(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

CHP’Lİ DEMİRTAŞ’A GÖRE TTK’YA İŞÇİ ALINMAYACAK

ANKARA

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji Bakan’ı Berat Albayrak’a Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na (TTK) işçe alınması yönünde sorular sorduğunu bildirdi.
Demirtaş, yazılı açıklamasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2017 Bütçesinin konuşulduğu TBMM Plan Bütçe Komisyonun da söz alarak Türkiye’nin taş kömürü politikalarını ve iktidarın TTK ve Zonguldak’a bakışını eleştirdiğini belirtti.

BAKAN’A SORDU
Demirtaş, Bakan Albayrak’a daha önce sorduğunu, komisyonda ise ‘bir kez daha hatırlattığım’ dediği soruları şöyle sıraladı:
“Türkiye Taş Kömürü Kurumunun işçi açıklarını giderip giderecek misiniz? 6 bin üretim işçisi alacak mısınız? Eğer bu üretim işçilerini almayacaksınız Türkiye Taş Kömürü Kurumunu kapatacak mısınız? Eğer işçi almayacaksanız ve TTK’yı kapatmayacaksanız, TTK’yı linyit modelinde olduğu gibi müessese müessese özelleştirip termik santral lisansı mı vereceksiniz? 
Alacaağzı kömür ocağı var Zonguldak’ın ve burada bine yakın işçi çalışıyordu, rödovansçı şirket ayrıldı gitti ve şu anda iki yıldır ocak boş, terk edilmiş vaziyette ve yerin altında yerli kömürümüz, yerli madenimiz duruyor. Bunu iki defa ihaleye çıkardınız alan çıkmadı. Burada niye Türkiye Taş Kömürü Kurumu üretime devam etmiyor?”

CHP’Lİ VEKİL, KOMİSYONDA KONUŞTU
Genel değerlendirmede de bulunan Demirtaş, komisyon toplantısında özetle şu konuşmayı yaptı:
“ ‘Başta yerli kömür olmak üzere işçi güvenliği de göz önünde tutularak madenlerimizi azami ölçüde kullanmak istiyoruz’ dediniz. ‘2019 yılına kadar yerli kömür kaynaklı elektrik üretimi 60 milyar kilovata çıkarılmasını amaçlıyoruz’ dediniz. Yerli kömürden elektrik üretecek bir model oluşturduğunuzu ifade ettiniz. Bunlar güzel öneriler. Bu şekilde ‘7 milyar tona yakın linyit rezervini değerlendireceğiz’, ‘Enerjide çeşitliliği artıracağız ve dışa bağımlılığı azaltacağız” diyorsunuz. Bu hedefler gerçekten güzel hedefler ve güzel söylemler, hepimiz heyecanlanıyoruz. Ancak Sayın Bakan, hedefleriniz ile söylemleriniz ile yaptıklarınız bize göre uyumlu değil.

“SORULARIN NET OLARAK CEVABINI RİCA EDİYORUM”
İktidara geldiğinizde yerli taşkömürü üretimi yaklaşık 3 milyon ton iken şu anda 1 milyon tonun altına düşmüş durumda. Zonguldak’ın altında ise 1,3 milyon ton rezerv var ve yaklaşık yüz elli yıllık bir döneme tekabül ediyor ama şu an bakıyoruz ki kurumun 6 bin üretim işçisi açığı var. Genel müdür ve Zonguldak halkı sizden altı yıldır işçi talep ettiği halde siz işçi almıyorsunuz.
Şimdi ben sizden Zonguldak adına bu soruların net olarak cevabını rica ediyorum uygun görürseniz eğer. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun işçi açıklarını giderecek misiniz? Sayın Bakan yani 6 bin üretim işçisi alacak mısınız? Eğer bu üretim işçilerini almayacaksınız Türkiye Taş Kömürü Kurumunu kapatacak mısınız? Eğer işçi almayacaksanız ve TTK’yı kapatmayacaksanız TTK’yı linyit modelinde olduğu gibi az önce ifade ettiniz kendiniz müessese müessese özelleştirip termik santral lisansı mı vereceksiniz? Sayın Bakan, eğer böyle bir planınız varsa bunu yapmamanızı rica ediyoruz çünkü yeterince termik santral var ve hiçbiri yerli 1 ton Zonguldak kömürü kullanmıyor, ithal ediyor. Yine, termik santral yapımı var mı?”

ALBAYRAK: “ZONGULDAKLILARIN HEPSİ MUTSUZ”
Açıklamasına göre Milletvekili Demirtaş, Bakan Albayrak’ın, sorulara net yanıt veremediğini öne sürdü. Demirtaş, Albayrak’ın şunları söylediğini belirtti:  
“Yerli kaynaklar dediğimizde Zonguldak Türkiye’de çok önemli bir yer, Türkiye’nin en kalorifik değeri noktasında önemli şehirlerinden bir tanesi, ciddi bir rezervimiz var orada. Ama dün, ama bugün, ama yarın mevcut resmin ortaya koyduğu tablo maalesef herkesin kaybettiği bir tablo. Vatandaş mutsuz, çalışan mutsuz, sendikalar mutsuz, STK’lar mutsuz, Zonguldaklıların hepsi mutsuz. Niye? TTK’nın içerisinde bulunduğu, uzun yıllardır bugüne gelen resimden dolayı hakikaten yeni bir model oluşturmak zorundayız çünkü bugünkü maliyet, rekabet, serbest piyasa koşullarında o kadar ciddi destek ve teşvik vermek zorunda kalıyor ki kamu olarak kurumsal açıdan, bu beraberinde Zonguldak şehrinin diğer alanlarda belki alabileceği destek ve teşvikler noktasında da şehri sıkıntıya sokabilme potansiyelini doğuruyor. Bunun için samimiyetle söylüyorum çok sessiz yürüttüğümüz bir süreç var. Burada, bağımsız kurumlar üzerinden, araştırma şirketleri üzerinden, şehrin, toplumun, STK’ların, kurumların nabzını tutmaya dayalı çok ciddi bir araştırma başlattık.

ALBAYRAK: ZARAR EDİYOR
Herkes bir şey diyor, ‘yok, özelleştirme yapacaklar, onu satacaklar, bunu alacaklar’. Şu an itibarıyla çok net şunu söylüyorum; bütün paydaşların fikirlerini son kertede dinledikten sonra, tüm bu çerçeveye uyan en doğru neticede buluşup kaynaşarak bir netice ortaya koymak lazım çünkü sonuçta kazanan da, kaybeden de Zonguldak, bu çerçevede bakılması lazım. Ama burada şöyle bir konu var, Zonguldak önemli bir şehrimiz, Zonguldak önemli rezervlere sahip ama bugünkü model iyi, böyle devam etsin. Bugünkü modelle TTK’nın zararını biliyorsunuz değil mi? Takip ediyorsunuzdur. Mesela, bu yıl ne kadar zararı var, biliyorsunuz değil mi?

DEMİRTAŞ: “AKP TTK’YI VE ZONGULDAK’I GÖZDEN ÇIKARMIŞ”
CHP’li Demirtaş, Albayrak’ın cevabına ilişkin değerlendirmesinde de, gelişmeleri dikkatle takip etmeyi sürdüreceklerini belirterek şunları kaydetti:
“Zonguldak özelleştirilmelerden ve termik santrallerden hep kaybetmiştir. Bizim her iki durumu da kabul etmemiz mümkün değildir. AKP, Zonguldak’ı ve TTK’yı gözden çıkarmıştır. TTK, AKP’nin 14 yıllık hataları sonucu can çekişiyor. Oysa, TTK ıslah edilmelidir. Yılbaşına kadar 6 bin üretim işçisi derhal alınmalıdır.
Zonguldaklı’nın mutsuzluğunun sebebinin 14 Yıllık AKP iktidarı olduğunu anlayamamıştır. CHP İktidara gelmeden Zonguldak’ta hiçbir şey düzelmez. Biz CHP iktidarında işçi açıklarını kapatacağız. Zararı ortadan kaldıracağız. Üretimi artıracağız. TTK’yı ve Zonguldak’ı ayağa kaldıracağız.”




Bu sayfayı yazdır

9.11.2016 12:27:00

Bu haber 1438 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
10.11.2016 17:13:02
SALİH YILDIZ diyor ki;

bunlar zonguldak eregli silmişler bızım vekıller ise tık yok sadece yapılcak olcak secım zamanı yaklasıyor ozaman oy istemeye gelınce görcez bakalımm




Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.115.142

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
237 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1474 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri