(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ONLARA VE TOPLUMA MESAJLAR

ZONGULDAK

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ kutlama mesajları yayınlandı.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak Milletvekilleri Faruk Çaturğlu, Şerafettin Turpcu, Ünal Demirtaş, Belediye Başkanları Hüseyin Uysal, Nuri Tekin ve Gökhan Demirtaş, yayınladıkları mesajlarda, ‘engelli olmanın’ çok yönlü ele alınması gereken toplumsal bir olay olduğu bildirildi.

Mesajlar şöyle:

VALİSİ ALİ KABAN’IN MESAJI
“Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde engellilere sağlanan haklar önemli bir veri olarak kabul edilmektedir. Engellilik sadece engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini değil, toplumu oluşturan tüm kesimleri ilgilendiren, duyarlı olmayı gerektiren ve çok yönlü ele alınması gereken toplumsal bir sorundur.

Devletimiz her zaman sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek vatandaşlarına eşit hak ve imkânlar sunma gayreti içerisinde olmuş, yasalarla güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler konusunda engelli vatandaşlarımıza daha yakın olmaya onların sosyal yaşama katılımlarını arttırmaya çağdaş bir yaşam imkânı sağlamaya çalışmıştır.
Valilik olarak bizlerde İlimizde yaptığımız pek çok hizmet ve uygulamalarda engelli vatandaşlarımızın kendilerine tanınan temel hak ve özgürlüklerden olabildiğince yararlanması konusunda hassasiyet göstermekteyiz.

Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmanın, ailelerine destek olmanın, sorunlarının giderilmesine katkıda bulunmanın bir insanlık görevi olduğu ve ortak sorumluluğumuz olduğu asla unutulmamalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık, mutluluk ve yaşantılarında kolaylıklar diliyorum.”

ÇATUROĞLU’NUN MESAJI
“Engelli insanların yaşadıkları sorunların sadece onların değil ailelerinin, çevrenin, toplumun ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuçtur. AK Parti olarak insan merkezli anlayışımızla, fiziken ve ruhen sağlıklı nesillerin yetişmesini öncelemekteyiz.  "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesiyle hizmet eden AK Parti Hükümetleri, sosyal devlet kavramını hayatın her alanında güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Engellilerimizin ve ailelerinin daha kaliteli bir hayat sürdürebilmesi için yeni sosyal yardım ve sosyal destek programları hayata geçirilmiş ve yapılan sosyal yardımlar katlanarak artmıştır.
Engellilerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla fiziksel ve sosyal altyapılarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Engellilerimiz için yaşanabilirliği artırmayı hedefleyen ve hakkaniyeti gözeten mekânsal planlama ve kentsel uygulamalarımızı daha da geliştireceğiz. Kamudaki engelli istihdam oranı da her geçen gün artmaktadır. Bizler her gün engellilerimizle beraberiz, onların her türlü sorunlarıyla da yakinen ilgileniyoruz.”

TURPCU’NUN MESAJI
“Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinden fazlasının engelli yurttaşlarımızdan oluştuğu bilinmektedir. Ancak engelli yurttaşlarımız sosyal hayatta ve iş hayatında aktif olarak yer alamamaktadır. Bunun nedeni, engelli yurttaşlarımızın sahip oldukları fiziksel ve ruhsal engellerden ziyade, kendilerine olan yaklaşımdır.
Engellilerin sosyal yaşama karışması, engellerin kaldırılarak daha iyi bir noktaya gelmesi amacıyla hepimizin üzerine düşeni yapması için 3 Aralık bir uyarı görevi de görmektedir. Engelliler iş yaşamında yeteri kadar yoklar. Gerek kamu gerek özel sektörde hak ettikleri kadroları paylaşamıyorlar. Rahatça sokağa çıkamıyorlar. Yaşama dahil olamıyorlar. İşte asıl engel bunlardır. Hep birlikte 3 Aralık’ta bir kez daha esaslı düşünmemiz gerekmektedir.
Sosyal hukuk devletinde herkesin insanca yaşama, topluma katkı sunma ve çalışma hakkı vardır. Bu nedenle, devlet, engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri almak, sosyal alanlar yaratmak ve çalışmak isteyen engelli yurttaşlarımız için istihdam sağlamak zorundadır.
Kişisel olarak uygulanan saygı ve hoşgörü dışında devlet kurumlarının tasarımlarını, politikalarını ve her türlü projesini gerçekleştirirken engelli vatandaşlarımızın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımız için sosyal projeler sosyal ortamlar ve iş imkanları gibi politikalar yanında günlük hayatta herkesin yararlandığı şehircilik ve kamu hizmetlerinden de etkin biçimde yararlanmaları için çalışmalar yapılmalıdır. Yani engeller kaldırılmalıdır. Ancak bu durumda sağlıklı bir toplumdan söz edebiliriz.
Engelli yurttaşlarımızın daha iyi koşullara sahip olması için ve engelli yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için Meclis çatısı altında şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da elimden gelen çabayı göstermeye devam edeceğim.
Engelli yurttaşlarımızın talebi çok açıktır, daha fazla sosyal yaşama ve iş yaşamına katılmak istiyorlar. Ve bu durum sosyal devlet olmanın gereğidir. 3 Aralık’ı engelli yurttaşlarımızın haklarının kazanılması noktasında bir fırsata çevirmemiz gerekmektedir. Engellilerin, engelsiz bir yaşam sürmesi için hepimize özel görevler düşmektedir. Bu günün ülkemizdeki engelli yurttaşlarımızın ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek için çok önemli olduğunu belirtiyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

DEMİRTAŞ’IN MESAJI
“Engelliler ve yaşadıkları sorunlar, yaşadığımız yüzyılda toplumları yakından ilgilendiren bir insanlık sorunu olarak, her geçen gün daha çok önemini duyurmaktadır. Sosyal demokrasinin ve sosyal adaletin görünür olabileceği en önemli toplumsal alanlardan biri engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesi ve onların refahı, mutluluğudur.
Sosyal devletin bir gereği olarak yasal düzenlemelerle getirilen hak ve olanaklara karşın, engellilerin uygulamada birçok sıkıntılarla karşılaşmakta, kendilerine yönelik hizmetlere erişmekte zorlanmaktadırlar. Bir anlamda yaşamı engellenmektedir.
Yasal düzenlemelerin uygulamaya yansıtılmasında karşılaşılan sorunlar giderilmeli, yapılan düzenlemelerde engelli ve engelli yakınlarının beklentileri ve gereksinimleri dikkate alınmalı, engelli duruma düşmenin önlenebilmesi konusunda yurttaşlarımızın eğitilmesi temel yaklaşım olarak benimsenmelidir.
Bu nedenle, başta engellilerimize karşı her tür ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyet ile mücadele etmeli ve onların en temel sorunları olan sağlık alanındaki aksaklıklar bir an önce giderilmelidir.  Ancak o zaman, engellilerimizin toplum içerisinde görünür olması sağlanabilir ve engellilerin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi yakalanabilir.
Bu duygu ve düşüncelerle, her şeye rağmen bütün engelleri aşma azmine ve kararlılığına sahip tüm engelli vatandaşlarımızın “Dünya Engelliler Günü”nü yürekten kutlar, zihinlerdeki engellerin kalktığı bir toplumda hep birlikte, mutluluk ve sağlıkla yaşamayı dilerim.”

UYSAL’IN MESAJI
“Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık tarihi, engellilerin hakları, kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesi açısından önemli bir gündür. Engelli vatandaşlarımızın yaşam boyu karşılaştıkları en büyük zorluk sahip oldukları engeller değil; engelliliklerinden kaynaklanan farklılığı bahane edip, karşılarında engelleyici tutum görmeleridir.
Engelli olduğu için, kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine engelinden dolayı, hiçbir şeyden yoksun kalmamasına özen gösterilmeli, onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Çünkü onların yeteneklerinden ve üretkenliğinden faydalanmamak tüm toplumun engeli ve noksanlığı olacaktır.
Yüce dinimize göre insan, zübde-i kâinat ve eşref-i mahlûkattır. Varlıkların en mükemmeli, en üstünü ve en şereflisi olan, âlemde var olan her şey hizmetine sunulan insanın Allah katındaki değeri iman, ibadet, salih amel, takva ve güzel ahlakı nispetindedir. Çünkü Allah insanları bu açıdan değerlendirmekte, onların fizik yapılarına, renklerine, ırklarına, cinsiyetlerine, sağlam veya engelli oluşlarına bakmamaktadır. Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’de “Allah sizin ne biçimlerinize ne de bedenlerinize bakar fakat o sizin yüreklerinize bakar.” (Müslim, Birr, 45) buyurmuştur.
Nüfusun 9 milyonu, Kdz.Ereğli merkez nüfusumuzun da 2 bin 500’ünü engelli vatandaşlarımızın oluşturduğunu düşündüğümüzde, bizler de Kdz.Ereğli Belediyesi olarak, engelli kardeşlerimizin hayata pozitif bakması ve sosyal hayatın içinde olmaları gerektiğine inanıyor ve yaptıkları tüm çalışmaları destekliyoruz. Bunun için, engellilerimizin sosyal yaşama katılmasındaki engelleri ortadan kaldırmaya ve engellilerimizin günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalara önem veriyoruz.
Bu düşüncelerle, Dünya Engelliler Gününde yürekleri sevgi dolu engelli vatandaşlarımızı kucaklıyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum.”

TEKİN’İN MESAJI
“İnsanların hatta tüm canlıların, kimi zaman zorlaşan yaşam şartları, her bireyi, her canlıyı potansiyel engelli adayı haline getirmekte, her an herkes engelli olma riskiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Yaşamın içinde var olan bu gerçek, herkesin kendini görebileceği, kendini onlardan ayırt edemeyeceği bir durumdur.
Dünyada ve Ülkemizde olduğu gibi, bölgemizde ve ilçemizde yaşayan insanların azımsanamayacak bir bölümü engelli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Çeşitli engellerine rağmen, yılmadan, hayata küsmeden, yaşam mücadelelerini ekonomik ve sosyal hayatın her alanında yer alarak, azimli bir şekilde sürdüren engelli vatandaşlarımız, toplumumuzun en önemli güç kaynağıdır. Engellerini; yaşam mücadelelerine “engel” olmaktan çıkarmayı başarabilen engelli vatandaşlarımız, bireysel yetenekleriyle de hepimizin gurur kaynağı olmuşlardır.
Şu unutulmamalıdır ki, engellilik; hiç kimsenin kendi tercihi olmadığı gibi, herkes de potansiyel bir “engelli adayı”dır. Herkesin de bunun bilincinde olması gerekir. Engellilerin herkesle eşit haklara sahip olması, karşılaşabileceği engellerin ortadan kaldırılması; çağdaş ve medeni bir toplum olmanın gereği olduğu gibi, kurumsal ve bireysel görevimizdir.
Bu duygularla, bütün engelli vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımızı sunuyor, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün onların özlemini duyduğu daha çağdaş ve daha modern yaşam şartlarına kavuşmalarında, yeni bir “pencere açmasını.”

DEMİRTAŞ'IN MESAJI
“Ülkemiz ve dünyamız tüm engelleri yıkarak başarılara imza atan insanların örnekleriyle dolu. Tüm bu örnekler diğer engelli bireyleri cesaretlendirmeli ve hayata bakış açılarını değiştirmelidir.
Yapmamız gereken dünyayı engelli kardeşlerimiz için kolay yaşanır bir hale getirmek. Günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek; onların hayata sıkı sıkı tutunmalarını, içlerinde yatan yaşama sevinci, yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmalarını sağlamaktır. Ancak bu sayede tüm bireylerin temel hakkı olan yaşama hakkına saygı göstermiş, bu hakların sonuna kadar kullanmaları için uygun ortam sağlamış oluruz. Bir kent Barışı, özgürlüğü savunuyorsa eğer bunu tüm vatandaşları için geçerli kılmalıdır.Aksi takdirde kendisi ve değerleri ile çelişir.
Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bugünlerimizi sağlık ile yaşıyor olmamız yarınlarımızı da bu şekilde geçireceğimizin garantisini veremiyor.
Bu duygu ve düşüncelerle, Zihinsel farklılıkların yaşama dair engel oluşturmadığı bir dünya dileği ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü Kutluyorum.”




Bu sayfayı yazdır

3.12.2016 11:53:10

Bu haber 1051 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.122.796

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
243 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
558 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri