(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KURTULUŞU KUTLADIK...

KDZ/EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinin, Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yılı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Devrim Bulvarındaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, Kaymakamlık, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ile Ereğli Belediyesi çelenkleri konuldu, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, törende yaptığı konuşmada, vatan topraklarının birçok bölgesinin sıkıntılar yaşadığı süreçte Fransızlar tarafından da Karadeniz Ereğli’nin işgal altında bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Fransızlar tarafından işgal edilen ilçemiz Ereğli, tüm halkıyla birlikte kahramanca göstermiş olduğu mücadele sayesinde, çok kısa bir sürede, 18 Haziran 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. 18 Haziran 1920’de düşman işgalinden kurtulan Karadeniz Ereğli, bu işgalden sadece sekiz ay sonra da Kurtuluş Savaşı'nda önemli roller üstlenen ilçeler arasında yer almış, 9 Şubat 1921'de Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı ile bir başka tarihi destana daha imza atmıştır. Tarihte yaşanılan başarılarla ülkemizde önemli bir yere sahip ilçe konumunda olan Kdz. Ereğli’nin daha da gelişmesi için bizler de elimizden gelen çaba ve gayretleri göstermeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101 Kurtuluş Yıldönümünü kutluyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum.”

POSBIYIK: ÇOBAN ATEŞİ OLMUŞTUR!

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, Zonguldak ve çevresinin Fransız işgalindeki sürecini hatırlattığı konuşmasını, şöyle sürdürdü:

Ereğli, Fransızların hedefi haline geldiği bir dönemde Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri Anadolu'da, Karadeniz’de, bir çoban ateşi olmuştur. Bu ateş bağımsızlık ve millet egemenliğinin yolunu açmıştır. Emperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanca mücadele ederek Ereğli’mizi savunmuşlardır. Fransızlar Ereğli’den geldikleri gibi gitmişlerdir. Bu mücadelede öncülük yapan Ankara Hükümetinin temsilcisi olarak bizzat bölgeye gelen, Müdafa-i Hukuk cemiyetinin kurulmasında rol oynayan Ereğli Kaymakamı ve Zonguldak’ın ilk Milletvekili Tunalı Hilmi Beyi saygıyla anıyorum. Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca, dönemin Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit gibi önemli isimler, milli şuur içindeki ailelerle bir araya gelerek kısa süre içinde Ereğli’de Müdafaa-ı Hukuk cemiyetinin kurulmasını sağlamışlardır. Ereğli’nin Kuvayı milliye ruhuyla hareket eden kahramanları, bu topraklarda emperyalistlere geçit vermemişlerdir. Kurtuluş Mücadelesini başlatan ve bütün Anadolu’yu vatan ve bağımsızlık aşkıyla ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk, Karadeniz Ereğli’nin işgal sürecini de yakından takip etmiş, verdiği direktiflerle yön vermiştir.  O günlerde Nimet Hoca’nın okuduğu mücadele çağrısı, unutulmaması gereken tarihsel bir belgedir. Onların mücadelesi bizlere ışık tutmaktadır.  Bugün bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum. Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunda öncü rolü oynayan ve direnişi örgütleyen Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti üyelerini, bu vatan için canını ortaya koyan bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum.”

Törenin ardından, İnönü Parkı’nda yer alan, Ereğli’nin Eşraflarını temsil eden büstlere kırmızı karanfiller bırakıldı.

Törene; Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gür, bazı siyasi parti ilçe başkanları, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) Genel Müdürü Salih Cem Oral, Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Yakup Yılmaz ve yönetimi, daire müdürleri, bazı oda ve dernek başkanları katıldı.

KUTLADILAR

Diğer yandan, Karadeniz Ereğli'nin Düşman İşgali'nden kurtuluşunun 101. yılı dolayısıyla kutlama mesajları yayınlandı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğrul ve Erdemir, yayınladıkları mesajlarla Ereğli'nin kurtuluş gününü kutladılar. 




Bu sayfayı yazdır

18.06.2021 12:50:10

Bu haber 611 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.128.387

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
247 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
560 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1476 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri