(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

DURUM CİDDİ! ŞEHİT YAKINLARI AÇLIK GREVİ YAPABİLİR

Yiğit, maden şehidi yakınlarının kamuda istidam edilmesi kanunundan yaralanmasını isteyerek Hükümet’e süre verdi. Referandum sürecinden önce sorunun çözüme kavuşmaması durumunda, 700 kişi açlık grevi yapabilir  

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Zonguldak Şehit Madenci Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden kazalarında hayatını kaybedenlerin ailelerine sağlanan haklardan, önceki diğer maden kazarında şehit olanların ailelerine de sağlanmasını istedi.
Yiğit, dernek binasında dernek üyesi ve maden şehitlerinin aileleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Zonguldak siyasetçilerinin, kendilerini yalnız ve çözümsüz bıraktığını söyledi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Soma maden faciası sonrası, ‘maden şehit yakınlarına sivil şehit sayılacak ve kapsam genişleyebilir’ sözlerini anımsatan Yiğit, “bu açıklama tüm maden şehitleri adına olumlu gelişme idi. Ama ne hikmetse daha sonra Soma Ermenek ile sınırlı tutuldu bu olay. Türkiye’deki diğer maden şehit ailelerini derinden üzdü, yaşadıkları acılar bir daha katlandı” dedi.

700 KİŞİ MADEN ŞEHİT YAKINI
Hükümet yetkilileri, bölge milletvekilleri, yerel siyasetçiler ve STK’lar ile yapılan görüşme ve işbirliklerin sonuçuz kaldığını, isteklerini kabul ettirebilmek için ise son çare açlık grevi yapacaklarını anlatan Yiğit, şöyle dedi:
“Milletvekillerine defalarca söyledik. Ankara’ya maden şehit yakınları ile birlikte defalarca gidip dile getirdik. Bize söylenen yasa geriye işlemezmiş. Ama 2004 yılında 5233 sayılı kanun çıkartıldı. Doğuda terörle mücadeleden zarar görenler için 1987 yılına kadar geriye gidip kapsadı ve bu yasanın kapsaması maliyet olmuyor da 700 kişi maden şehit yakını maliyet oluyor.
Bizler en sonra dönemin AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’ye gittik. Bize aynen şunu söyledi, ‘bu yasayı biran önce çıkartmamız lazım, bu kapsamı genişletemezsek yasa çıktıktan sonra dava açın. Bu hakkınızı mahkeme yoluyla alacaksınız’ dedi. Torba yasa çıktıktan sonra dava açtık. Zonguldak idare mahkemesi bizi haklı buldu ve Anayasa’ya aykırılıktan dolayı davayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Anayasa Mahkemesi davayı 2’ye karşı 12 oyla reddetti. Ben ve maden şehit yakınları olarak bu davayı reddedenleri vicdanları ile baş başa bırakıyorum.”

BAŞBAKAN SÖZ VERDİ AMA..!
Başbakan’ın verdiği sözü tutmadığını öne süren, hayal kırıklığına uğratıldığını anlatan Çetin Yiğit, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bölgemiz ilçe teşkilatları, bölge milletvekilleri, çalışma bakanlığı, enerji bakanlığı, aile sosyal politikalar bakanlığı olmak üzere üç yıldan beri girişim yapmadığımız makam kalmadı. En son sayın Başbakanımız Zonguldak’a geldiğinde şehit ailesi bir kardeşim konuyu kendisine anlattı. Sayın Başbakanımız da şehit ailesine söz verdi. Cumhurbaşkanımızla görüşüp sorunu çözüme kavuşturacağız diye söz verdi. Ama henüz sonuç çıkmadı.

HAYAL KIRIKLIĞI…
Sayın Vekilimiz Hüseyin Özbakır, açıklama yaptı. Bu işi ben çözerim dedi ama sonbaharda. Niye sonbahar? Bizim babalarımız ilkbaharı göremeden şehit oldular. Niye sonbaharı bekleyelim. Zamanında Sayın Köksal Toptan, 3 Nisan 2015’te açıklama yaptı. Maden şehit yakınlarına müjde diye. Soma yasasından tüm maden şehit yakınları faydalanacak dedi. Ana onun müjdesi de boş çıktı. Bu zamana kadar herkes bizleri hayal kırıklığına uğrattılar.
Zonguldak’ı yönetenler, milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluşları ve Zonguldak bu davaya sahip çıkmadılar. Onları vicdanları ile baş başa bırakıyorum. Ölüsüne sahip çıkamayan şehir, dirisine sahip çıkamaz.”

SON KEZ ÇAĞRI YAPTI; EYLEMLER KAPIDA!
3 Mart Kozlu, 7 Mart Armutçuk maden şehitlerini anma programlarında ‘anma laflarının’ klasikleştiğini, anmanın ötesine gidilmesi gerektiğini ifade eden Dernek Başkanı Yiğit, Hükümet’e süre verdi. Yiğit, şu ifadeleri kullandı:
“Anmak yeterli değil, maden şehit yakınları için bir şeyler yapın. Bizler buradan bir kez daha dernek ve maden şehit aileleri olarak sesleniyoruz; bu taleplerimizi lütfen bir kez daha düşünün. Maden şehit ailelerinin acısını dindirin. Yürürlükte olan maddeye ek madde yapılacak, sizler için zor bir iş değil. Dernek olarak aileler olarak bütün diyalog yollarını denedik. Bundan sonra da çözülmezse tepkilerimiz artacak. Açlık grevine dahi başlayacağız. Buradaki aileler umut bekleyerek her gün ölüyor. Her gün ölmektense bir gün ölürüz.
Bu sorunu çözmezler ise tepkilerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Referandumdan önce bu işi çözsünler. Bizim tepkimiz sertleşecek. Açık ve net söylüyorum.”

EŞİNİ KAYBEDEN ŞEHİT YAKINI:
NEDEN ZONGULDAK'I SAHİPSİZ BIRAKIYORLAR
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Ocak 2013 yılında meydana gelen maden kazasında eşi Köksal Kadıoğlu'nun hayatını kaybettiğini söyleyen O’nun hayat arkadaşı Remziye Kadıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım ile Filyos projesinin açılışı için geldiği Zonguldak'ta görüştüğünü söyledi. Bir çocuk annesi Kadıoğlu, şunları kaydetti:
"Başbakanımıza çıkarılan yasadan bizlerin de yararlanması gerektiğini söyledim. 'Gereken yapılacak' dedi ama bize sahip çıkılmadı. Zonguldaklı olarak kaderimize terk edildik. Açlık grevi ise açlık grevi. Soma'da çocuklar nasıl yetim kaldı ise bizim çocuklarımız da yetim kaldı. İçimizde mağdur olan insanlar var. 800 lira ile geçinmeye çalışanlar var. Neden Zonguldak'ı sahipsiz bırakıyorlar. Biz olan hakkımızı istiyoruz. Gerekenin yapılmasını Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan istiyorum."

MADENCİ TURA: BU İŞİN ÖNÜNÜ BİZ DURDURAMAYIZ
TTK Armutçuk Müessesesinde 7 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında babasını kaybeden maden işçisi Baki Tura da, sözün bittiği nokta olduklarını belirterek, “çalmadığımız kapı kalmadı. Bizi bir kapıdan aldılar diğer kapıdan uğurladılar. Artık sözün bittiği yere geldik. Bu saatten sonra derneğimiz bu konu ile ilgili her türlü eylemi ve tepkiyi verecektir.
İktidarı ve muhalefetine sesleniyoruz, bu konuya duyarsız kalmayın. Yarın bu iş sokaklara dökülecek, imza kampanyaları, açlık grevleri başlatılacak. Bu işin önünü biz durduramayız" sözleriyle konuştu.

 




Bu sayfayı yazdır

4.02.2017 16:04:26

Bu haber 2921 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (2)
06.02.2017 14:28:46
BAKİ TURA diyor ki;

Bizleri bu konuda yanlız bırakmayan her platformda bizim gözümüz kulağımız ve sesimiz olan ,Ereğlimizin değerli basın kuruluşlarına ve onların emektar çalışanlarına teşekkür ediyoruz MADEN ŞEHİT AİLELERİ.
04.02.2017 19:09:14
kenan diyor ki;

Sehit nadenci cocugu olarak cetin baskanimizin yaninda alacagi kararlarinda arkasindayiz




Şu anda 31 kişi online
Toplam ziyaret : 76.222.000

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
636 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
722 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2036 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri