(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MEĞER ‘SÖMSÖM’ ANNESİYMİŞ!

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, “A Benim Sömsöm Yarim” isimli yöresel türkünün bestekarının merhum Mehmet Korkmaz’a ait olduğu iddia edildi.

İlçede esnaf emeklisi Nazan Korkmaz Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, babası Alkan’ın, adı geçen türküyü annesi Makbule Korkmaz için yazıp bestelediğini iddia etti.

Babası Korkmaz’ın bur dönem Arif sağ’dan müzik eğitimi aldığını, Erkan Ocaklı, Can Etili ve Kamil Sönmez gibi sanatçılarla müzik çalışmaları yaptığını belirten Korkmaz, motosiklet tutkunu olan babasının 31 yaşında geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

Babasının “Kalaycı” lakayı ile anıldığını, adı geçen ‘A Benim Sömsöm Yarim’ türküsünü de annesi için yazdığını ispata çalıştığını anlatan esnaf emeklisi Korkmaz, şöyle dedi:

“Bu türkünün babama ait olduğunu kanıtları var. Türküyü seslendirdiği taş plakları mevcut. Bu plağın çıktığı yer Esen Plak’tır. İstanbul’da Cevdet ağabey çok iyi biliyordu ama o da rahmetli oldu. Bunu bilen bazı arkadaşları da rahmetli oldu. Sanatçı arkadaşları Erkan Ocaklı ve Can Etili yanı sıra Ereğli’de yaşayan bir kaç arkadaşı onlarda biliyorlar fakat biz bunu kanıtlayamıyoruz.”

“SÖMSÖM, ANNEM MAKBULE’YDİ”

Türküde geçen ‘Sömsöm’ ifadesinin anesi Makbule’ye ait olduğunu ileri süren Korkmaz şunları söyledi:

“A Benim Sömsöm Yarim Birazcık Öpsem Yarim söylemi anneme hitap edilmiş bir cümledir. ‘Sömsöm’ zayıf çelimsiz ufak tefek anlamındadır. Annemde öyleydi. Böyle olduğunu babam da, rahmetli annem de bahsederdi. Annemde rahmetli olduktan sonra büyüklerimiz bunu takip etmemişler. Elimde kanıt olarak birkaç resim ve bir kaç plak var. Ereğli’nin Milli Marşı haline gelmiş bu türkü babamın ve ben bunu kanıtlayamıyorum. Bu durum ç ok üzülüyorum. Bana yardımcı olabilecek Ereğli’de yaşayan eskilerden bilenler varsa, lütfen benimle iletişime geçsinler. Ben asla maddiyatta değilim, hiçbir şekilde telif hakkı talebinde de bulunmuyorum. Sadece türküde ‘anonim’ ya da ‘bilinmeyen’ değil ‘Mehmet Korkmaz’ diye isminin geçmesini istiyorum. Bir yerde söylendiğinde; bir festivalde, düğünde ya da konserde adının geçmesini istiyorum. Bu türkünün Mehmet Korkmaz’ın olduğu bilinsin istiyorum.”

Korkmaz, “A Benim sömsöm Yarim” isimli türkünün yanı sıra babasına ait; “Gürgenin Tepesinde”, “Irmağın Üstünde” ve “A Benim Kibar Yarim” isimli 3 eserinin daha olduğunu sözlerine ekledi.




Bu sayfayı yazdır

20.07.2018 22:01:22

Bu haber 3765 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (5)
22.04.2022 02:14:14
ismail diyor ki;

Bildiğim kadarı ile Mehmet KORKMAZ Ereğli nin Tepeören köyünden kalaycı bekirın oğlu biz 1970 80 li yıllarda onun türkülerini dinleyerek büyüdük Mehmet Korkmaz motosiklet kazası geçirdiğini duyduk öldüğünü duyduğumuzda çok üzülmüştük Allah rahmet etsin Ereğli çok değerli bir yöre sanatçısını hayatının baharında kaybetmiş oldu iki türküsünü çok dinlerdim ve ezberden kendim çalışırken çok söylerdim SÖM SÖM YARİM ve A BENİM KİBAR YARİM kibar yarimi tokat yöresine mal etmişler halbuki Mehmet korkmazin plağı Unuturmuym BALABANIN BOSTANLANDA ÇİMEN BİTMİYOR HALİMEDE KIZIN SEVDALARI BENDEN GİTMİYOR Balaban tepeörene giderken içinden geçilen bir köy OCAKLAR nerde ZONGULDAKTA Adım gibi eminim bu tüküler MEHMET KORKMAZA aittir
24.07.2018 17:03:06
Nazan korkmaz alkan diyor ki;

Tuncay bey bayram bey bilgileriniz ve yorumlarınız için çok teşekkūr ederim benim mūcadelem resmi belgelemek ve kanıt elde etmemle olucak buda plaklarįn çıktığı şirketle olması gerekiyormuş inşallah bakalım rahmwtlu şirket sahibinin oğluyla iletişime geçicez tekrar teşekkūrler
21.07.2018 12:12:12
Tuncay diyor ki;

Bende plağı vardı ayrıca dedemin arkadaşı oda söylüyordu kalaycı mehmet diye ablacım dedeme tekrar sorup sana bilgi vermek isterim
21.07.2018 01:09:10
Bayram.ormanlı.sinitli mah. diyor ki;

Az önce mesajımı işledim.ailesi bilgi alabilir benden.ozamanları SÖMSÖM YARİM .fındık içleri .egrice MEŞENİN SULARI ÇAĞLAR türküleri MEŞHURDU.mehmet korkmazın pilavını çalar dinlerdik.ozamana kadar annenim SÖMSÖM tarımı hiç bir sanatçıdan duymadım.kalaycı mehmet korkmaz söylerdi.05425066943.ve.05438395679.ceplerini arayabilirler.3.tanede pılagı var almanyalı abimde.abenimsömsöm yarim.fındık içleri.egrice MEŞENİN SULARI ÇAĞLAR plakları.var
21.07.2018 00:54:37
Bayram.ormanlı. diyor ki;

Ben 18.yaşlarında falandım.bir pilaj çıktı abenim SÖMSÖM YARİM.meşhurdu.kim mehmet korkmaz dediler.türküyü dinlerdik.hatta pilavı var almanyalı abimde.abenimde kibar yarim fındık içleri sana kim taktirlerdi maden dişleri.pılagı vardı.abimde.sonra eğrice MEŞENİN SULARI ÇAĞLAR halimde oturmuş teorikte ağlar.pılagı var.istanbula kaset basmaya giderken 124.murat aracıyla kaza geçirmiş ölmüş dediler.yöremizin çok değerli halk sanatçı olma yolundaydı.üzüldük.vefatına.kendinide biliyorum.kalaycı dükkanları varmışmış babasının eski tarihlerde.onun için kalaycı mehmet derlerdi.eskiden kalaycılar köylere bakır kap kalaylamaya gelirlermiş.sonra dükkanlar açmışlardı.ormanlı ve eregliye.benim bildiğim.benim cep.05425066943.bildiğimi anlatırım.ailesi tarafına.bilgi edinmek isterse.okudum eskiler bilir demiş yardim bekliyor.yaşım.62.




Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.128.114

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
247 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
560 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1476 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri