji Zirvesi” düzenlendiği bildirildi.

Üniversitenin basın yayın ve halkla ilişkiler koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) işbirliği ile ZBEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezinde açılış töreni gerçekleştirilen zirvede, Karadeniz’de, Zonguldak’ın yaklaşık 150 kilometre açıklıklarında keşfedilen doğal gaz rezervinin Çaycuma İlçesine bağlı Filyos Beldesinden karaya çıkarılması ve işlenmesi konuları gündem getirildi.

Saygı Duruşunda bulunulan ve İstiklal Marşı okunan programda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, mesajın mesajı okundu. Mesajda, enerji alanında ortak projeleri teşvik eden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın selamları ve başarı dileklerini ileten Oktay, şunları kaydetti:

“Karadeniz, gerek bölge ülkelerinin içinden geçtiği zorlu süreç, gerekse iş birliği gibi imkânların getirdiği olası faydalar dikkate alındığında dünyanın stratejik olarak en önemli bölgelerinden bir tanesidir. Karadeniz’de TPAO, tarihi başarısı neticesinde gerçekleştirdiği keşif ile bölgede yeni keşifler ve alternatif temiz kaynakların finanse edilebilmesi için yoğun bir sinerji oluşturdu.

Bu vizyonla TESPAM ve ZBEÜ işbirliğinde Zonguldak’ta düzenlenen Uluslararası Karadeniz Enerji Zirvesi’nin başarılı bir şekilde ifa edilmesini ve bölgesel barışa ve işbirliğine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Zirvenin sonuçlarını da yakından takip edeceğiz.”

REKTÖR ÖZÖLÇER: BATI KARADENİZ DAHA ÖNEMLİ KONUMA ULAŞTI

ZBEÜ Rektörü Prof Dr. İsmail Hakkı Özölçer da, konuşmasında, üniversiteler olarak üstlenilen misyon gereği temel amaçlarının, devletin belirlemiş olduğu stratejik hedefler doğrultusunda, enerji konusundaki çalışmaların ve girişimlerin sayısını arttırmak, araştırma-geliştirme faaliyetlerini kuvvetlendirmek ve bilimsel bilgiyi uygulamaya dönüştürerek, bu bağlamda ulusun teknolojik ve ekonomik kalkınmasına katkı sunmak olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Bu amaca uygun çalışmaların en güzel örneklerinden biri de Üniversiteler bünyesinde düzenlenen ilk enerji zirvesi olma özelliğine sahip ‘Uluslararası Karadeniz Enerji Zirvesi’ oldu. Karadeniz’de, keşfedilen doğal gaz rezervinin Filyos’dan karaya çıkarılması ve işlenmesi sayesinde, zaten kömür havzasında mevcut taşkömürü rezervi ve işletmeciliği, elektrik üretim santralleri, Filyos limanı ve bölgesel demir-çelik sanayisi ile ülkemizin önemli bir enerji ve lojistik üssü olan Zonguldak ve bölge daha da önemli bir konuma ulaşacak.

ZBEÜ’DEKİ PROJELERİ HATIRLATTI

Böylesi öneme sahip bir kentte faaliyet gösteren ZBEÜ, bu konuda üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ediyor. Bu doğrultuda, ‘Filyos Vadisi Projesi’ne bilimsel katkı sunmak amacıyla Üniversitemizde 2021 yılında Yükseköğretim Kurulunun onayıyla ‘Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni faaliyete geçirdik.
ZBEÜ ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının alt şirketi olan TP-OTC (OffshoreTechnology Center) ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı iş birliği ile üniversitede açılan iki yeni programı olan ‘Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi’ ve ‘Açık Deniz Sondaj Teknolojisi’ programlarını oluşturduk. Açılan bu programlarla üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında petrol ve doğal gaz sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara personel ve iş gücünün yetiştirilmesini amaçladık. Gaz sahaları kapsamında açık denizde yürütülen sondaj operasyonları, sondaj gemilerinin işletilmesi ve üretim tesislerinde görev alacak teknisyen ihtiyacını, açılan bu programlar aracılığıyla karşılanmasını amaçlıyoruz.”

İHRACAT POTANSİYELİ OLABİLECEK

TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, TESPAM bünyesinde birçok uzun vadeli projeksiyonlar olduğunu belirttiği konuşmasında, Doğu Akdeniz’den Irak’a ve Türk dünyasına kadar olan coğrafyada  toplam 2050 yılında maksimum seviyede yaklaşık 200 milyar metreküpe uzanan ekstra bir ilave ihracat potansiyeli olabileceğinin  tahmin edildiğini ifade etti.

ZBEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özarslan ise doğal gaz üretimi için karada ve denizde “olağanüstü” mühendislik ve lojistik çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Zirveye, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, ZBEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, TP-OTC Gaz Sahası Yer Bilimleri Müdürü Suat Aktepe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.




Bu sayfayı yazdır

9.10.2022 14:02:56

Bu haber 494 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 5 kişi online
Toplam ziyaret : 76.216.460

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
629 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
719 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2033 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri