(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KÜF MÜ DEDİNİZ!.. O DA NE?!..

KDZ/EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesindeki Şahinde Hayrettin Yavuz Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM), “Küf Önleyen Madde” üretimi gerçekleştirildiği bildirildi.

BİLSEM Müdürü Serkan Çakır, 9. Sınıf Kimya Bölümü öğrencisi Hayat Şahin ve danışmanı Kimya öğretmeni Gürol Keserci’nin, ekmek israfını önlemek amacıyla, tamamen doğal ve kimyasal olmayan yeşil sentez yoluyla küf önleyen madde ürettiklerini belirtti.

Çakır, BİLSEM laboratuarlarında gerçekleştirilen çalışma sonucunda; özellikle ekmek ve bazı yiyeceklerde oluşan küflenmeye karşı önemli adım atıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Ekmek veya yiyeceklere katılabilen, sağlığa hiçbir zararı ve toksit etkisi olmayan, sentezleme aşaması emsallerine göre daha az maliyetli olan numune sayesinde, sadece yiyecekler değil evlerin duvarlarındaki küf sorunu da çözüme kavuşturulmuş oluyor. Öğrencimiz, Kdz. Ereğli’de yetişen ve antifungal, antibakteriyel, antiviral, topikal antiseptik, analjezik, anti-inflamatuar, antispazmodik, antioksidan ve ayrıca antitümör ajan olarak kullanıldığında etkili olduğu bilimsel kaynaklarda da bildirilen bir bitkiyi kullanarak küf sorununa çözüm önerisi getirdi.

TÜM HAKLARI ÖĞRENCİYE AİT

Tatmetal’in destekleriyle gerçekleşen çalışma kapsamında numunelerin üniversite laboratuvarları ve özel dış laboratuvarlara gönderildi. Daha sonra sentezlenen gümüş nanoparkitüllerin (AgNP) antiküf etkisi kanıtlanarak raporlaştırıldı.
Ortaya çıkarılan çalışmanın tüm hakları öğrenciye ait olacak şekilde Patent başvurusu yapıldı. Tescil sonrası, istekli üretici firmalara yeşil yöntem ile sentezlenen maddenin formülüzasyonu teslim edilecek. Patent başvurusu da yapılan numunelerin üretimine ise tescil edildikten sonra geçilebilecek. Kdz. Ereğli’de yetişen yerel bir bitkiden sentezlenen AgNP’lerin bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek.

ÇALIŞMA ÇEVRE DOSTU

BİLSEM Müdürü Serkan Çakır, ortaya çıkan çalışmada,  “Çevre Dostu Araştırma Teknikleri”nin kullanıldığına dikkat çektiği açıklamasını, şöyle sürdürdü:

“Aylarca süren çalışma sayesinde, bitkiden yeşil yöntem ile sentezlenen gümüş nanoparçacıkların küf oluşumunu engelleme yeteneği ortaya çıktı. Çalışmada, bitkinin su ekstraktını kullanarak AgNP'lerin sentezi için çevre dostu yeşil nanoteknolojik bir yöntem kullanılmıştır. Kimyasal senteze alternatif olan bu yöntem, toksik kimyasalları kullanmadığı için çevreci bir çözüm olarak kabul ediliyor. Yeşil yöntem ile sentezlenen bitkinin küf engelleyici etkisi sebebiyle; ekmek henüz hamur aşamasındayken veya ev duvarlarında oluşan küflere karşı kullanımlarda da olumlu etkide bulunacağı tahmin ediliyor.
Proje üzerinde yoğunlaşarak çalışmayı tamamlayan öğrencimiz Hayat Şahin ve Danışmanı Kimya öğretmeni Gürol Keserci’yi tebrik ediyor, katkılarından dolayı da Tetmetal A.Ş. Yönetimine teşekkür ediyoruz."




Bu sayfayı yazdır

25.04.2022 14:49:37

Bu haber 560 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (2)
11.05.2022 10:30:36
hAKİMİYET diyor ki;

Burcu Fırat isimli okuyucumuzun "gazeteyi alma şansım var mı?" sorulu yorumuna ilişkin; söz konusu haberimiz sadece sitemizde yer almıştır, Hakimiyet Gazetesinde yer verilmemiştir. İstediğiniz taktirde, sitemizdeki haberin çıktısını alabilirsiniz. Başarılar... HAKİMİYET
10.05.2022 16:11:02
Burcu Fırat diyor ki;

Gazeteyi alma şansımız var mı




Şu anda 2 kişi online
Toplam ziyaret : 76.188.303

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
399 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
702 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1917 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri