(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KİTAPLAR KONUŞUR...


Yerel seçimin hemen ardından çok az kişinin ilgi duyacağını sandığım “Kütüphaneler Haftası başlıyor. Haftanın ana teması ise “Bilginin Yazgısı: Sanal Dünyaya Yolculuk” olacak.
   Sanıyorum bu hafta kapsamında gerçekleştirilecek toplantılarda bilgisayar kullanımı ve internetin yaygınlaşmasının etkileri ele alınacaktır.
   İnternet artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Çağdaş bilimin kazanımlarından biri olduğunu kabul etmemiz gereken internetin gerçekleri anlatmak ve öğrenmek isteyenler için olduğu kadar, manipülasyon yapmak, gerçekleri saptırmak isteyenlerin de vazgeçilmez araçlarından biri olduğu kuşkusuz.
   Bir yerde eğitim sisteminin başarılı olduğunu söylemek için, yüksek öğrenim şansı bulamayan gençlerin sosyal ve ekonomiye katılmasını ne oranda sağladığını görmek gerektiğini okumuştum.
   Bu açıdan ele aldığımızda eğitim sisteminin sınavlarda başarılı olan öğrenci tipinden, kendi kararlarını verebilen birey yetiştirme çabasının ön plana çıkması gerekiyor.
   İnternet ve sınav kıskacı altındaki gençlerimizin ayakları yere sağlam basan bireylere dönüşmesini sağlayacak başka bir enstrumana ihtiyaç var.
   Bu enstruman ise kitaplar…
   Artık elimizle yazı yazmayı unutmaya başlasak da, bilgiyi sanal alemde arıyor olsak da; kitapların geleceğimizi belirlemedeki rolünün ortadan kalktığını kimse iddia edemez.
   Beş bin yıllık yazı serüveninin ardından kitaplar insanlığın gerçek arşivini oluşturmaya devam ediyor.
   Kitap okumak bir serüvendir.
   Orhan Pamuk “Yeni Hayat” romanına “Bir kitap okudum ve hayatım değişti” diye başlar ve ardından kahramanın Türkiye’nin en ücra köşelerine yolculuğa çıkarır. Yolculuğu başlatan ise esrarengiz bir kitaptır.
   Bu durum Pamuk’un anlatısının dışında da gerçektir. Bir konuyla ilgili bir kitabı alırsınız. Konu ilginizi çekerse aynı konuda başka kitaplara götürür sizi. Bir yazarın kitabını okursunuz, aynı yazarın veya aynı ekolün diğer kitaplarını da okumaya zorlar sizi. Zamanla başka konulara yönlendirir ve böylece okuma serüveni ömür boyu devam eder.
   Denilebilir ki “internet yoluyla manipülasyon yapılır da kitap yazarak yapılamaz mı?”
   Olur elbette…
   Ancak internetin manipülatif etkisinden internette gezinerek kurtulmak, kitapların aynı etkisinden okuyarak kurtulmanın yanında neredeyse olanaksızdır.
   Kitap insanları evrene açarken, internet ortak ilgi alanları olan insanları gruplar haline getirir ve ortak kalıplar halinde düşünmeye zorlar.
   Kitap okumak, özgür düşüncenin önünü açarak insanı bireye dönüştürür.
   Kütüphane Haftası kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde “14. Kitap Fuarı” düzenlenecek.
   Çocuklarınızı ellerinden tutup bu fuara götürebilirseniz, bir kitap seçmesi için onları teşvik edebilirseniz, onların geleceğine ilişkin en sağlam yatırımlardan birini yapmış olacaksınız.
   Sonra kitaplar onlarla konuşur nasıl olsa…

23.03.2009 09:56:09

Bu yazı 823 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

23.03.2009
godayva diyor ki;

Bizim adımıza herşeyi halledeceğini bas bas bağıranların çığlıkları arasından kendimiz gibi olup kendi sözümüzü ancak kendimizin söyleyebileceği cesaretini işaret eden kitap ve biz vurgusu seçim bariyeri ardına sıkışmış kitlelere umut vaadedebilir. İnsan okuduğu şeydir, okumayan hiçbirşey.
23.03.2009
zambot diyor ki;

bildiğim bir akrabamın bir fuar kadar kitabı olduğu, fuar kadar etkili olmasada önce o kitaplığı gezdirmem gerekir.

Şu anda 20 kişi online
Toplam ziyaret : 87.572.516

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi






Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
BİRAZ CEVAP, BİRAZ SİTEM!


Devamını oku »

26.03.2026 12:29:55 tarihinde yazıldı
2290 kez okundu

Orhan AKYÜZ { ORHAN AKYÜZ’ÜN YARUMUYLA... }
TTK ÜRETİMİNDE KAN KAYBI SÜRÜYOR


Devamını oku »

18.03.2026 17:56:23 tarihinde yazıldı
3496 kez okundu


ACI AMA GERÇEK


Devamını oku »

3.03.2026 12:57:45 tarihinde yazıldı
6678 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

KİM KİMİ AYARTACAK?!


Özhanlar Mobilya


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri